Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Anne Marit Bjørnflaten, Susanne Bratli, Freddy de Ruiter, Gorm Kjernli, Magne Rommetveit og Tone Merete Sønsterud, fra Fremskrittspartiet, Jan-Henrik Fredriksen, Åshild Karoline Haugland, Bård Hoksrud og Arne Sortevik, fra Høyre, Øyvind Halleraker, Lars Myraune og Ingjerd Schou, fra Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H. Langeland, fra Senterpartiet, Janne Sjelmo Nordås, og fra Kristelig Folkeparti, lederen Knut Arild Hareide, viser til vedlagte uttalelse, datert 19. august 2011, fra Fiskeri- og kystdepartementet v/statsråden i saken.
Komiteen vil understreke viktigheten av en god oljevernberedskap. Kystmiljøet vårt er sårbart og må vernes mot skade. De negative konsekvenser som kan oppstå som følge av petroleumsaktiviteten og skipstrafikken langs norskekysten, må håndteres på best mulig måte. Vår oljevernberedskap er derfor et viktig redskap som bør ha høy prioritet. Komiteen understreker videre at føre-var-prinsippet må vektlegges i miljøpolitikken. Det må arbeides målrettet for å forebygge forurensning og utslipp. Likevel er det viktig å ha et beredskapssystem for oljevern med kort responstid og moderne utstyr for å bekjempe akutt forurensning, dersom uhellet først er ute.
Komiteen viser til at i uttalelsen fra Kyst- og fiskeridepartementet v/statsråden, datert 19. august 2011, fremgår det at Kystverket 4. juli 2011 har forelagt Fiskeri- og kystdepartementet en analyse av oljevernberedskapen. Analysen slår fast at en rask respons ved oljesøl har stor betydning for mulighetene til å begrense oljens spredning og dermed miljøskadene. Videre fremholder analysen at god grunnberedskap i de ulike beredskapsregionene, adekvat tilgang på fartøysressurser, tilstrekkelig antall kompetent personell og god ledelse også er viktige suksesskriterier i oljevernoppdrag.
Komiteen merker seg at analysen, forelagt Fiskeri- og kystdepartementet 4. juli 2011, inkluderer evalueringsrapporter fra gjennomførte aksjoner, herunder etter forlisene av henholdsvis MV «Full City», MS «Server» og MS «Rocknes».
Komiteens flertall, medlemmene fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti, peker på de viktige erfaringene en har høstet fra ulykkene der «Godafoss» og «Full City» var involvert. Under førstnevnte havari tok det seks timer før det var oljelenser på plass. Flertallet vil derfor spesielt bemerke viktigheten av å få på plass såkalte «speedlektere», slik at responstiden ved oljeutslipp kan kortes ned. Den svenske sjøredningen har investert i 25 speedlektere som kan slepes i inntil 30 knop. I Norge har Redningsselskapet testet slike «speedlektere», og slått fast at responstiden ved «Godafoss»-forliset kunne ha blitt kuttet til en tredjedel ved bruk av slike lektere.
Flertallet viser til et tidligere representantforslag fra Fremskrittspartiet som omhandler samme tema, jf. Dokument 8:13 S (2009–2010). Det vises også til Stortingets behandling av Prop. 86 S (2010–2011) om oljevernaksjonen i forbindelse med «Godafoss»-grunnstøtingen, jf. Innst. 342 S (2010–2011) av 19. mai 2011.
Flertallet mener at det fortsatt er et stort behov for å forbedre oljevernberedskapen i Norge. Flertallet peker også på situasjonen som ser ut til å oppstå på bakgrunn av regjeringens forslag i statsbudsjettet for 2012 angående støtte til Redningsselskapets drift. Flertallet har merket seg at Redningsselskapet søkte om et tilskudd på 75 mill. kroner fra Fiskeri- og kystdepartementet for 2012, men at forslaget i Prop. 1 S (2011–2012) lyder på 44,4 mill. kroner, en økning på 1,1 mill. kroner fra saldert budsjett 2011.
Flertallet har også merket seg at den årlige kompensasjonen til Redningsselskapet fra Norsk Tipping blir redusert med 8,6 mill. kroner. Resultatet ser bl.a. ut til å være at to av redningsskøytene legges ved kai. Flertallet frykter at en slik reduksjon av den generelle beredskapen langs kysten og til havs også svekker oljevernberedskapen. Flertallet mener at det derfor bør utredes hvordan man kan opprettholde og styrke oljevernberedskapen.
Flertallet har under høring om statsbudsjettet for 2012 merket seg følgende utsagn fra Landsorganisasjonen i Norge (LO):
«LO vil understreke at det fortsatt er behov for en markant styrking av den totale oljevernberedskapen langs hele norskekysten.»
Flertallet fremmer følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen utrede og legge frem forslag for Stortinget om hvordan oljevernberedskapen kan styrkes langs hele kysten på bakgrunn av erfaringene fra grunnstøtingene av skipene «Godafoss» og «Full City».»
Medlemene i komiteen frå Arbeidarpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet føreset at departementet, etter gjennomgang av analysen av oljevernberedskapen, føretek ei nærare vurdering av Kystverket sine tilrådingar. Tilrådingar som har økonomisk kostnad vert å ta opp i samband med dei årlege budsjetta.
Desse medlemene set fram følgjande forslag:
«Dokument 8:166 S (2010–2011) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Anders Anundsen, Bård Hoksrud, Per Arne Olsen, Ulf Leirstein, Jan-Henrik Fredriksen, Ingebjørg Godskesen, Arne Sortevik og Oskar J. Grimstad om å styrke oljevernberedskapen – vert å leggje ved protokollen.»
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser for øvrig til begrunnelsen som er gitt i representantforslaget fra Fremskrittspartiets, jf. Dokument 8:166 S (2010–2011).