Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Øyvind Korsberg, Solveig Horne og Ib Thomsen om ny fordelingsnøkkel for tippemidlene

Dette dokument

Innhold

Til Stortinget

Forslagsstillerne viser til at det i dag er et betydelig etterslep på finansiering av nye idrettsanlegg. Anleggene må i stor grad finansieres ut fra midlene som kommer fra tippemidlene. Etterslepet er allerede i dag på om lag 2 mrd. kroner.

Forslagsstillerne mener det er nødvendig å legge til rette for en større satsing på breddeidretten gjennom de nedenstående forslagene til endringer i tippenøkkelen.

Overskuddet fra Norsk Tippings ulike spilltilbud fordeles året etter opptjening. Fordelingen gjøres av sentrale myndigheter i henhold til tippenøkkelen fastsatt av Stortinget, jf. § 10 første ledd i pengespilloven. For tiden 45,5 pst. til idrettsformål, 36,5 pst. til kulturformål og 18 pst. til samfunnsnyttige og humanitære organisasjoner.

Forslagsstillerne viser til at med utgangspunkt i Norsk Tippings overskudd for 2010, som ble på 3,2 mrd. kroner, vil et krafttak med en økning av midlene til idrettsformål opp til 64 pst. utgjøre ca. en halv mrd. kroner i økte midler årlig. En slik endring vil være et viktig bidrag til å fjerne idrettens etterslep, og samtidig gi en ekstra anerkjennelse til idrettens rolle i norsk kulturpolitikk. Forslagsstillerne mener det er nødvendig for norsk breddeidrett med en endring av tippenøkkelen, da dette er selve fundamentet for Norge som idrettsnasjon.

Forslagsstillerne vil videre vise til dette forslagets betydning for norsk kulturliv. For det første forutsettes det i forslaget at barne- og ungdomskulturen skal prioriteres ved tildeling av kulturmidler gjennom tippenøkkelen. Samtidig må 100 pst. av tippemidlene fordeles utenom statsbudsjettet, slik at midlene går direkte til det de er tiltenkt. På denne bakgrunn mener forslagsstillerne den totale potten til fordeling for idrett og kultur vil øke.

Forslagsstillerne fremmer følgende forslag:

«I

Stortinget ber regjeringen fremme sak om at ny fordelingsnøkkel for tippemidlene skal innebære en fordeling hvor 64 pst. går til idrettsformål, 18 pst. til kulturformål og 18 pst. til samfunnsnyttige eller humanitære organisasjoner som ikke er tilknyttet Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité.

II

Stortinget ber regjeringen fremme forslag om nødvendige lovendringer for å sikre at 100 pst. av tippemidlene skal gå rett til kultur og idrett, og ikke fordeles via statsbudsjettet.»

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Gunn Karin Gjul, Kåre Simensen, Arild Stokkan-Grande og Lene Vågslid, fra Fremskrittspartiet, Solveig Horne, Øyvind Korsberg og Ib Thomsen, fra Høyre, Linda C. Hofstad Helleland og Olemic Thommessen, fra Sosialistisk Venstreparti, Einar Horvei, fra Senterpartiet, Christina Nilsson Ramsøy, og fra Kristelig Folkeparti, Øyvind Håbrekke, viser til forslag om ny fordeling av tippemidlene.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, viser til at det er Stortinget, som gjennom pengespilloven fastsetter hvordan overskuddet etter Norsk Tippings spillvirksomhet skal fordeles. Dagens ordning innebærer 45,5 prosent til idrettsformål, 36,5 prosent til kulturformål og 18 prosent til samfunnsnyttige eller humanitære organisasjoner.

Flertallet viser videre til at regjeringen har varslet at det vil komme en melding om idrett til Stortinget i løpet av høsten 2011. Det vil være naturlig å behandle eventuelle endringer i tippenøkkelen i forbindelse med nevnte stortingsmelding. Flertallet viser også til departementets svar av 14. mai i år.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at det er Stortinget som gjennom pengespilloven fastsetter hvordan overskuddet etter Norsk Tippings spillvirksomhet skal fordeles, og at det per i dag er et flertall i Stortinget som har gitt uttrykk for et ønske om å endre tippnøkkelen etter at bl.a. Arbeiderpartiets landsmøte gikk inn for denne endringen. Disse medlemmer registrerer at regjeringen varsler en idrettsmelding i løpet av høsten 2011, men med de klare signalene som har kommet fra flere partier i denne saken bør det heller ikke være nødvendig å utsette et slikt vedtak. Idretts-Norge har selv gitt uttrykk for et sterkt ønske om å få på plass denne endringen i tippenøkkelen. Disse medlemmer støtter dette synet fullt ut og synes det vil være svært synd dersom idretten i denne saken ikke skal bli hørt.

