Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

4.14 Kap. 335 Pressestøtte

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, registrerer at en har et stort mangfold i det norske medielandskapet og hvor tilgangen på både norske og utenlandske medier er stort og mangfoldig og ser viktigheten av at et slikt mediemangfold når frem til flest mulig. Flertallet er i denne sammenheng opptatt av at tilgang på nyheter fra inn- og utland når frem til de som har behov for dette. Flertallet vil derfor påpeke viktigheten om at de som er fremmedspråklige får muligheten til å få tilgang på norske nyheter på sitt morsmål.

Flertallet er derfor tilfreds med at Medietilsynet på oppdrag fra Kulturdepartementet har foretatt en evaluering av tilskuddsordningene for minoritetsmedier. Målet med gjennomgangen har vært å sikre at ordningene «effektivt bidrar til å fremme de politiske målene på medieområdet, inkludert målet om å legge til rette for ytringsfrihet, samfunnsdeltakelse og kulturell utfoldelse hos personer med minoritetsbakgrunn».

Flertallet stiller seg bak en slik målformulering og vil i denne sammenheng påpeke nødvendigheten av at fremtidige tilskuddsordninger for minoritetsmedier gis muligheter til å utvikle og tilpasse seg ulike medieplattformer som måtte være tilgjengelig.

Et annet flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, mener at pressefrihet og godt fungerende medier er en avgjørende forutsetning for ytringsfrihet, rettssikkerhet og et levende demokrati, og at statens oppgave er å legge til rette for en velfungerende offentlig dialog.

Dette flertallet mener videre det er viktig at regjeringen stimulerer til mangfold og kvalitet i norske medier, noe som kan bidra til at mediene kan tilby troverdig informasjon som ivaretar behovene til alle grupper i vårt samfunn.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, er tilfreds med at regjeringen vil legge til rette for et mangfold i medieeierskap og tilstrekkelige økonomiske rammebetingelser og sørge for at et velfungerende medieetisk system er på plass.

Et annet flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, viser til at det gjennomføres en helhetlig vurdering av bruk av økonomiske virkemidler på medieområdet i det såkalte mediestøtteutvalget, og imøteser innstilling fra utvalget ved nyttår. Dette flertallet er imidlertid bekymret over at den økonomiske utfordringen mange medier opplever kan gå ut over kvalitetsjournalistikken, og ber regjeringen følge nøye med på utviklingen i norske medier og vurdere tiltak som kan sikre fortsatt mangfold og høy kvalitet.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener at avisproduksjon skal være selvfinansierende, men erkjenner at det vil kunne få konsekvenser for aviser som er blitt avhengig av økonomisk støtte fra staten dersom all støtte ble fjernet umiddelbart. Derfor vil disse medlemmer gradvis redusere overføringene til produksjonstilskudd og på sikt fjerne disse. Reduksjon for 2011 gjøres i hovedsak på riksdekkende såkalte «meningsbærende aviser», som det forventes kan øke inntjeningen eller redusere kostnadene sine. Den gjenstående delen av produksjonsstøtten skal i hovedsak sikre videre drift av nr. 2- og nr. 3-aviser.

Disse medlemmer viser for øvrig til Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til Høyres alternative budsjett der produksjonstilskuddet til papiravisene reduseres med 100 mill. kroner. Kuttet tenkes gjort gjennom å legge inn et tak for tildelingen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er kjent med at mediestøtteutvalgets innstilling ikke er tilgjengelig. Disse medlemmer mener at statens oppgave med å legge til rette for en åpen og opplyst offentlig debatt ikke oppfylles dersom en avis eller medieaktør blir helt eller delvis avhengig av statlig støtte. Medias holdning til det offentlige kan bli farget gjennom denne avhengigheten, og kritikk av bidragsyterne kan utebli som en følge av støtte.

For å sikre en fri og uavhengig presse vil disse medlemmer derfor gradvis avvikle produksjonstilskuddet, med et mål om å fjerne denne helt. For perioden 2011 reduseres hovedsakelig produksjonstilskuddet til riksdekkende, såkalte «meningsbærende aviser», som har gode forutsetninger for å øke sin inntjening og redusere sine kostnader. Resterende produksjonsstøtte skal hovedsakelig gå til å sikre videre drift av nr. 2- og nr. 3-aviser.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til regjeringens budsjettforslag og støtter dette.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti ser at anvendt medieforskning med fokus på barn og unges mediebruk er en viktig oppgave som foreløpig ikke ivaretas av andre, og vil derfor legge til grunn at forskningsmidlene rettes inn mot dette. Videre vil disse medlemmer understreke viktigheten av Landslaget for Lokalavisers (LLA) prosjekt Ung & Engasjert.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet anser det ikke som en offentlig oppgave å yte støtte til etterutdanning i mediebransjen.

Disse medlemmer viser til Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til regjeringens budsjettforslag og støtter dette.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet ønsker å fjerne denne posten. Bakgrunnen for dette er at den produksjonsstøtten som eventuelt skal gis, bør inkludere alle aviser, og disse medlemmer vil påpeke at øremerkede tilskudd til språklig/etnisk baserte aviser er fundamentalt diskriminerende. Disse medlemmer er av den klare oppfatning at likebehandling må gjelde, og mener derfor at det ikke er grunnlag for at samiske aviser skal ha særordninger i forhold til andre medier.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til regjeringens budsjettforslag og støtter dette.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at i 2009 var det tre publikasjoner som mottok tilskudd, samt at det er gjennomført opplæringstiltak for minoritetsspråklige miljøer for å stimulere til flere etableringer. Disse medlemmer vil også her peke på etnisk diskriminering all den tid slike tiltak ikke er allment gjeldende. Disse medlemmer setter også spørsmålstegn ved hensiktsmessigheten i slike ordninger med dagens teknologi og tilgjengelighet over Internett.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til regjeringens budsjettforslag og støtter dette.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet vil avvise en holdning om at særordninger for geografisk avgrenset distribusjon er en statlig oppgave, og understreker avisenes eget ansvar for å nå ut til sine kunder.