Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

7.2 Kap. 320 Allmenne kulturformål

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti mener at staten bør bidra sterkere med økte tilskudd til nybygg og oppgradering av regionale og lokale kulturbygg. Særlig viktig er det å ivareta sikkerhet og kvalitet slik at kulturarenaene har god funksjonalitet og trygge rammer for alle som benytter seg av disse. Dette medlem setter av 50 mill. kroner til dette formålet i RNB.

Dette medlem viser til at Museet Kystens Arv har en nasjonal rolle for formidling av kunnskap om bygging og seiling av klinkbygde båter. Dette medlem viser videre til arbeidet som er blitt utført i samarbeid mellom museum, kommune og fylke i prosjektet for ny båthall. Dette skal legge til rette for kunnskapsformidling og er påkrevd for forsvarlig oppbevaring av båtene. Dette medlem foreslår på denne bakgrunn at det bevilges 10 mill. kroner til Museet Kystens Arv.

Dette medlem foreslår å øke bevilgningen med 60 mill. kroner i forhold til Regjeringens forslag, tilsvarende en økning på 60 mill. kroner i forhold til tidligere vedtatt budsjett.

Dette medlem fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2009 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

320

Allmenne kulturformål

72

Lokale og regionale kulturbygg, forhøyes med

60 000 000

fra kr 70 000 000 til kr 130 000 000"

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til følgende merknad fra Budsjett-innst. S. nr. 2 (2008–2009):

"Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til at Smelteverket i Odda og Kraftverket i Tyssedal (nå Norsk Vasskraft- og Industristadsmuseum) har hatt en stor rolle i framveksten av det moderne velstands-Norge. Disse to institusjonene henger nøye sammen som kulturminner av nasjonal og internasjonal verdi. Disse medlemmer har merket seg at det eksisterer detaljerte planer for utvikling av disse stedene. Etter disse medlemmers mening vil det nasjonale Kulturminneåret 2009 være et godt tidspunkt å markere industri- og kulturhistorien til det moderne Norge. Industrivirksomheten er nå borte og det gir grunnlag for å skape ny virksomhet mellom kultur og næring. Disse medlemmer viser til det unike prosjektet og ber departementet vurdere hvordan det kan bistå i utviklingen av dette."

Disse medlemmer konstaterer behovet for finansiering og engasjement fra Regjeringens side fortsatt er til stede, og at det er et prekært behov for igangsettelse av planlagte prosjekter – ikke minst med tanke på prosessen for å oppnå UNESCO-status for serienominasjonen Tyssedal–Odda–Rjukan. Disse medlemmer legger til grunn at Regjeringen snarest tar initiativ i forhold til Norsk vasskraft- og industristadsmuseum for å sikre igangsettelse av planlagte prosjekter, og at man vil komme tilbake til dette i statsbudsjettet for 2010.

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til at Agder Teater, Opera Sør og Kristiansand symfoniorkester skal samordnes under en felles organisasjon i det nye kulturhuset Kilden. I den forbindelse må det opprettes to stillinger som både skal bygge organisasjon og planlegge aktiviteten i Kilden slik at alt er klart når innflyttingen skjer i overgangen 2011/12. Dette medlem mener at 1 mill. kroner må øremerkes som statens andel til dette formål.

Dette medlem foreslår å øke bevilgningen med 1 mill. kroner i forhold til Regjeringens forslag, tilsvarende en økning på 1 mill. kroner i forhold til tidligere vedtatt budsjett.

Dette medlem fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2009 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

320

Allmenne kulturformål

78

Ymse faste tiltak, forhøyes med

1 000 000

fra kr 29 794 000 til kr 30 794 000"