Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kari Agerup, Jorodd Asphjell, Tore Hagebakken, Are Helseth, Tove Karoline Knutsen og Sonja Mandt, fra Sosialistisk Venstreparti, Geir-Ketil Hansen, fra Senterpartiet, Kjersti Toppe, og fra Kristelig Folkeparti, Laila Dåvøy, viser til vedlagte svarbrev fra statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen datert 6. juni 2010 der statsråden frarår at det fattes vedtak i samsvar med forslagene I og II. Flertallet slutter seg til konklusjonene i brevet. Flertallet vil videre vise til at disse partier også i 2007 stemte mot de samme forslag med den samme begrunnelse.

Flertallet vil understreke at det er hensynet til å beholde vinmonopolordningen og reklameforbudet for alkoholholdige varer som avgjørende viktige deler av vår alkoholpolitiske virkemiddelpakke som er bakgrunnen for at forslagene må avvises. Dette er grunnleggende elementer i vår alkoholpolitikk som flertallet mener skal videreføres.

Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, lederen Bent Høie, Sonja Irene Sjøli og Erna Solberg, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, vil vise til at statsråden i sitt brev til komiteen varsler at regjeringen vil fremme forslag om endringer i alkoholloven når det gjelder salg i egen virksomhet for produsenter av alkoholholdig drikk med inntil 4,7 volumprosent alkohol.

Dette flertallet er opptatt av at lokale småskalaprodusenter skal få bedre mulighet til å markedsføre sine varer enn det som har vært tilfelle til nå. Dette flertallet er derfor tilfreds med at det har skjedd en betydelig holdningsendring fra Vinmonopolets side til fordel for å ta lokalproduserte varer inn i vareutvalget. På Vinmonopolets heimesider står følgende:

«Innenfor gjeldende regelverk ønsker Vinmonopolet å tilrettelegge for salg av produkter fra lokale småskalaprodusenter. Vi vil derfor gjøre tilpasninger og justeringer i våre innkjøpsordninger, butikker og i vår nettbutikk.»

Det opplyses videre at det per september måned er lansert 23 norske produkter hittil i år, mot fire i hele fjor. Norske småskalaprodukter vil bli samlet i en egen oversikt i produktlisten og i nettbutikken. Det vil etter hvert finnes en egen «norsk» hylle i butikkene. Det er laget en egen strategi for satsingen på lokale produkter som det gis detaljert informasjon om på Vinmonopolets nettsider.

Dette flertallet er fornøyd med at det i løpet av kort tid vil bli betydelige forbedringer i mulighetene for å omsette norske småskalaprodukter gjennom Vinmonopolet. De småskalaproduktene som tas inn i Vinmonopolets sortiment, vil gis den samme produktinformasjon som andre varer uten at dette blir i strid med reklameforbudet. Dette flertallet ber om at departementet rapporterer til Stortinget på egnet måte om erfaringene med Vinmonopolets nye strategi for å tilby produkter fra norske småskalaprodusenter.

Dette flertallet er kjent med at det i Sverige utredes om det der kan åpnes for direktesalg av lokalproduserte alkoholholdige varer uten at dette kommer i strid med reglene for salgsmonopolet og EU-reglene. Dette flertallet ber om at departementet følger med på denne prosessen.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kristelig Folkepart, vil tilrå at forslagene ikke bifalles.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Jon Jæger Gåsvatn, Kari Kjønaas Kjos og Morten Stordalen og Høyre viser til landbruksminister Lars Peder Brekks uttalelse til VG 16. april 2010, der Brekk sier følgende:

«Norske drikkeskatter trenger drahjelp. Salg til forbruker fra gårdsutsalg og mikrobryggerier av alkoholholdig drikke sterkere enn 4,7 volumprosent, vil gi en stor mulighet til verdiskaping og vil styrke norsk matmangfold.»

Disse medlemmer viser videre til næringsminister Trond Giske som følger opp med følgende uttalelse til samme avis:

«Som Brekk ser jeg muligheten for lokal næringsutvikling og reiseliv i dette. Så jeg er helt enig i at vi må se på muligheten, men det i samarbeid med Helsedepartementet, som har ansvar for alkohollovgivningen.»

Disse medlemmer er enig med landbruksministeren og næringsministeren i at det er viktig å styrke norsk mat- og drikkekultur. Disse medlemmer er opptatt av at å åpne for lovlig utsalg fra lokale produsenter vil bidra til å styrke mat- og drikkekulturen over hele landet, noe som vil være positivt også i forbindelse med reiselivssatsing. Disse medlemmer mener dette også kan bli en viktig tilleggsnæring for mange som til daglig har sitt virke i landbruket.