Disse medlemmer viser til at idrett og frivillighet er viktige elementer i samfunnet vårt, hvor barn, unge og voksne sammen bidrar med verdiskaping, dugnad, kunnskapsøkning m.m., men i statsbudsjettet for 2012 fremkommer det at regjeringen forventer en nedgang i inntektene fra Norsk Tipping. Dette vil ytterligere svekke inntektene til idretten. Gjennom dette representantforslaget er disse medlemmer stolte over å kunne bidra på sin måte til at ildsjeler over hele landet skal få bedre vilkår. Disse medlemmer fremmer derfor følgende forslag:

«I

Stortinget ber regjeringen fremme sak om at ny fordelingsnøkkel for tippemidlene skal innebære en fordeling hvor 64 pst. går til idrettsformål, 18 pst. til kulturformål og 18 pst. til samfunnsnyttige eller humanitære organisasjoner som ikke er tilknyttet Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité.

II

Stortinget ber regjeringen fremme forslag om nødvendige lovendringer for å sikre at 100 pst. av tippemidlene skal gå rett til kultur og idrett, og ikke fordeles via statsbudsjettet.»

Komiteens medlemmer fra Høyre støtter intensjonene i forslaget, men forutsetter at bortfallet av tippemidler til kulturformål må kompenseres over statsbudsjettet. Disse medlemmer mener i lys av dette at den foreslåtte endring av tippenøkkelen krever en bredere utredning enn det som foreligger i denne saken.

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti mener det er en viktig å styrke idrettens rammevilkår. Særlig viktig er det å redusere etterslepet på overføringer til idrettsanlegg. Dette medlem mener det er viktig å se vurderingen av fordelingen av tippeoverskuddet i lys av dette. Dette medlem imøteser i så måte den varslede idrettsmeldingen fra regjeringen.

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Forslag 1

Stortinget ber regjeringen fremme sak om at ny fordelingsnøkkel for tippemidlene skal innebære en fordeling hvor 64 pst. går til idrettsformål, 18 pst. til kulturformål og 18 pst. til samfunnsnyttige eller humanitære organisasjoner som ikke er tilknyttet Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité.

Forslag 2

Stortinget ber regjeringen fremme forslag om nødvendige lovendringer for å sikre at 100 pst. av tippemidlene skal gå rett til kultur og idrett, og ikke fordeles via statsbudsjettet.

Tilrådingen fremmes av komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti.

Komiteen viser til representantforslaget og til sine merknader og rår Stortinget til å gjøre slik

vedtak:

Dokument 8:144 S (2010–2011) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Øyvind Korsberg, Solveig Horne og Ib Thomsen om ny fordelingsnøkkel for tippemidlene – vedlegges protokollen.

Jeg viser til representantforslag fra stortingsrepresentantene Øyvind Korsberg, Solveig Horne og Ib Thomsen om ny fordeling av tippemidlene, dokument 8:144 S (2010 – 2011), 10. mai 2011.

Stortinget fastsetter gjennom pengespilloven hvordan overskuddet etter Norsk Tippings spillvirksomhet skal fordeles. Dagens ordning innebærer 45,5 % til idrettsformål, 36,5 % til kulturformål og 18 % til samfunnsnyttige eller humaniætre organisasjoner som ikke er tilknyttet Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komite. I 2011 er det fordelt 1 558,4 mill kr til idrettsformål, 1250,1 mill kr til kultur og 616,5 mill kr til samfunnsnyttige og humanitre organisasjoner. I tillegg har Norsk Tipping i løpet av 2010 overført 264 millioner kroner til små og store lag og foreninger gjennom Grasrotandelen.

Jeg har tidligere varslet at regjeringen vil legge fram en idrettsmelding for Stortinget i høstsesjonen 2011. Eventuelle endringer som regjeringen måtte foreslå vil bli forelagt Stortinget på ordinær måte.

Oslo, i familie- og kulturkomiteen, den 27. oktober 2011

Gunn Karin Gjul

Christina Nilsson Ramsøy

leder

ordfører