Brev fra kontroll- og konstitusjonskomiteen til Kunnskapsdepartementet v/statsråden, datert 18. november 2009

Dokument 1 (2009-2010) Riksrevisjonens rapport om den årlige revisjon og kontroll for budsjettåret 2008

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har for tiden til behandling Dokument 1 (2009-2010) Riksrevisjonens rapport om den årlige revisjon og kontroll for budsjettåret 2008. Som et ledd i sin behandling av saken ønsker komiteen å stille følgende spørsmål om rapporteringen på Kunnskapsdepartementets område:

  • 1. Det fremkommer av Dokument 1 (2009-2010) at statsråden mener UH-sektoren selv skal bestemme styrehonorar for medlemmer av styrene til universiteter og høyskoler. Hvorfor mener statsråden det er akseptabelt at studentrepresentanter i ett styre mottar 200.000,- kroner i honorar, mens eksterne styremedlemmer kun mottar 80.000,- kroner for samme jobben, og viser ikke dette at det er påkrevd med noen overordnede retningslinjer for slike styrehonorar?

  • 2. I forbindelse med en personalsak ved Universitetet i Bergen har stiftelsen Bergens medisinske forskerstiftelse overtatt arbeidsgiveransvaret for tidligere direktør ved UiB, mot et tilsvarende støttebeløp fra UiB tilsvarende 900.000,- kroner pluss sosiale kostnader årlig frem til 2015. Departementet beskriver i sitt svarbrev til Riksrevisjonen at avtalen også innebærer at UiB kjøper forvaltnings- og forretningsførertjenester fra den aktuelle stiftelsen. På hvilken måte er denne avtalen i tråd med anskaffelsesreglementet?

  • 3. I følge Riksrevisjonen har universiteter og høyskoler feilrapportert MVA for tjenester som fjernleveres fra utlandet. Hvor stort er statens tap som følge av denne feilrapporteringen for 2008?

  • 4. Riksrevisjonen har pekt på svakheter i regnskapskvaliteten i de underliggende virksomhetene til Kunnskapsdepartementet over flere år. Departementet meddeler i brev at departementet vil legge opp til en styringsstrategi og bruk av virkemidler som er tilpasset regelverket, oppgavens art, risikobildet og det overordnede ansvar som tilligger departementet. Hvilke konkrete tiltak har departementet gjennomført eller planlagt gjennomført i tråd med denne formuleringen?

Av hensyn til den videre fremdriften i saken bes det om snarlig svar.