Disse medlemmer vil understreke viktigheten av at alle aktører blir likebehandlet, og er derfor glad for at departementet har startet et arbeid for å kartlegge praktiseringen av dette regelverket.

Disse medlemmer understreker at lokale produsenter naturligvis må forholde seg til det samme strenge kontrollregime som øvrige utsalgssteder for alkohol.

Disse medlemmer viser videre til at Finland allerede har en ordning hvor alkoholholdig drikke opp til 13 volumprosent kan selges direkte fra produsent, mens Sveriges landbruksminister Eskil Erlandsson har uttalt at han vurderer å innføre en lignende ordning. Disse medlemmer mener det er naturlig at Norge følger samme utvikling som våre naboland.

Disse medlemmer vil avslutningsvis vise til at både Norges Bondelag og Små Alkoholprodusenters forening har sendt svært positive signaler til et slikt forslag.

Disse medlemmer mener det er viktig å sikre likebehandling og forutsigbarhet i praktiseringen av alkohollovens bestemmelser om reklameforbud og av bestemmelsene om produktinformasjon i forskriften til loven. Disse medlemmer viser til helse- og omsorgsministerens svar til komiteen i sakens anledning, der det fremgår at det kan gis produktinformasjon til neste salgsledd ved omsetning av alkohol. Slik disse medlemmer ser det, er det behov for å klargjøre bestemmelsene, slik at alle aktører i de respektive salgsledd likebehandles.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen om å klargjøre reglene for informasjon om alkoholholdige produkter etter alkoholforskriften, slik at man sikrer forutsigbarhet og likebehandling av aktørene.»

Disse medlemmer mener det er positivt å fremme lokale mat- og drikketradisjoner, som kan bidra til næringsutvikling i landbruket. Samarbeidsregjeringen Bondevik 2 åpnet for å tillate tilvirkning og skjenking av alkoholholdige produkter på gårder, for å fremme gårdsturismen. Dette forutsetter at det gis skjenkebevilling lokalt. I Innst. S. nr. 184 (2006–2007) gikk flertallet inn for å vurdere en utvidelse av denne ordningen ved at det tillates salg av alkoholholdige drikker inntil 4,75 volumprosent alkohol fra slike steder. Et forslag om dette er sendt på høring. Disse medlemmer mener at det bør vurderes om salg av produkter med mer enn 4,75 volumprosent alkohol kan tillates fra gårdsutsalg, innenfor rammen av EØS-avtalen og vinmonopolordningen, og fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen vurdere om salg av alkoholholdige produkter med mer enn 4,75 volumprosent kan tillates solgt på gårdsutsalg, innenfor rammen av Vinmonopolordningen og EØS-avtalen.»

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til landbruksminister Brekks uttalelser til Hamar Arbeiderblad den 23. september 2010, der han går lenger enn i sine tidligere uttalelser og også åpner for lokalprodusert sprit.

Disse medlemmer er opptatt av å sikre også små alkoholprodusenter gode rammevilkår. Dagens regelverk knyttet til salg gjør det vanskelig for aktørene å finne et marked. Disse produsentene er for små til at Vinmonopolet kan ta dem inn i sitt sortiment, og de har derfor få muligheter til å få omsatt sine varer.

Disse medlemmer viser til at det ifølge Små Alkoholprodusenters Forening raskt vil kunne skje en dobling av antall produsenter, dersom man åpner for direktesalg. Disse medlemmer mener dette vil gi store positive ringvirkninger, spesielt for reiselivssatsingen.

Disse medlemmer mener det er et paradoks at man i dag kan bestille alkoholholdige varer på nettet fra nær sagt alle steder i verden, men ikke fra en lokal produsent i Norge. Disse medlemmer vil derfor gå lenger enn Brekk og også åpne for salg av lokalprodusert alkohol på produsentenes egne nettsider. Disse medlemmer understreker at disse nettsidene da ikke har anledning til å reklamere for sine produkt, men får anledning til å beskrive produktet.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om nødvendige endringer i alkoholloven som tillater produsenter av alkoholholdige drikker å informere om produktene sine på egne Internett-sider, slik Vinmonopolet har adgang til.»

«Stortinget ber regjeringen fremme nødvendige forslag til endringer i alkoholloven som tillater salg og servering av lokalprodusert alkohol.»