8.2 Etablering av fond
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at på enkelte områder er forutsigbarhet og langsiktig planlegging spesielt viktig. Slik forutsigbarhet og stabilitet sikres best ved etablering av øremerkede fond. Avkastningen av fondene skal finansiere prosjekter. Følgende forslag til opprettelse eller økning av fond foreslås i Fremskrittspartiets alternative budsjett for 2010:
Plassering av oljepengene i fond (poster uten resultatvirkning) | |
Fondet for forskning og nyskapning | 5 000 |
Forskningsfondet, egenkapital | 10 000 |
Fond for omlegging av energibruk og energiproduksjon | 10 000 |
Avvikling av regionale forskningsfond og tilbakebetaling av fondskapital | -6 000 |
Avvikle Samefolkets fond og Romanifolkets fond | -168 |
Sum | 18 832 |
Regjeringen illustrerer med årets budsjett ettertrykkelig at man har gått bort fra målet om at 3 pst. av BNP skal gå til forskning innen år 2010. Årets budsjett gjør det også usannsynlig å nå målet om 100 mrd. kroner i Forskningsfondet innen utgangen av denne stortingsperioden. Samtidig bidrar man i årets budsjett til en unødvendig fragmentering av norsk forskningspolitikk ved å opprette regionale forskningsfond.
Begge disse forhold er uheldige i en internasjonal brytningstid i overgangen til en post-industriell kunnskapsøkonomi. Disse medlemmer mener at et slagkraftig forskningsråd med klare nasjonale oppdrag og strategier og midler til nasjonale grunnforskningsprogrammer, er nødvendig for å løse morgendagens utfordringer. I en tid med turbulens i mange markeder vil konkurransen om nye kunnskapskrevende arbeidsplasser øke.
Ved etablering av ny virksomhet er det grunn til å tro at internasjonale konserner vurderer hvilke muligheter en har for å få økonomisk uttelling for forskningsvirksomhet i virksomheten. Derfor foreslår disse medlemmer å overføre midlene fra de regionale forskningsfondene til forskningsfondet og foreslår i tillegg en ytterligere økning på 4 mrd. kroner ekstra til forskningsfondet. Dette i tillegg til en økning på 5 mrd. kroner til fondet for forskning og nyskaping. Totalt 15 mrd. kroner utover Regjeringens forslag, noe som blant annet vil sannsynliggjøre at en opptrapping mot 100 mrd. kroner i forskningsfondet inneværende periode.
Disse medlemmer ser på petroleumsvirksomheten som en fremtidsrettet næring med fortsatt potensial for vekst og utvikling. Mye tyder på at olje- og gassektoren blir en av Norges viktigste næringer i flere tiår fremover, og vil være av stor betydning for en videre utvikling av vårt velferdssamfunn, sysselsetting og verdiskapning. Petroleumsforekomstene krever stadig mer bruk av teknologi for å utvinnes lønnsomt og forsvarlig. Funnene er generelt mindre, lengre til havs og dypere under havbunnen. Fornuftig utnyttelse av ressurser på norsk sokkel forutsetter videre satsing på teknologiutvikling.
Disse medlemmer foreslår at det avsettes et forskningsfond på 10 mrd. kroner, der avkastningen av dette skal finansiere relevante og fornuftige forskningsprosjekter. Det er særlig viktig at det skapes en stabil organisasjonsform for et slikt fond, der avkastningen skal gå til målrettet forskning bl.a. for å bedre utnyttelsesgraden av oljefelt, bedre teknologien for oljeleting og annen energiforskning. Opprettelsen av et slikt fond fører til at staten tar sitt nødvendige ansvar for forskningen, og at dette i stor grad vil være utgifter til bedring av fremtidig inntektservervelse for staten.
Disse medlemmer mener det er viktig å satse på fornybar energiproduksjon. Norge bør i større grad utnytte det lønnsomme energipotensialet innen vann, vind og bio, samt drive FoU for å gjøre mer umodne teknologier mer lønnsomme og effektive. Disse medlemmer mener det er viktig å ha langsiktige og forutsigbare rammebetingelser som stimulerer til å utløse/fremskynde investeringer i fornybar energi. Det er viktig at bransjen ikke setter prosjekter på vent inntil ordningen med teknologinøytrale grønne sertifikater er på plass. Fornybarfondet bør derfor styrkes for å kunne utløse flere investeringer. Disse medlemmer foreslår på den bakgrunn å øke fondskapitalen med 5 mrd. kroner. Disse medlemmer forutsetter at Regjeringen dreier Enovas forvaltning av kapitalen til å gi støtte som er i tråd med de teknologinøytrale prinsipper som skal legges til grunn i ordningen med grønne sertifikater.