Innstilling fra justiskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene André Oktay Dahl og Anders B. Werp om bedre evaluering av ekstraordinære hendelser i politiet, som grunnlag for utvikling av ny kunnskap og styrket terrorberedskap
Dette dokument
- Innst. 157 S (2011–2012)
- Kildedok: Dokument 8:15 S (2011–2012)
- Dato: 31.01.2012
- Utgiver: justiskomiteen
- Sidetall: 2
Tilhører sak
Alt om
Innhold
Til Stortinget
Stortingsrepresentantene André Oktay Dahl og Anders B. Werp fremmet 27. oktober 2011 følgende forslag:
«1. Stortinget ber regjeringen sørge for at det utarbeides standarder felles for alle politidistrikter for evalueringer av ekstraordinære hendelser i politiet, med beskrivelse av prosess, ansvars- og oppgavefordeling.
2. Stortinget ber regjeringen sørge for at Politidirektoratet etablerer en systematisk praksis for kvalitetssikring av evalueringene og evalueringsresultatene, og sørge for kunnskapsimplementering på bakgrunn av de funn som gjøres.»
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jan Bøhler, Tore Hagebakken, Sigvald Oppebøen Hansen, Anna Ljunggren og Tove-Lise Torve, fra Fremskrittspartiet, Hans Frode Kielland Asmyhr, Ulf Leirstein, Åse Michaelsen og lederen Per Sandberg, fra Høyre, André Oktay Dahl og Anders B. Werp, fra Sosialistisk Venstreparti, Akhtar Chaudhry, og fra Senterpartiet, Jenny Klinge, viser til forslagene i Dokument 8:15 S (2011–2012).
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til forslagene fra representantene André Oktay Dahl og Anders Werp om bedre evaluering av ekstraordinære hendelser i politiet, som grunnlag for utvikling av ny kunnskap og styrket terrorberedskap. Flertallet stiller seg bak forslagsstillernes intensjon om at systematisk evaluering og formidling av kunnskap knyttet til ekstraordinære hendelser er viktig for å videreutvikle et kunnskapsstyrt politi. Flertallet er også enig i at slike evalueringsprosesser vil styrke politiet som etat.
Flertallet merker seg at forslagsstillerne refererer til politiets krisehåndteringsbok fra 2007, og påpeker at politiets planverk for krisehåndtering nylig er oppdatert i form av ny utgave av Politiets beredskapssystem I. Her er det blant annet gitt en utvidet drøfting av erfaringslæring sammenlignet med krisehåndteringsboka fra 2007.
Flertallet viser også til at Politidirektoratet i tiden fremover skal arbeide bredt med kunnskapsbasert erfaringslæring i etaten. Videre har Politidirektoratet opprettet en analyseavdeling som skal fungere som et ekspertorgan for analyse og vurdering i etaten, samt at Politidirektoratet har nedsatt en arbeidsgruppe som vil få i oppdrag å utvikle en felles metodikk for innsamling og systematisering av erfaringer, analyse, utarbeidelse og iverksettelse av tiltak og et opplegg for systematisk bruk av evaluering som verktøy i erfaringslæringen. Flertallet viser videre til at Politidirektoratet vil vurdere behovet for styringsdokumenter som regulerer arbeidet med evaluering av håndteringen av ekstraordinære hendelser, samt bidra med støtte til evalueringsarbeidet i det enkelte politidistrikt.
Flertallet viser avslutningsvis til politiets interne evalueringsarbeid i etterkant av hendelsene 22. juli. Politidirektoratets og Politiets sikkerhetstjenestes egne evalueringer vil gi verdifull læring om etatens evalueringsarbeid, og være et viktig bidrag i å videreutvikle etatens evalueringsmetodikk i etterkant av ekstraordinære hendelser.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre er enige i at evaluering av ekstraordinære hendelser vil kunne skape et bedre og mer effektivt politi over hele landet. Videre ser disse medlemmer at det er av stor viktighet at de ulike enhetene innen politiet får tilgang til informasjon og erfart kunnskap fra andre områder og enheter innen beredskapen. Økt fokus på systematikk og automatikk i etterkant av alvorlige hendelser vil også gi trygghet for at man til enhver tid justerer politiets krav til effektivitet, måloppnåelse og resultater basert på tidligere hendelser.
Disse medlemmer påpeker at mye kan tyde på at evaluering av ekstraordinære hendelser har vært unntaket snarere enn regelen, og mener at politiet snarest må igangsette nye tiltak for å få et så godt, effektivt og kunnskapsstyrt politi som mulig. At evalueringsarbeidet er en viktig del av dette, ser disse medlemmer som en riktig betraktning.
Disse medlemmer fremmer følgende forslag:
«1. Stortinget ber regjeringen sørge for at det utarbeides standarder felles for alle politidistrikter for evalueringer av ekstraordinære hendelser i politiet, med beskrivelse av prosess, ansvars- og oppgavefordeling.
2. Stortinget ber regjeringen sørge for at Politidirektoratet etablerer en systematisk praksis for kvalitetssikring av evalueringene og evalueringsresultatene, og sørge for kunnskapsimplementering på bakgrunn av de funn som gjøres.»
Forslag fra Fremskrittspartiet og Høyre:
Forslag 1
Stortinget ber regjeringen sørge for at det utarbeides standarder felles for alle politidistrikter for evalueringer av ekstraordinære hendelser i politiet, med beskrivelse av prosess, ansvars- og oppgavefordeling.
Forslag 2
Stortinget ber regjeringen sørge for at Politidirektoratet etablerer en systematisk praksis for kvalitetssikring av evalueringene og evalueringsresultatene, og sørge for kunnskapsimplementering på bakgrunn av de funn som gjøres.
Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til representantforslaget og rår Stortinget til å gjøre følgende
vedtak:
Dokument 8:15 S (2011–2012) – representantforslag fra stortingsrepresentantene André Oktay Dahl og Anders B. Werp om bedre evaluering av eks-traordinære hendelser i politiet, som grunnlag for utvikling av ny kunnskap og styrket terrorberedskap – vedlegges protokollen.
Oslo, i justiskomiteen, den 31. januar 2012
Per Sandberg |
Åse Michaelsen |
leder |
ordfører |