Vedlegg
Jeg viser til forslag fra stortingsrepresentantene Ketil Solvik-Olsen, Henning Skumsvoll, Oskar Jarle Grimstad, Tord Lien, Robert Eriksson og Harald T. Nesvik om å endre praksisen med krav om CO2-håndtering ved nye gasskraftverk.
Norge har ambisiøse målsettinger i klimapolitikken. Når det gjelder utslippene i Norge mener regjeringen det er realistisk å ha et mål om at disse utslippene skal reduseres med 15-17 millioner tonn CO2-ekvivalenter i forhold til referansebanen slik den er presentert i nasjonalbudsjettet for 2007, når skog er inkludert. For å nå de nasjonale målsettingene må det gjennomføres tiltak og virkemidler for å redusere klimagassutslipp på en rekke samfunnsområder. Det er allerede gjennomført og vil bli gjennomført tiltak i stort omfang. Jeg viser i denne forbindelse til rapporten fra etatsgruppen Klimakur, som har skissert ulike valgmuligheter myndighetene har for å nå målet om nasjonale utslippsreduksjoner i 2020. CO2-håndtering er her ett av flere mulige tiltak.
Regjeringen har en klar politikk når det gjelder krav om CO2-håndtering ved nye gasskraftverk. Dette fremgår blant annet av regjeringens politiske plattform for perioden 2009-2013, hvor det står at ”Regjeringen vil at alle nye gasskraftkonsesjoner skal basere seg på rensing og deponering av CO2 ved oppstart.” Utslipp fra store nye enkeltkilder ville vanskeliggjøre mulighetene for å oppnå de nasjonale målsettingene om utslippsreduksjoner som er satt.
Fangst og lagring av CO2 er en viktig strategi for Regjeringen for å oppnå reduksjoner i CO2-utslippene. Både i Norge og i andre land (blant annet i EU) pågår det høyt prioritert arbeid for å kunne ta i bruk og videreutvikle denne teknologien. Teknologi for CO2-fangst må regnes som tilgjengelig, samtidig som det er ventet at nye og mer effektive løsninger vil bli utviklet de nærmeste årene.
Regjeringen ønsker også å bidra til teknologiutvikling og reduserte kostnader på sikt for karbonfangst og lagring, slik at norske prosjekter kan være nyttige for andre land.
For å oppfylle det såkalte togradersmålet mener det internasjonale energibyrået (IEA) at en betydelig andel av utslippsreduksjonene på verdensbasis i 2030 kan komme fra CO2-håndtering. Gjennom å stille krav om CO2-håndtering til nye gasskraftverk vil Norge fortsette å styrke sin kompetanse på dette området, og på sikt bidra til en bredere spredning av teknologien.