4.12 Kap. 329 Arkivformål (jf. kap. 3329)

Komiteen støtter de overordnede målene for arkivpolitikken som beskrevet i proposisjonen. Komiteen vil også understreke viktigheten av god arkivdanning som forutsetning for å oppnå disse målene. Komiteen konstaterer for øvrig at arkivpolitikken med årets budsjett i alle hovedtrekk videreføres.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti viser til de omfattende omlegginger som ligger i nedleggelsen av ABM-utvikling med overføring av oppgavene på arkivfeltet til Norsk kulturråd. Disse medlemmer viser til at denne endringen er gjort uten reell deltagelse fra Stortingets side. Disse medlemmer vil understreke betydningen av at de relevante organisasjonene på arkivfeltet så som Norsk arkivråd og Landslaget for lokal og privat arkiv bringes inn i arbeidet med å utforme den nye ordningen.

Disse medlemmer vil også påpeke de mang-ler i forhold til kommunale arkiver som er påpekt av Riksrevisjonen. Disse medlemmer vil understreke betydningen av at det satses på å styrke kvaliteten i arkivdanningen i årene som kommer.

Post 1 Driftsutgifter

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet vil påpeke det omfattende lagringsbehov for arkivmateriale som vil reise seg i årene som kommer. Disse medlemmer mener det er viktig å ha god planlegging og ta mulighetene i bruk for å møte denne utfordringen. Det er en kjent sak at staten har store utfordringer når det gjelder bygging av kulturrelaterte bygg. Disse medlemmer vil derfor peke på de mulighetene som ligger i langsiktige løsninger med private utbyggere. Disse medlemmer ønsker å stimulere til besparelser innen offentlig administrasjon, og mener en opprettholdelse av driften innenfor 2010-nivå er fullt ut forsvarlig. Disse medlemmer viser for øvrig til Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett.

Post 78 Ymse faste tiltak

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til regjeringens budsjettforslag og støtter dette.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til Høyres merknader under kap. 320 Allmenne kulturformål, post 78 Ymse faste tiltak, og Høyres alternative kulturbudsjett der Landslaget for lokal og privat arkiv er styrket med 1 mill. kroner.