Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Laila Gustavsen, Eva Kristin Hansen, Svein Roald Hansen, Sverre Myrli, Tore Nordtun og Helga Pedersen, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, Morten Høglund, Siv Jensen, Peter N. Myhre og Torkil Åmland, fra Høyre, Peter Skovholt Gitmark, Ivar Kristiansen og lederen Ine M. Eriksen Søreide, fra Sosialistisk Venstreparti, Bård Vegar Solhjell, fra Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, og fra Kristelig Folkeparti, Dagfinn Høybråten, viser til at Europarådet er den eldste av de store europeiske samarbeidsinstitusjonene, og har gjennom 60 år spilt en betydelig rolle i Europa for å fremme demokrati, rettsstat og menneskerettigheter.
Komiteen er derfor fornøyd med at Thorbjørn Jagland i jubileumsåret ble valgt til ny generalsekretær i rådet. Komiteen har merket seg at de norske prioriteringene for arbeidet i rådet og rådets arbeid i stor grad har vært sammenfallende. Arbeidet har vært preget av at Russland og flere Sentral- og Øst-Europeiske nasjoner, nå er blitt medlemmer i rådet. Komiteen har merket seg at Europarådets nye generalsekretær på en aktiv måte følger opp også de norske hovedprioriteringer, som eksempelvis politiske oppgaver og styrking av forholdet til EU, brudd på menneskerettigheter og arbeidet med å reformere Europarådets organisasjon.
Komiteen er kjent med at antallet klagesaker til Den europeiske menneskerettsdomstolen har hatt en markant økning i 2009, hvor domstolen registrerte 57 100 klager. Fra norsk side har det vært viktig å bidra til å sikre effektivitet og fremdrift i Domstolens arbeid. Økningen i antall klager kommer som følge av flere nye medlemsland de siste år. Antallet ubehandlede saker var ved årsskiftet oppe i 119 300.
Videre har komiteen merket seg Europarådets nye reformprogram, hvor rådets politiske rolle styrkes. Komiteen er tilfreds med at rådet vier konflikten mellom Russland og Georgia stor oppmerksomhet og at situasjonen i Hviterussland følges nøye.