Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

20.13 Kap. 1792 Norske styrkar i utlandet

I løpet av høsten 2008 og vinteren i 2009 har Regjeringen besluttet å videreføre eksisterende og iverksette nye militære utenlandsoppdrag som ikke var forutsatt da St.prp. nr. 1 (2008–2009) ble lagt frem for Stortinget. Dette gjelder følgende oppdrag:

  • Deltakelse med en fregatt i den EU-ledete anti-piratoperasjonen utenfor Somalia (EU NAVFOR ATALANTA), med planlagt deployering i august 2009 og en varighet på seks måneder. Bidraget har en total kostnadsramme i 2009 på 155 mill. kroner, hvorav 90,9 mill. kroner gjelder driftsutgifter som bevilges på kap. 1792 post 1. Hensikten med operasjonen er å bidra til å bekjempe piratvirksomhet og beskytte sivil skipstrafikk og humanitære forsyninger til Somalia.

  • Støtte til en ingeniørskole for den afghanske hæren i Mazar-e Sharif. Det er avsatt 20 mill. kroner til etablering og drift av den tysk-ledede ingeniørskolen for den afghanske hæren. Norge vil bidra både til finansieringen av skolen og med instruktører. Etableringen av ingeniørskolen er et viktig ledd i prosessen med å styrke afghanernes evne til å ivareta egen sikkerhet i landet. Utdanning av ingeniører vil bidra til utvikling, gjenoppbygging og vedlikehold av sivil infrastruktur i Afghanistan.

  • Forlengelse av helikopterbidraget i Afghanistan (Norwegian Aeromedical Detachment – NAD) til oktober 2010. Helikopterbidraget i Afghanistan videreføres i ett år. Bevilgningsbehovet er 30 mill. kroner i 2009. Bidraget er viktig for å ivareta personellets sikkerhet.

  • Deltakelse med et feltsykehus i FNs operasjon i Tsjad i inntil ett år fra mai 2009. Det norske feltsykehuset er en meget etterspurt ressurs og utgjør en kritisk kapasitet i operasjonen. Deltakelsen er et uttrykk for Regjeringens vektlegging av støtte til FN og deltakelse i FN-ledet innsats, med særlig vekt på Afrika. Bidraget har en kostnadsramme på 300 mill. kroner i 2009

På bakgrunn av ovennevnte foreslås bevilgningen økt med 440,9 mill. kroner.

Det er knyttet usikkerhet til de samlede utgiftene knyttet til ovennevnte operasjoner og oppdrag. Vider er det knyttet usikkerhet til fordelingen av utgiftene på årene 2009 og 2010. Det foreslås derfor at kap. 1792 post 1 påføres stikkordet "kan overføres".

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

Bevilgningen foreslås økt med 63 mill. kroner til anskaffelse av ekstra utstyr som er påkrevet i forbindelse med deployering av en fregatt til antipiratoperasjon utenfor Somalia (EU NAVFOR ATLANTA).

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.