Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jan Bøhler, Sigvald Oppebøen Hansen, Stine Renate Håheim, Thor Lillehovde og Tove-Lise Torve, fra Fremskrittspartiet, Hans Frode Kielland Asmyhr, Morten Ørsal Johansen, lederen Per Sandberg og Tor Sigbjørn Utsogn fra Høyre, André Oktay Dahl og Anders B. Werp, fra Sosialistisk Venstreparti, Akhtar Chaudhry, og fra Senterpartiet, Ragnhild Aarflot Kalland, viser til at forslagsstillerne har fremmet forslag om endring av lov 13. juni 1969 nr. 26 om skadeserstatning og lovens § 3-9 om ménerstatning.

Fleirtalet i komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til at hovudregelen etter gjeldande rett knytt til § 3-9 i skadeerstatningslova er at erstatninga skal fastsetjast til ein eingongssum og med moglegheit til å gjere om terminbeløp til eingongserstatning dersom ein part krev dette.

Fleirtalet peiker på at erstatning i terminar etter § 3-9 bare kan skje dersom det ligg føre «særskilte årsaker» og at den klare hovudregelen er eingongserstatning. På denne bakgrunn meiner fleirtalet at problemstillinga om terminvis fastsetting av ménerstatning bør vurderast av Personskadeerstatningsutvalet og viser til at statsråden, i brev til komiteen (blir lagt ved) uttaler at han tar sikte på å gjere dette utvalet kjent med problemstillingane i forslaget og synspunkta knytt til dette.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre viser til at forslagsstillerne i forslaget viser til at det gjennom media er gjort kjent at Norsk Pasientskadeerstatning i enkelte tilfeller har vedtatt terminvise utbetalinger av ménerstatning fordi pasienten har kort forventet levetid. Disse medlemmer er enig med forslagsstillerne i at dette fremstår som en urimelig avkorting av erstatningen til pasienter som er påført alvorlig skade på grunn av feil i helsetjenesten, og viser for øvrig til den argumentasjon som forslagsstillerne har for forslaget.