Vedlegg
Jeg viser til brev fra arbeids- og sosialkomiteen av 4. mai 2010 der det bes om en vurdering av forslag fra representantene Torbjørn Rød Isaksen, Sylvia Graham, Bent Høie, Sonja Irene Sjøli og Elisabeth Røbekk Nørve. I forslaget bes det om at regjeringen legger frem forslag om endringer i arbeidsmiljøloven, hvor all endring av arbeidstiden utover ti timer skal godkjennes av Arbeidstilsynet etter formelle drøftinger mellom arbeidsgiver og fagforeningene lokalt.
I bakgrunnen for forslaget pekes det på flere positive erfaringer for de ansatte med mer fleksible arbeidstidsordninger, og at det i tillegg vil føre til at brukerne får en lettere hverdag. Videre pekes det på at lovens ordning hvor det tilligger partene sentralt å inngå avtale om unntak i teorien kan føre til situasjoner hvor partene kommer frem til enighet lokalt, men at fagforeningen sentralt hindrer gjennomføring eller videreføring av alternativ turnus. På denne bakgrunn mener forslagstillerne at godkjenning av avvik bør legges til Arbeidstilsynet.
Spørsmål om arbeidstid berører mange hensyn. Virksomhetene skal kunne drive godt og lønnsomt, og institusjoner skal kunne ta vare på sine brukere. Samtidig skal arbeidstakere ha gode arbeidstidsordninger som gjør det mulig å kombinere arbeid og familieliv, og som gjør det mulig å stå i arbeid i mange år. Dessuten er arbeidstid tett knyttet til lønn.
Lange vakter og mange lange vakter etter hverandre, herunder nattevakter, kan ha negative helseeffekter, både på kort og lang sikt. De kan også øke faren for feil og arbeidsulykker. Statens arbeidsmiljøinstitutt har f eks i en litteraturgjennomgang vist til at risiko for forskjellig typer av ulykker øker med 100 prosent med en arbeidstid på 12 timer sammenlignet med 8 timer.
Dagens lovverk hvor store avvik fra arbeidsmiljølovens regler om normalarbeidstid må avtales mellom arbeidsgiver og de ansattes organisasjoner sentralt, er ment å ivareta og balansere disse hensynene.
Det er likevel slik at vi ikke en gang for alle og på varig basis kan sies å ha løst de krevende avveiningene som ligger bak bestemmelsene om avvik fra normalarbeidstid ved turnusarbeid i arbeidsmiljøloven. Den debatten som har vært i den senere tid omkring saken (bl a gjennom flere artikler i Dagens Næringsliv) har vist at det kan være fornuftig å ta en helhetlig gjennomgang av regelverket og praktiseringen av dette. Jeg vil komme tilbake til Stortinget med en slik gjennomgang i en planlagt stortingsmelding om arbeidsforhold og arbeidsmiljø mv.
I den sammenheng er det er viktig å kartlegge omfanget av problemstillingen. Dernest mener jeg at det er viktig å tenke seg nøye om mht hva som er en fornuftig løsning. Til representantens konkrete forslag om at all endring av arbeidstid utover 10 timer skal godkjennes av Arbeidstilsynet, vil jeg nå nøye meg med å peke på at Arbeidsmiljøloven i dag åpner for avtale mellom partene om arbeidstidsordninger utover dette. Forslaget fremstår på den måten som en innsnevring. Jeg antar at dette ikke har vært representantenes mening. Det dette viser, er imidlertid at arbeidstid er et kompleks tema og at det ikke finnes enkle og raske løsninger.