Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Per Rune Henriksen, Marianne Marthinsen, Torstein Rudihagen, Tor-Arne Strøm og Eirin Kristin Sund, fra Fremskrittspartiet, Oskar Jarle Grimstad, Henning Skumsvoll og Ketil Solvik-Olsen, fra Høyre, Nikolai Astrup, Bjørn Lødemel og Siri A. Meling, fra Sosialistisk Venstreparti, Snorre Serigstad Valen, fra Senterpartiet, lederen Erling Sande, og fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette Hjemdal, viser til proposisjonen fra Olje- og energidepartementet om godkjenning av plan for utbygging og drift av Gudrun.
Komiteen mener dette er en viktig og riktig utbygging, og at det riktig å utnytte allerede eksisterende infrastruktur i området på en optimal måte. Dette er viktig både med hensyn til en best mulig ressursutnyttelse, men også av hensyn til allerede gjennomførte investeringer i området.
Komiteen vil understreke at jevn og god verdiskaping innenfor sektoren er avgjørende med tanke på ivaretakelse og utvikling av kunnskap og teknologi i den petroleumsrelaterte næringen. Hensynet til sysselsettingen i næringen er også ett viktig argument for et jevnt og forutsigbart aktivitetsnivå.
Komiteen har videre merket seg at Petroleumstilsynet (Ptil) og Arbeidsdepartementet (AD) har bemerket at det planlagte boligkvarteret ikke er fullt ut dimensjonert til å dekke behovene i det planlagte driftskonseptet. Komiteen forutsetter at driftskonsept og dimensjonering av boligkvarteret sikrer forsvarlig virksomhet. Det er viktig at tilstrekkelig restitusjon og hvile ivaretas for alle arbeidstakergrupper på plattformen.
Komiteen vil understreke at utbygging, anlegg og drift av Gudrun må ta hensyn til helse, miljø og sikkerhet på en best mulig måte, og viser til Innst S. nr. 197 (2005–2006), jf. St.meld. nr. 12 (2005–2006) Helse, miljø og sikkerhet i petroleumssektoren.
Komiteen vil særlig understreke viktigheten av norsk sysselsetting og lokal verdiskaping knyttet til prosjekt av denne størrelsen. Det er derfor viktig at norsk og lokal industri blir prioritert i så stor grad som mulig ved denne type utbygginger.
Komiteens medlemmer fra Høyre peker på at norsk leverandørindustri og kompetansemiljøer gjennom mange år har fremstått som en konkurransedyktig tilbyder til utbyggingsprosjekter på sokkelen.
Disse medlemmer mener at det er positivt at operatøren Statoil og rettighetshaverne ønsker å bygge ut Gudrun-feltet, og peker på at dette igjen vil gi muligheter for norske aktører gjennom konkurransedyktige tilbud å vinne kontrakter for utbygging og drift.