Brev fra Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet v/statsråden til familie- og kulturkomiteen, datert 10. januar 2012

Dokument 8:36 L (2011–2012) Representantforslag om å avvikle åpningstidsbestemmelsene–herunder avskaffing av den såkalte "Brustadbua"

Jeg viser til Familie- og kulturkomiteens brev 21. desember 2011 hvor det bes om departementets vurdering av det ovennevnte representantforslaget.

Åpningstidsbestemmelsene ble debattert i Stortinget 14. april 2011. Forslaget i dokument 8:46 L (2010-2011) om avvikling av åpningstidsbestemmelsene, som da var oppe til debatt, synes i hovedsak å være identisk med det forslaget som nå fremmes. Forutsetningene for en ny debatt, har etter mitt syn ikke endret seg vesentlig.

Jeg mener det er viktig å opprettholde grenser for kommersiell aktivitet på søn- og helligdager, og jeg viser til mitt brev av 21. januar 2011 til komiteen hvor jeg blant annet uttalte:

Helligdagsloven skal verne om den alminnelige fred på søn- og helligdager ved blant annet å sette grenser for den kommersielle aktiviteten på disse dagene. Dette er, slik jeg ser det, fortsatt et viktig hensyn. Grenser for kommersiell aktivitet på søn- og helligdager bidrar til å bevare disse dagene som annerledes enn vanlige hverdager.

Utsalgssteder har fra 2003 i prinsippet kunnet holde åpent fra mandag kl. 00.00 til lørdag kl. 24.00, men på søn- og helligdager skal det som hovedregel holdes stengt. Når restriksjonene på hverdager nå er opphevet, vil dette kunne redusere behovet for å handle på søn- og helligdager og også styrke begrunnelsen for åpningstidsbestemmelsene i helligdagsloven.

For å sikre forbrukerne tilgang til varer det er særlige grunner for å tillate, er det en rekke unntak fra påbudet om å holde stengt på søn- og helligdager. Et av unntakene gjelder utsalgssteder som i det vesentlige selger kiosk- eller dagligvarer, og som har en samlet salgsflate som ikke overstiger 100 kvadratmeter. Hvor grensene bør gå for unntaksreglene, og hvilke hensyn som bør tillegges vekt, vil det kunne være ulike oppfatninger om. Jeg mener at debatten omkring ufrivillig deltidsarbeidende ikke hører hjemme her. Det er viktig at flest mulig ansatte i varehandelen får anledning til helgefri.

De som representerer arbeidstakerinteressene (Handel og Kontor), har ved flere anledninger pekt på dette. Jeg tror at mange vil ha forståelse for arbeidstakernes situasjon sett i lys av lange åpningstider for mange butikker på hverdager.

Hensynet til at de som arbeider i varehandelen skal få tilstrekkelig arbeidsfri, vil kunne være særlig aktuelt på små steder i distriktene hvor det gjerne er få ansatte. Arbeidsfri skal så vidt mulig omfatte søndag. Listen over unntak for lovlig søndagshandel på grunn av praktiske behov er omfattende, og disse er også aktuelle i distriktene. Slik jeg ser det, er det ikke behov for eller hensiktsmessig med særskilte unntaksregler for lovlig søndagshandel utover de som i dag er fastsatt.