Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Vedlegg

Det vises til representantforslag 99 S (2010-2011) oversendt fra Stortinget i brev av 16. mars 2011. Representantene Per Arne Olsen, Kari Kjønaas Kjos, Jon Jæger Gåsvatn, Christlan Tybring-Gjedde og Peter N. Myhre foreslår at regjeringen skal instruere Helse Sør-Øst RHF om å overføre deler av Aker sykehus fra Oslo universitetssykehus HF (OUS) til Akershus universitetssykehus HF (Ahus) som en filial på linje med Stensby sykehus og Ski sykehus.

Forslaget er begrunnet i at befolkningen i Alna bydel i Oslo og Follo-kommunene ble overført fra OUS til Ahus sitt opptaksområde fra årsskiftet. Dette innebar et økt pasientgrunnlag på 160 000 for Ahus og et tilsvarende redusert pasientgrunnlag for OUS. Representantene viser til at signaler som er kommet tilsier at det er nødvendig med tiltak for å sikre tilstrekkelig kapasitet ved Ahus som følge av det økte pasientgrunnlaget. I representantforslag 70:S (2009-2010) foreslo mange av de samme representantene å stoppe nedleggelsen av Aker sykehus, med samme begrunnelse.

I likhet med representantene Per Arne Olsen, Kari Kjønaas Kjos, Jon Jæger Gåsvatn, Christlan Tybring-Gjedde og Peter N. Myhre er jeg opptatt av at pasientene i hovedstadsområdet skal være sikret spesialisthelsetjenester med høy kvalitet og tilstrekkelig kapasitet. Omstillingene i hovedstadsområdet er del av et større omstillingsarbeid i Helse Sør-Øst etter sammenslåingen i 2007. Den sammenslåtte regionen fikk et klart oppdrag om å få til bedre samordning og bedre ressursbruk i regionen til beste for pasientene. En av premissene i forbindelse med omstillingene i hovedstadsregionen, var at befolkningen i de tre nordligste bydelene i Oslo skulle få sine fremtidige lokalsykehustjenester ved nytt Ahus. Denne premissen ble lagt allerede da Stortinget ga klarsignal for byggingen av nytt Ahus i statsbudsjettet for 2004. Befolkningen i bydelene Grorud og Stovner ble overført fra Aker sykehus til Ahus samme år. Befolkningen i bydel Alna, og også Follo-kommunene, ble overført til Ahus fra 2011. Dette ble gjort med bakgrunn i kapasitetsvurderinger gjort av Sintef på oppdrag fra Helse Sør-Øst RHF.

Ahus har pr i dag 4.700 ansatte og et budsjett på om lag 3,9 mrd. kroner. Ahus’ opptaksområde omfatter Romerike (13 kommuner), Rømskog, Enebakk (pt ca 237 000 mennesker) og bydelene Stovner og Grorud i Oslo (pt ca 55 000 mennesker), og fra 2011 også bydel Alna (pt ca 46 000 mennesker) og Follo-kommunene(pt ca 115 000 mennesker). Samlet sett utgjør dette et pasientgrunnlag på om lag 460 000 mennesker.

Ahus har nå driftet sykehuset med dette pasientgrunnlaget i vel tre måneder. I den første tiden etter overføringen var det medieomtale av at kapasiteten ved Ahus var utfordret, og at det var problemer med korridorpasienter. Helse Sør-Øst RHF har som mål at det ikke skal være korridorpasienter på helseforetakene i regionen. I forbindelse med overføringen ble dette fulgt særlig opp ved Ahus gjennom utarbeidelse av egne rutiner ved stor pasientpågang. Fortetning, fleksibel bruk av helseforetakets sengekapasitet og økt bruk av dagbehandling og poliklinikk er aktuelle tiltak. Når det gjelder ventetider, opplyser Helse Sør-Øst RHF at Ahus sine ventetider innen somatikk indikerer en nedgang fra 2010, og er kortere eller på linje med ventetiden ved de andre helseforetakene i hovedstadsområdet.

Ifølge Helse Sør-Øst RHF var situasjonen ved Ahus de første månedene primært en konsekvens av sesongpregede virusinfeksjoner og økt influensaaktivitet. Dette var en utfordring ikke bare for Ahus, men for flere av helseforetakene i regionen. For Ahus var imidlertid situasjonen ekstra krevende fordi sykehuset hadde mange nyansatte med behov for omfattende opplæring i systemer, rutiner og utstyr.

I dag er situasjonen at det er om lag 100 prosent pasientbelegg i sengene ved Ahus. Et nytt sengetun med 14 senger vil åpne i løpet av kort tid når tilsatt personell som skal bemanne sengetunet tiltrer. Ahus vurder at det er ytterligere rom for å øke kapasiteten ved sykehuset. Mange nyansatte og krav til nye samarbeidsrelasjoner, gjør at det ennå ikke er optimal logistikk og behandlingsaktivitet i organisasjonen. Det er i tillegg ledig kapasitet, både ved pasienthotellet og sykehusene på Stensby og Ski, som kan utnyttes bedre. I planlegging og gjennomføring av overføringen av pasientgrunnlaget ble det tatt hensyn til at Ahus ikke ville ha full kapasitet den første tiden. Eksempelvis ble det besluttet at pasienter under aktiv behandling ved OUS skulle ferdigbehandles der, mens pasienter med langvarige behandlingsforløp (kronikere) og henvisninger av elektiv (planlagt) behandling skulle overføres trinnvis til Ahus etter nærmere avtale innenfor de enkelte fagområdene.

Helse Sør-Øst RHF har forsikret meg om at de følger situasjonen nøye og vil fortsette å gjøre kapasitetsvurderinger for å sikre kvalitet og tilstrekkelig kapasitet i Ahus sitt tjenestetilbud. Vurderingen er at Ahus har kapasitet til å håndtere det økte pasientgrunnlaget fra 2011, og også den prognostiserte befolkningsveksten i området.

Som kjent skal deler av Aker sykehus omstilles til en samhandlingsarena for hovedstadsbefolkningen, med vekt på forebygging, tidlig intervensjon og helhetlige og koordinerte tjenester for ulike pasientgrupper. Ahus deltar i arbeidet med å konkretisere det fremtidige tjenestetilbudet ved Aker sykehus. Det fremtidige tjenestetilbudet ved Aker sykehus kan redusere etterspørselen etter spesialisthelsetjenester ved sykehusene i hovedstadsområdet, og dermed også bidra til styrket kapasitet ved Ahus.

Etter min vurdering er omstillingen av Aker sykehus en fremtidsrettet løsning, som gjør at fremtidige helseutfordringer kan møtes i et nyskapende og nært samarbeid mellom kommunen og sykehusene som betjener hovedstadsbefolkningen.