Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Vedlegg

Jeg viser til representantforslag 99 S (2009 - 2010) fra stortingsrepresentantene Ketil Solvik-Olsen, Henning Skumsvoll og Oskar Jarle Grimstad hvor de stiller følgende forslag:

Stortinget ber regjeringen fremme en nasjonal plan for bygging av vindkraftanlegg i Norge. Planen foreslås blant annet å gi oversikt over kostnader, positive og negative miljøaspekter, innvirkning på reiseliv, forsynings-sikkerhet og lignende.

Jeg merker meg at liknende representantforslag er fremmet for og behandlet av Stortinget tre ganger tidligere de siste 6 årene av representanter fra samme parti gjennom Dok.nr. 8:34 (2007-2008), Dok.nr.8:9 (2005-2006) og Dok.nr.8:70 (2003-2004). Forslagene om å lage en nasjonal plan for vindkraftanlegg er gjennom disse representantforslagene forkastet av Stortinget hver gang.

Økt utbygging av fornybar energi er et sentralt satsingsområde for Regjeringen. I denne satsingen inngår vindkraft. Regjeringens fornybarsatsing gir resultater. Hele 1350 MW vannkraft og vindkraft tilsvarende en årsproduksjon på 3 500 GWh ble utbygd i Norge i perioden 2006 til 2008. Dette er om lag dobbelt så mye ny kraftproduksjon som det som ble bygget ut i de andre nordiske land til sammen i denne perioden.

Enova har fortsatt stor satsing på vindkraft. Dette er fulgt opp gjennom å lyse ut en ny runde i vindkraftprogrammet. Alle prosjekter som har fått tilsagn om støtte fra Enovas vindkraftprogram er nå enten ferdigstilt, under bygging eller har fattet investeringsbeslutning.

For framtida vil et felles norsk-svensk elsertifikatmarked være det viktigste virkemidlet for å fremme fornybar kraftproduksjon. I forbindelse med oppstart av sertifikatmarkedet er det naturlig at Enova dreier oppmerksomheten mot andre områder.

For på best mulig måte å nå regjeringens målsetning om økt satsing blant annet på vindkraft, samordnes konsesjonsbehandlingen av vindkraft og nett regionvis. På den måten kan prosjektene innen hver region vurderes i sammenheng, og de beste og minst konfliktfylte velges ut. Vi har også innført kriterier som gir en klarere prioriteringsrekkefølge for behandlingen av prosjektene. Dette er mer effektive tiltak for å raskere få fram de gode prosjektene og finne de utbyggingsløsninger som samlet sett er gunstigst for miljø, lokalsamfunn og kraftforsyningssikkerheten. Regionale planer bidrar også til å styrke beslutningsgrunnlaget i konsesjonsbehandlingen, og slike er utarbeidet eller i prosess i de fleste av de viktigste vindkraftfylkene våre.

Jeg mener det har svært lite for seg å utsette satsingen på vindkraft i påvente av en nasjonal plan. Jeg er derfor tilfreds med at Stortinget gjentatte ganger har støttet denne vurderingen ved å forkaste tilsvarende forslag fra FrP.