Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Vedlegg

Jeg viser til det nevnte forslaget som ble oversendt mitt departement for vurdering 3. mai 2011. Forslagsstillerne ønsker en bredt sammensatt integreringskommisjon oppnevnt av Stortinget i henhold til Stortingets forretningsordens regler for oppnevning av granskningskommisjoner. Målet for integreringskommisjonen skal være å studere hele samfunnsutviklingen og de ulike kultur- og religionsforskjellene som nå eksisterer i det norske samfunnet.

Forslagsstillerne viser til en rekke konkrete områder som bør undersøkes og vurderes. Jeg vil ikke gå inn på hvert enkelt av disse i mitt svar. Jeg mener at en grundig gjennomgang av integreringspolitikken og integreringsutfordringene er avgjørende for videre politikkutforming på dette viktige feltet. Regjeringen har derfor igangsatt et betydelig utredningsarbeid på dette området.

Velferds- og migrasjonsutvalget (Brochmann utvalget) leverte nylig NOU 2011:7 Velferd og migrasjon – den norske modellens fremtid. Utvalgets oppgave har vært å analysere velferdsmodellens økonomiske bærekraft, og å drøfte mulige tiltak og strategier for å gjøre velferdsstaten og arbeidslivet mer robust for å takle inn- og utvandring. Utredningen har vært sendt på alminnelig høring og frist for høringsuttalelser var 15. september d.å.

I juni leverte også Inkluderingsutvalget (Kaldheim utvalget) sin utredning NOU 2011:14 Bedre integrering om integrerings- og inkluderingspolitikken i Norge. Utvalget har analysert områder som arbeid, utdanning, demokrati og samfunnsdeltakelse, og har kommet med konkrete forslag på alle disse områdene. Utvalget mener vi bør ha høye ambisjoner og foreslår om lag to hundre tiltak for et bedre integreringsarbeid. Utvalget har også arrangert fire større dialogmøter i 2010 og 2011 for å innhente synspunkter og informasjon om integreringspolitikken. Utredningen er for tiden på alminnelig høring med frist 15. oktober d.å.

Utredningene vil bli fulgt opp gjennom en melding til Stortinget om integrering i løpet av 2012. På denne måten vil integrerings- og inkluderingspolitikken bli behørig gjennomgått av Stortinget.

Samlet er det gjennom de to utredningene lagt fram omfattende og helhetlige analyser av mål, tiltak og virkemidler i integreringspolitikken.

Med bakgrunn i dette er det etter min mening ikke behov for en integreringskommisjon som forslagsstillerne tar til ordet for.