2.27 Kap. 2530 Foreldrepenger
- Post 70 Foreldrepenger ved fødsel
- Post 71 Engangsstønad ved fødsel og adopsjon
- Post 73 Foreldrepenger ved adopsjon
Komiteen vil peke på at Norge har en av verdens beste permisjonsordninger ved barns fødsel som gir gode muligheter for foreldre til å kombinere småbarnsomsorg og yrkesaktivitet.
Komiteen ser positivt på endringene i foreldrepengene som styrker fedres rett til å ta ut foreldrepenger på selvstendig grunnlag for å sikre et mer likestilt foreldreskap.
Komiteen merker seg at regjeringen også i år vil samarbeide med partene i arbeidslivet for å styrke informasjonen om arbeidstakernes rettigheter for å tilpasse arbeid til familieliv, og for å legge til rette for at arbeidsgivere har bevisste strategier for arbeidstakere med barn.
Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, er tilfreds med at regjeringen vil starte arbeidet med en forenklet og mer likestilt foreldrepengeordning.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre ser i den anledning frem til det videre arbeidet med å likestille kvinner og menn hva angår selvstendig opptjenings- og uttaksrett.
Disse medlemmer mener at det bør være opp til det enkelte par hvordan de vil fordele fødselspermisjon mellom seg og ønsker derfor å fjerne fedrekvoten og legge disse ukene tilbake til den felles foreldrepermisjonen.
Disse medlemmer viser også til Meld. St. nr. 6 (2010–2011), og tar avstand fra holdninger om å binde opp større deler av foreldrepermisjonen til en bestemt av foreldrene. Disse medlemmer er kjent med at dette allerede rammer barn i familier som ikke har mulighet til å innordne hverdagen sin slik regjeringen krever, og gjør at regjeringens politikk på området i praksis blir stadig mer barne- og familiefiendtlig.
Komiteen vil understreke at det er viktig med frihet og fleksibilitet for familier. Hver enkelt familie er forskjellig og har ulike behov og ulike vilkår som må tas hensyn til og gis rom for. Komiteen mener imidlertid at det er viktig for hele familien at alle mødre og fedre får mulighet til å ta en del av foreldrepermisjonen.
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, ser positivt på at regjeringen utvider den totale fødselspermisjonen med 1 uke til far, og øremerker 1 uke som i dag ligger i den valgfrie delen av foreldrepermisjonen.
Et annet flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og Høyre, mener det er nødvendig at en del av foreldrepermisjonen øremerkes mor og at en del øremerkes far. Dette flertallet mener fedrekvoten fortsatt er et nødvendig virkemiddel for at barn skal få tilbringe mer tid sammen med sine fedre. Dette flertallet mener fedrekvoten gir en viktig rettighet til far som ikke bør fjernes. Fedrekvoten og øremerkingen gir økt valgfrihet for fedre i dagens samfunn. Dette flertallet mener fedrekvoten fortsatt bidrar til økt likestilling i samfunnet, og at dette er et gode for barn, menn, kvinner, familier og for samfunnet for øvrig. Dette flertallet viser til at det er godt dokumentert at fedrekvoten har god effekt. Fedrekvoten gir barn mer tid med far. Dette flertallet vil understreke at en eventuell fjerning av fedrekvoten ikke vil gi mer frihet og mer tid mellom barn og foreldrene. Fedrekvoten er nettopp nødvendig som virkemiddel for å sikre far mer tid med barnet. Dette flertallet mener det ville vært et tilbakeskritt dersom far ble fratatt denne rettigheten.
Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til at Kristelig Folkeparti ønsker en foreldrepermisjon på 68 uker der 10 uker er forbeholdt hver av foreldrene.
Dette medlem viser til at foreldrepermisjonen fra 1. juli 2011 er på 47/57 uker, og at 12 av disse ukene er øremerket far. Dette medlem ser positivt på at regjeringen utvider den totale fødselspermisjonen med 1 uke, men støtter ikke regjeringens forslag om å øremerke 1 uke som i dag ligger i den valgfrie delen av foreldrepermisjonen. Dette medlem mener det er viktig at begge foreldre har mulighet til å tilbringe tid med barnet, og viser til finansinnstillingen der komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti fremmer forslag der regjeringen bes utrede hvordan det kan sikres at foreldre får rett til foreldrepermisjon uavhengig av den andre forelderens aktivitet før og etter fødsel.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre mener det er på tide at man retter opp den skjevhet og urettferdighet som ligger i at fedre ikke har hatt en selvstendig opptjeningsrett til fedrekvote, men at denne er knyttet opp til mors opptjening. Disse medlemmer viser til svarbrev fra Finansdepartementet til Høyre, datert 6. oktober 2010, saksnummer 10/4250 på spørsmål 46 om selvstendig opptjeningsgrunnlag til fedrekvoten hvor det vises til at når mor ikke har tjent opp rett til foreldrepenger, er det ikke noen fedrekvote.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre ønsker at samme regler skal gjelde for uttak av fedrekvoten som for foreldrepermisjonen. Disse medlemmer viser til forslag i finansinnstillingen Innst. 2 S (2010–2011).
På dette grunnlag fremmer disse medlemmer følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen fremme sak om å gi alle fedre selvstendig opptjeningsrett og uttaksrett til fedrekvoten gitt at mor oppfyller kravene til aktivitetsplikt.»
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er av den oppfatning at familiers anliggender, herunder samvær med egne barn, er en privatsak som politikere og offentlige myndigheter ikke har noen moralsk rett til å regulere. Begge foreldre har i mange år hatt rett til foreldrepermisjon, og den såkalte fedrekvoten utgjør derfor en sosialistisk tvangstrøye overfor foreldre som selvstendige mennesker. Disse medlemmer påpeker videre at Norge har en svært sjenerøs permisjonsordning i dag, og ønsker ikke en ytterligere utvidelse av permisjonen. Disse medlemmer tar sterk avstand fra et slikt overformynderi, og ønsker å fjerne fedrekvoten.
Disse medlemmer viser for øvrig til Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett.
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til regjeringens budsjettfremlegg og støtter dette.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre ønsker å sette fokus på problemstillingen omkring de som ikke har opptjent rett til foreldrepenger i forbindelse med fødsel. Det økonomiske gapet mellom de som har og ikke har opptjent slike rettigheter kan slå uheldig ut for både barnet og familien. Disse medlemmer anmoder derfor regjeringen å se nærmere på denne problemstillingen i arbeidet med å forenkle dagens foreldrepengeordning.
Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til Kristelig Folkepartis alternative statsbudsjett der det foreslås å øke engangsstønaden ved fødsel og adopsjon til 1 G (75 641 kroner pr. 1. mai 2010) fra 1. juli 2011. Dette utgjør en betydelig økning fra regjeringens forslag på 35 263 kroner. Dette medlem mener det må legges bedre til rette for å få barn i ulike faser av livet og viser til at Kristelig Folkeparti har et mål om å øke engangsstønaden ved fødsel og adopsjon til 2 G eller om lag 150 000 kroner innen 2013. Forslaget vil gi foreldre som ikke har opptjent rettigheter til foreldrepenger bedre mulighet til å bruke tid sammen med barnet sitt den første tiden.
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til regjeringens budsjettfremlegg og støtter dette.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sine merknader under kap. 2530 post 70.