Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bendiks H. Arnesen, Marianne Marthinsen, Tor-Arne Strøm, Torstein Rudihagen og Eirin Sund, fra Fremskrittspartiet, Oskar J. Grimstad, Ketil Solvik-Olsen og Tor Sigbjørn Utsogn, fra Høyre, Nikolai Astrup, Bjørn Lødemel og Siri A. Meling, fra Sosialistisk Venstreparti, Snorre Serigstad Valen, fra Senterpartiet, lederen Erling Sande, og fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette Hjemdal, mener kulturminner representerer store verdier både for den enkelte og for samfunnet. Det er derfor viktig å sikre at mangfoldet av kulturminner og kulturmiljøer gir grunnlag for kunnskap, opplevelse og verdiskaping.
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, vil bemerke at regjeringen har satt inn ressurser for å snu en negativ trend i forhold til vedlikehold av fredede og verneverdige kulturminner og kulturmiljøer. Flertallet viser til at budsjettene har økt de senere årene. Dette har vært viktige bidrag for at det kan bli mulig å nå de nasjonale miljømålene i 2020. Arbeidet med å nå de nasjonale miljømålene innen 2020 er organisert i ti konkrete bevaringsprogrammer.
Komiteen viser til at dagens kulturminnepolitikk har sitt fundament i St.meld. nr. 16 (2004–2005) Leve med kulturminner. Forslagene i meldingen fikk bred oppslutning fra samtlige partier. Stortinget ba samtidig regjeringen styrke grunnkapitalen i Norsk Kulturminnefond til 1,4 mrd. kroner i den kommende stortingsperioden (2005–2009).
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti, viser til brev fra statsråd Erik Solheim til komiteen (vedlagt), datert 11. mai 2011, hvor det vises til behandlingen av Riksrevisjonens rapport 7. desember 2009 i Stortinget. Statsråden pekte i stortingsdebatten på at det på det tidspunktet allerede var gått 10 mnd. siden Riksrevisjonen avsluttet sin datainnsamling. Statsråden påpekte videre at i forhold til flere av de temaene komitéinnstillingen viste til, var departementet allerede godt i gang med å planlegge tiltak for å følge opp disse temaene. Statsråden understreket at han ville komme tilbake til Stortinget med et nærmere opplegg for oppfølging av Riksrevisjonens rapport på et senere tidspunkt.
Flertallet har videre merket seg at statsråd Erik Solheim i sitt brev til komiteen av 11. mai 2011, sier at han på et senere tidspunkt vil komme tilbake til spørsmålet om dette, og om det skal skje gjennom en egen stortingsmelding eller på annen egnet måte.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti viser til at eiere av kulturminner forvalter en viktig del av vår felles kulturarv. Gjennom generasjoner har familier, enkeltpersoner og lag tatt vare på byggverk og anlegg, som i dag er en del av vår kulturarv. Disse medlemmer mener at stolte, engasjerte og aktive eiere av kulturminner er kulturminnevernets viktigste aktivum. Disse medlemmer mener bl.a. at kulturminneloven burde vært utformet med et rettighetselement som åpner for å gi eieren økonomisk kompensasjon og incitament i forhold til eventuelle tap vedkommende lider ved at eiendommen fredes, og for de byrder en eventuelt pålegges gjennom økte krav til vedlikehold og skjøtsel.
Disse medlemmer ser også at Riksrevisjonens rapport understreker behovet for en samlet vurdering av kulturminnepolitikken gjennom en melding – for å bøte på de forhold som bl.a. denne rapporten peker på.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at hovedparolene til Forbundet KYSTEN er «vern gjennom bruk», noe som gjennomsyrer organisasjonens holdning til kulturminnevern. Disse medlemmer er kjent med at Forbundet arbeider på flere plan i sitt kulturminnevern. På det lokale plan er innsatsen ofte rettet mot konkrete restaureringsprosjekt, som f.eks. restaurering av gamle fartøyer eller bevaring av verneverdige bygninger gjennom dugnadsarbeid. Taubåten Vulcanus har hjemmehavn i Bergen, og laget er Vulcanus Taubåtkompani, lagets hovedformål er å sikre, vedlikeholde, drift og holde T/B Vulcanus sertifisert som taubåt. Disse medlemmer viser til at alt arbeidet gjøres etter antikvariske prinsipper, og at båten skal tilbakeføres og holdes i mest mulig original stand. Det gjelder utvendig, som innvendig.
Det arbeides også for å få økt bevilgningene til fartøyvern. Disse medlemmer viser til at kystkulturen er truet, og at kystkulturen i lang tid har hatt en stemoderlig behandling innen kulturminnevernet. Verneverdige farkoster forfaller eller senkes, sjøhus og kaier rives, kystsamfunn utarmes og fraflyttes, tradisjonelle næringer og leveformer forsvinner, landskaper og miljøer forslummes, holdninger brytes ned. Hver dag ødelegges litt av historien om menneskers liv på norskekysten.
Disse medlemmer viser òg til at flertallsregjeringa i den andre Soria Moria-erklæringa lover – «å forbedre kulturminneforvaltningen i tråd med Riksrevisjonens forvaltningsrevisjon».
Komiteens medlemmer fra Høyre viser til Dokument 8:110 S (2010–2011) representantforslag fra stortingsrepresentantene Gunnar Gundersen, Bjørn Lødemel, Siri A. Meling, Olemic Thommessen og Ingjerd Schou om tiltak for å bedre mulighetene til å ta vare på fredede bygninger.