Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

11.24 Kap. 2790 Andre helsetiltak

Bevilgningen under posten foreslås økt med 9,0 mill. kroner, jf omtale under kap. 732 post 79.

Med hjemmel i folketrygdloven § 5-22 kan det ytes bidrag til dekning av utgifter til visse helsetjenester når utgiftene ikke ellers dekkes etter folketrygdloven eller andre lover. Helse- og omsorgsdepartementet har i forskrift til § 5-22 delegert til Helsedirektoratet å gi nærmere retningslinjer for ytelse av bidrag. I henhold til retningslinjene ytes det bidrag bl.a. til briller/kontaktlinser til barn og ungdom under 18 år ved visse øyelidelser, og til irislinse/linse med farget glass ved visse øyelidelser.

Det foreslås å flytte disse to bidragsformålene fra folketrygdloven kap. 5, som hører til Helse- og omsorgsdepartementets ansvarsområde, til kap. 10, som ligger under Arbeids- og inkluderingsdepartementets ansvarsområde. Briller til voksne dekkes i dag etter kap. 10. Det anses hensiktsmessig å samle stønad til briller i en og samme hjemmel. Videre bør stønad til irislinser plasseres sammen med reguleringen av øyeproteser i kap. 10.

For begge formål er det i dag en egenandel på 1 600 kroner. For anskaffelse og fornyelse av briller dekkes det overskytende fullt ut, mens for brilleinnfatning er det en utgiftsdekning på inntil 400 kroner fra folketrygden. For irislinser dekkes 90 pst. av utgiftene som overstiger 1 600 kroner. Bevilgningsforslaget forutsetter at dagens retningslinjer for utgiftsdekning og egenandeler legges til grunn, og at det ikke foretas regelendringer som medfører økte utgifter for folketrygden.

Arbeids- og velferdsdirektoratet anslår utgiftene til briller til barn til om lag 80 mill. kroner, og utgiftene til irislinser til om lag 0,3 mill. kroner i 2009. Anslagene tar utgangspunkt i regnskapstall for tidligere år. Det foreslås å føre utgiftene i første halvår 2009 på kap. 2790 post 70, som tidligere. Utgiftene fordeler seg nokså likt på første og andre halvår, og det foreslås derfor å flytte 40 mill. kroner med virkning fra 1. juli 2009.

Bevilgningen over kap. 2790 post 70 på Helse- og omsorgsdepartementets budsjett foreslås satt ned med 40,0 mill. kroner. Det foreslås samtidig at bevilgningen over kap. 2661 post 75 på Arbeids- og inkluderingsdepartementets budsjett settes opp tilsvarende.

Samlet foreslås bevilgningen satt ned med 31,0 mill. kroner.

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.