Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om endringer i legemiddelloven

Dette dokument

Innhold

Til Stortinget

Regjeringen legger i proposisjonen fram forslag til endringer i legemiddelloven.

Det foreslås at forkortelsen «narkotika mv.» og formuleringen «narkotika og psykotrope stoffer» fjernes fra bestemmelsene i legemiddelloven kap. VIII og kap. VIII a, samt lovens §§ 31 og 32 og erstattes med «narkotika».

Det foreslås å klargjøre hjemmelen for å kunne kreve tillatelse (sertifikat) for innførsel av og engros- og detaljomsetning med narkotika, jf. legemiddelloven § 23.

Det foreslås også å tilføye «industriell» bruk i legemiddelloven § 23 tredje ledd slik at det fastslås at narkotikaforskriften kan regulere bruken av visse narkotiske stoffer til industrielle formål.

Det foreslås videre hjemmel til å kreve gebyr i forbindelse med behandling av søknad om særskilt tillatelse (sertifikat) for narkotika, jf. legemiddelloven § 23a.

Endelig foreslås det noen språklige oppdateringer.

Utgangspunktet for lovforslaget er pågående revisjon av forskrift om narkotika mv. Det har vært behov for å oppdatere forskriften som følge av endringer framkalt av EØS-avtalens ikrafttredelse og justeringer som følge av endrede prosedyrer ved fortolling.

Forslagene ble sendt på høring i september 2010 med høringsfrist i desember samme år. Sju høringsinstanser har kommentert lovforslaget:

Forslagene er i hovedtrekk en kodifisering av Norges forpliktelser i henhold til FN-konvensjonene Den alminnelige narkotikakonvensjon av 1961 og Konvensjonen om psykotrope stoffer av 1971, som langt på vei er fulgt i praksis i dag. Forslagene ventes derfor ikke å medføre økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning. De økonomiske og administrative konsekvenser av innføring av gebyr vil avhenge av gebyrets størrelse og måten innkrevingen skjer på. En nærmere utredning av dette vil eventuelt gjennomføres i forbindelse med utarbeidelse av høringsnotat med utkast til forskrift.

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Tore Hagebakken, Are Helseth, Tove Karoline Knutsen, Sonja Mandt og Wenche Olsen, fra Fremskrittspartiet, Jon Jæger Gåsvatn, Kari Kjønaas Kjos og Per Arne Olsen, fra Høyre, lederen Bent Høie, Bente Stein Mathisen og Erna Solberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Geir-Ketil Hansen, fra Senterpartiet, Kjersti Toppe, og fra Kristelig Folkeparti, Laila Dåvøy, vil vise til at kontroll med lovlige, nasjonale tilvirkninger av, og den lovlige, internasjonale handelen med narkotika og psykotrope stoffer, er en av forpliktelsene i henhold til FN- konvensjonene. Komiteen merker seg at revisjonen av narkotikaregelverket også krever oppdateringer i legemiddelloven. Komiteen mener regjeringens vedlagte forslag til endringer i legemiddelloven fremstår som fornuftige og nødvendige.

Komiteen ser at forslaget om at «narkotika mv.» og «narkotika og psykotrope stoffer» erstattes av «narkotika» i legemiddelloven kap.VIII og kap.VIII a, samt lovens §§ 31 og 32 er hensiktsmessig, og slutter seg til dette. Komiteen er enig i å tilføye «planter, sopper og blandinger» i legemiddelloven § 22, slik at eventuell tvil med hensyn til om sopper og friske planter vil kunne være «narkotika», blir fjernet. Komiteen merker seg de vurderinger som ligger bak forslaget om å endre ordet «preparat» i § 22 til «blanding», og sier seg enig i disse.

Komiteen mener det er hensiktsmessig å samle kravene til tillatelser knyttet til narkotika i én bestemmelse. Komiteen slutter seg til forslaget om å tilføye «industriell» bruk i legemiddellovens § 23 tredje ledd slik at narkotikaforskriften kan regulere de aktuelle stoffene, GBL og 1,4-BD, som også brukes til industrielle formål.

Komiteen er enig i at det innføres hjemmel i legemiddelloven for å kunne kreve gebyr. Komiteen merker seg at bestemmelsen er omformulert i forhold til høringsnotatet. Komiteen er tilfreds med at det nå fremgår av bestemmelsen at departementet kan gi utfyllende bestemmelser i forskrift om ileggelse av gebyr, herunder gebyrets størrelse. Komiteen merker seg at endringene ikke forventes å gi økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning.

