Komiteens merknader
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Per Rune Henriksen, Marianne Marthinsen, Torstein Rudihagen, Tor-Arne Strøm og Eirin Kristin Sund, fra Sosialistisk Venstreparti, Snorre Serigstad Valen, og fra Senterpartiet, lederen Erling Sande, viser til at denne saken ble behandlet for under ett år siden, og at regjeringen nå følger opp lovvedtaket med forskrift. Flertallet viser til de respektive partiers merknader til Ot.prp. nr. 66 (2008–2009), jf. Innst. O. nr. 105 (2008–2009).
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Oskar Jarle Grimstad, Henning Skumsvoll og Ketil Solvik-Olsen, fra Høyre, Nikolai Astrup, Bjørn Lødemel og Siri A. Meling, og fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette Hjemdal, vil påpeke at norsk kraftforedlende industri gjennom generasjoner har bidratt til arbeidsplasser og verdiskaping i mange lokalsamfunn og fremstår i dag som Norges nest største eksportør målt i verdi. Denne industrien har vokst frem på grunn av tilgang til energi basert på konkurransedyktige priser, blant annet ved at flere aktører selv også har produsert energi basert på vannkraft. Disse medlemmer er opptatt av å sikre industrien konkurransedyktige rammebetingelser for videre vekst i Norge, og vil understreke at langsiktige, stabile rammebetingelser er avgjørende for videre satsing. På denne bakgrunn fremmes representantforslaget i Dokument 8:90 S (2009–2010) om å utvide leieperioden for vannkraftverk fra 15 til 30 år.
Disse medlemmer viser for øvrig til Arbeiderpartiets stortingsvalgprogram for perioden 2009–2013 der det heter:
«Arbeiderpartiet vil videreutvikle virksomhetene som er verdensledende innen kompetanse, arbeidsmiljø, innovasjon, klima og energieffektiv produksjon. Vi vil at kraftintensiv industri sikres tilstrekkelig kraft, forutsigbare og konkurransedyktige kraftpriser og mulighet til langsiktige avtaler. Vi vil arbeide for at industrien kan få leie kraftverk i inntil 30 år.»
Disse medlemmer peker derfor på at dersom Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter hadde stått ved det de lovte velgerne og det program de gikk til valg på ved stortingsvalget 2009, ville det være et klart flertall for forslaget i Dokument 8:90 S (2009–2010).
Disse medlemmer viser videre til utsagn fra Arbeiderpartiets Torny Pedersen, da Stortinget 9. juni 2009 debatterte endringer i regelverket for utleie av vannkraftverk (jf. Ot.prp. nr. 66 (2008–2009)):
«Jeg kommer til å stemme for det som nå ligger her – det heter gi og ta – men jeg har store forhåpninger til at dette blir omgjort i neste periode, og det på grunn av Arbeiderpartiets vedtak på landsmøtet i år, der det i programmet står at Arbeiderpartiet skal jobbe for en leieperiode på 30 år, og et likelydende enstemmig vedtak er gjort i Arbeiderpartiets gruppe på Stortinget.»
Og i tillegg:
«Investeringene som leietaker foretar, må avskrives i løpet av avtaleperioden. Dette kan bli problemer når den er på bare 15 år. Det har vært påstått at valget på 15 år er tatt på grunn av hensynet til det offentlige eierskapet. Det argumentet forstår ikke jeg. Det må da være ekstra greit at utleier er offentlig, som fylkeskommunen, og at kraftverket vil gå tilbake til det offentlige etter utleieperioden, enten den er på 15 år eller 30 år.»