Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Brev fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet v/statsråden til familie- og kulturkomiteen, datert 26. november 2010

Vi viser til spørsmål fra Stortinget av 19.11.2010 vedrørende oppfølgingsspørsmål til BLDs svar på spørsmål 135 og 138 fra Finanskomiteen - Kristelig Folkepartis (KrFs) fraksjon om tilskudd til samlivskurs.

I brevet fra Familie – og kulturkomiteen står følgende:

«I Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementets svar på spørsmål 138 fra Finanskomiteen/Kristelig Folkepartis fraksjon av 19. oktober 2010 vedrørende kap. 858, post 1, skriver departementet:

«Over Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementets budsjett for 2010 bevilges midler til administrasjon av de to kurstypene over kapittel 842, postene 01 og 70 og kap. 858, post 01. For 2009 ble det brukt om lag 4 mill. kroner til Godt Samliv! og om lag 8 mill. kroner til Hva med oss? over Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementets budsjett. Det er i overkant av 2 prosent av bevilgningen på de tre postene som har gått til de to kurstypene.»

Det bes om følgende spesifisering:

  • 1. Over hvilken post dekkes kursutgifter og opphold til Hva med oss?

  • 2. Hvor stor andel av midlene er tidligere brukt på kursmateriell?»

  • 1. Kurs- og oppholdsutgifter for par og aleneforsørgere som deltar på «Hva med oss?»-kurs, dekkes over kap. 858, post 01.

Av samme ramme dekkes også honorar for kursledere. I tillegg til kursutgiftene har det også fra samme kapittel blitt gitt midler til faglig utvikling av programmet, kurslederopplæring mv.. Dette har blitt dekket over post 21. Organisering og administrasjon av kurstilbudene er imidlertid lagt ut til seks familievernkontorer (såkalte ressurskontorer), finansiert over kap. 842, post 01 og 70 (tre statlige og tre kirkelige ressurskontorer).

  • 2. Bufdir har ikke nødvendige data tilgjengelige for å gi et fullstendig svar på dette spørsmålet, og det vil kreve å gå ned i detalj i regnskapsdata sju år tilbake i tid. Utgifter til utvikling av kursmateriell var primært aktuelt i startfasen av prosjektet. Nå når kurset er ferdig utviklet, er det kun en liten sum som blir benyttet til utvikling av materiell.

Videre i brevet fra Familie- og kulturkomiteen står det:

«I Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementets svar på spørsmål 135 fra Finanskomiteen/Kristelig Folkepartis fraksjon av 19. oktober 2010 vedrørende samlivskurset «Hva med oss?», skriver departementet:

«Departementet har av prioritetshensyn måttet redusere de administrative utgiftene til tiltaket noe. Departementet legger til grunn at tiltaket videreføres.»

  • 1. Er det andre hensyn enn prioriteringshensyn som forklarer at midler til Hva med oss kuttes på kap. 858 post 1?

  • 2. Vil alle stillinger knyttet til gjennomføring av kursene kunne opprettholdes i 2011 på tross av reduserte bevilgninger?»

  • 1. Forslaget til redusert bevilgning til «Hva med oss?» og «Godt samliv!» er et resultat av politisk betinget omprioritering av ressurser.

  • 2. Stillingene knyttet til organisering av «Hva med oss?» dekkes over kap. 842, jf. ovenfor, og er dermed ikke berørt av den foreslåtte nedskjæring på kap 858. Situasjonen er derfor at de seks ressurskontorene og deres kapasitet til å planlegge, organisere, rekruttere osv til kursene, er uberørt. Utgifter til avlønning av kursledere mv. har vært belastet kap. 858 og vil følgelig kunne påvirkes av kuttforslaget. «Hva med oss?» - kursene må ses i sammenheng med de generelle virkemidlene for personer med nedsatt funksjonsevne som Bufdir nå har overtatt fra Helsedirektoratet. Departementet forutsetter at tilbudet til familier med barn med nedsatt funksjonsevne ikke vil bli dårligere i 2011.

Til slutt i brevet spør Familie- og kulturkomiteen om følgende:

«På side 92 i budsjettproposisjonen under Post 71 Tiltak etter samlivsbrot for barn i konfliktfylte familiar står det:

«Posten skal nyttast til ulike tiltak for å styrkje tilboda til barn som opplever sterke konfliktar i heimen i samband med samlivsbrot...

Posten er foreslått redusert med 0,24 mill. kroner til andre tiltak på Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementets område.»

  • 1. Er regjeringens satsing på styrking av samtalegrupper for barn som lever i høyt konfliktnivå etter samlivsbrudd finansiert under denne posten, eller finnes det andre budsjettposter som dekker dette?»

Samtalegrupper for barn er ett av tre tiltak i et pilotprosjekt igangsatt for å utvikle mer helhetlige tilbud til barn og foreldre med høyt konfliktnivå etter samlivsbrudd. Parallelle tilbud til foreldre om bistand for å redusere konfliktnivået, samt bedre samarbeidsrutiner lokalt for på tidlig stadium å kunne fange opp barn som har behov for særskilt hjelp, er andre tiltak i prosjektet. Prosjektet er fullfinansiert over kap. 841, post 71.