Komiteens tilråding fremmes av en samlet komité.

Komiteen viser til proposisjonen og merknadene og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak til lov

om endringer i legemiddelloven

I

I lov 4. desember 1992 nr. 132 om legemidler m.v. gjøres følgende endringer:

§ 1 nytt annet punktum skal lyde:

Uavhengig av § 2 første ledd gjelder denne loven også for de stoffer, droger, planter, sopper og blandinger som Kongen etter § 22 har fastsatt som narkotika.

Kapittel VIII overskriften skal lyde:

Kap. VIII. Narkotika

§ 22 skal lyde:

Kongen fastsetter hvilke stoffer, droger, planter, sopper og blandinger (narkotika) som skal komme inn under bestemmelsene i dette kapittel og gir forskrifter om tilvirkning, omsetning (salg, kjøp, annen overdragelse og mellommannsvirksomhet), innførsel, utførsel, gjennomførsel (transitt), utlevering, forsendelse og oppbevaring av disse, samt om dyrking av vekster som skal nyttes til fremstilling av narkotika.

I forskriftene kan inntas forbud mot besittelse, bruk, tilvirkning, anskaffelse, omsetning, innførsel, utførsel og gjennomførsel av visse narkotika. Forskriftene skal gjelde også for frihavner, frilager og transittopplag.

§ 23 skal lyde:

Tilvirkning av narkotika må bare foregå i den utstrekning det er uttrykkelig fastsatt i tillatelse etter § 12.

Innførsel av og engros- og detaljomsetning med narkotika må bare foregå i den utstrekning dette er tillatt i henhold til §§ 13, 14 og 16. Dersom ikke annet er bestemt i forskrifter, må innførsel, utførsel og gjennomførsel av narkotika bare skje etter særskilt tillatelse (sertifikat) for hver gang og på de vilkår som er fastsatt i tillatelsen eller i forskrifter. Tillatelsen utstedes av den myndighet som Kongen bestemmer.

Omsetning, utlevering og forsendelse av narkotika er bare tillatt til medisinsk, vitenskapelig eller industriell bruk i samsvar med gjeldende forskrifter.

Tilvirkere og selgere er pliktige til å gi de meldinger og opplysninger som departementet krever.

Ny § 23a skal lyde:

Det kan kreves gebyr for behandling av søknader om særskilt tillatelse til innførsel og utførsel av narkotika. Departementet kan i forskrift gi nærmere bestemmelser om gebyr, herunder om gebyrets størrelse.

§ 24 første ledd skal lyde:

Det er forbudt uten lovlig adkomst å være i besittelse av eller å bruke narkotika og å skaffe seg adgang til å få kjøpt slike varer under falske opplysninger, f.eks. om navn, bosted, sykdom eller sykdomstegn.

§ 25 første og annet ledd skal lyde:

Lovbestemt taushetsplikt er ikke til hinder for at opplysninger om mulig misbruk av narkotika gis til Statens helsetilsyn.

Leger, tannleger, veterinærer, apotekere og apotekbestyrere, psykologer, edruelighetsnemnder og politiet er pliktig til på anmodning å gi Statens helsetilsyn opplysninger om bestemte personers mulige misbruk av narkotika, eller om andre bestemt angitte tilfeller av misbruk eller overtredelse av bestemmelser i lov eller forskrifter om disse varer. I sak om straff eller inndragning p.g.a. overtredelse av slike bestemmelser kan retten uten hinder av straffeprosessloven § 119 motta vitneprov om disse forhold.

Kap. VIII a. overskriften skal lyde:

Kap. VIII a. Stoffer som kan brukes ved ulovlig fremstilling av narkotika

§ 25a første ledd skal lyde:

Kongen kan gi forskrifter om at det kreves særskilt godkjenning for import, eksport, transitt, tilvirkning, mottak, besittelse, håndtering og omsetning av stoffer som kan brukes ved illegal fremstilling av narkotika, for å hindre spredning av slike stoffer.

§ 31 annet ledd skal lyde:

Besittelse og bruk av narkotika, jfr. § 24 første ledd, straffes med bøter eller med fengsel inntil 6 måneder, eller begge deler.

§ 32 annet ledd skal lyde:

Departementet bestemmer også hva som skal gjøres med narkotika som er å regne som hittegods.

II

Loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.

Oslo, i helse- og omsorgskomiteen, den 26. mai 2011

Bent Høie

Kjersti Toppe

leder

ordfører