Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg

Jeg viser til forslag fra stortingsrepresentantene Ketil Solvik-Olsen, Henning Skumsvoll, Oskar Jarle Grimstad, Tord Lien, Robert Eriksson og Harald T. Nesvik om å endre praksisen med krav om CO2-håndtering ved nye gasskraftverk.

Norge har ambisiøse målsettinger i klimapolitikken. Når det gjelder utslippene i Norge mener regjeringen det er realistisk å ha et mål om at disse utslippene skal reduseres med 15-17 millioner tonn CO2-ekvivalenter i forhold til referansebanen slik den er presentert i nasjonalbudsjettet for 2007, når skog er inkludert. For å nå de nasjonale målsettingene må det gjennomføres tiltak og virkemidler for å redusere klimagassutslipp på en rekke samfunnsområder. Det er allerede gjennomført og vil bli gjennomført tiltak i stort omfang. Jeg viser i denne forbindelse til rapporten fra etatsgruppen Klimakur, som har skissert ulike valgmuligheter myndighetene har for å nå målet om nasjonale utslippsreduksjoner i 2020. CO2-håndtering er her ett av flere mulige tiltak.

Regjeringen har en klar politikk når det gjelder krav om CO2-håndtering ved nye gasskraftverk. Dette fremgår blant annet av regjeringens politiske plattform for perioden 2009-2013, hvor det står at ”Regjeringen vil at alle nye gasskraftkonsesjoner skal basere seg på rensing og deponering av CO2 ved oppstart.” Utslipp fra store nye enkeltkilder ville vanskeliggjøre mulighetene for å oppnå de nasjonale målsettingene om utslippsreduksjoner som er satt.

Fangst og lagring av CO2 er en viktig strategi for Regjeringen for å oppnå reduksjoner i CO2-utslippene. Både i Norge og i andre land (blant annet i EU) pågår det høyt prioritert arbeid for å kunne ta i bruk og videreutvikle denne teknologien. Teknologi for CO2-fangst må regnes som tilgjengelig, samtidig som det er ventet at nye og mer effektive løsninger vil bli utviklet de nærmeste årene.

Regjeringen ønsker også å bidra til teknologiutvikling og reduserte kostnader på sikt for karbonfangst og lagring, slik at norske prosjekter kan være nyttige for andre land.

For å oppfylle det såkalte togradersmålet mener det internasjonale energibyrået (IEA) at en betydelig andel av utslippsreduksjonene på verdensbasis i 2030 kan komme fra CO2-håndtering. Gjennom å stille krav om CO2-håndtering til nye gasskraftverk vil Norge fortsette å styrke sin kompetanse på dette området, og på sikt bidra til en bredere spredning av teknologien.