Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

19.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til Riksrevisjonens kontroll av Utenriksdepartementet. Komiteen merker seg at Riksrevisjonen har avgitt to avsluttende revisjonsbrev uten merknad.

Komiteen viser til at den i brev av 4. november 2010 til utenriksministeren stilte flere spørsmål i tilknytning til Riksrevisjonens rapportering. Statsråden svarte i brev av 11. november 2010. Brevet følger som vedlegg til denne innstillingen.

Komiteen viser til at Riksrevisjonens gjennomgang av Utenriksdepartementets informasjonssikkerhet har avdekket svakheter knyttet til styringsdialogen med underliggende virksomheter, kontroll av logger og tilgangsrettigheter og dokumentasjon. Komiteen har merket seg at Utenriksdepartementet har iverksatt tiltak som vil bedre de svakheter som er påpekt. Komiteen vil understreke viktigheten av god styring og kontroll på informasjonssikkerhetsområdet.

Komiteen har videre merket seg at Riksrevisjonen er kritisk til at departementet over flere år ikke har hatt tilfredsstillende kontroll og rutiner på oppfølgningen av utenriksstasjonene. Komiteen har merket seg at departementet tar påpekningene på alvor og det er iverksatt flere tiltak for å sikre nødvendig forbedring på de områder Riksrevisjonen har avdekket svakheter.

Komiteen har merket seg at Riksrevisjonen ved prosjektgjennomgang av bistanden til Etiopia fant mangler ved utarbeidelse, dokumentasjon og oppfølging av enkelte prosjekter. Komiteen har videre merket seg at Utenriksdepartementet i sitt svar understreker at departementet aktivt følger opp Riksrevisjonens anmerkninger om risiko- og målstyring knyttet til enkelte prosjekter, bl.a. ved kompetansebygging og kvalitetskontroll av prosjektdokumenter.

Komiteen vil understreke betydningen av et sterkere antikorrupsjonsarbeid og vil vise til at det nylig er kommet fram opplysninger om at etiopiske myndigheter misbruker bistandsmidler. Komiteen vil særlig vise til anklager om at de innbyggerne som ikke er lojale mot myndighetene, nektes adgang til bistand og bistandsstøttede tjenester. Komiteen mener det er særlig viktig å sette økt fokus på betingelsene for stat-til-stat bistand til Etiopia.

Komiteen vil også vise til at Riksrevisjonen retter oppmerksomhet mot kapasiteten til det offentlige innkjøpssystemet for medisin i Malawi. Komiteen har merket seg at departementet i sitt svar viser til at behovet for å styrke innkjøpssystemet i lengre tid har stått sentralt i dialogen mellom giverne og malawiske myndigheter.

Komiteen registrerer at de merknader Riksrevisjonen hadde i Dokument 1 (2009–2010) om Angola, nå er rettet opp og fulgt opp av den norske ambassaden i Luanda, slik at saken avsluttes. Komiteen tar det til etterretning.