Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Vedlegg

Det vises til brev av 27. januar d.å. fra Stortingets energi- og miljøkomité vedrørende representantforslag nr. 8:30 (2008-2009) fra stortingsrepresentantene Elisabeth Røbekk Nørve og Ivar Kristiansen om å be Regjeringen fremme en handlingsplan for å hindre en forsyningskrise i kraftforsyningen til Trøndelag og Møre og Romsdal.

Den anstrengte kraftsituasjonen i Midt-Norge skyldes først og fremst utvidelsene på Hydro aluminium på Sunndalsøra og beslutningen om å bygge Ormen Lange anlegget uten å få på plass ny kraftproduksjon. Dette var beslutninger som ble fattet før denne regjeringen tiltrådte.

Fra denne regjeringen tiltrådte har imidlertid arbeidet med å bedre kraftsituasjonen i Midt-Norge hatt høy prioritet. Allerede i desember 2006 la Regjeringen fram en foreløpig handlingsplan. I denne planen trakk Regjeringen opp hovedtrekkene i politikken for å bedre kraftsituasjonen i Midt-Norge. Videre ble det redegjort for viktige tiltak. I tiden etter at handlingsplanen ble lagt fram er det arbeidet videre med ytterligere tiltak.

Tiltak i regi av Statnett har hele tiden stått sentralt i politikken for å bedre kraftsituasjonen i Midt-Norge. Statnett har foretatt svært omfattende utbedringer i overføringsnettet innen og inn til regionen med utgangspunkt i foreliggende nettutviklingsplaner. Samlet har Statnett i løpet av de siste årene foretatt investeringer for om lag 5 milliarder kroner i regionen, og planlegger ytterligere investeringer for ca. 2,5 milliarder kroner.

Arbeidet med nettforsterkninger har muliggjort mer import inn til området, og er en av årsakene til at Statnett kunne fjerne prisområdet i Midt-Norge november 2008. Høsten 2009 vil også økt overføringskapasitet mellom Midt-Norge og Sverige være på plass. Dette vil gi en ytterligere økning i importmulighetene inn til regionen. Statnetts konsesjonssøknad for en ny overføringsforbindelse mellom Sogn og Møre er nå til behandling i NVE. Denne linjen vil bedre kraftsituasjonen i Midt-Norge vesentlig.

Statnett har også fått på plass to reservekraftverk i regionen. Dette er en forsikring som skal gjøre oss i stand til å kunne håndtere svært anstrengte situasjoner, dersom uventede hendelser skulle oppstå.

Satsingen på fornybar energi og energiomlegging er en viktig del av løsningen for regionen. Som et ledd i dette har NVE fått styrket sin saksbehandlingskapasitet når det gjelder konsesjoner, og vil prioritere saker i regioner med stort kraftunderskudd, bl.a. Midt-Norge.

Enova har en betydelig aktivitet rettet mot kommuner i Midt-Norge. Dette omfatter både kommunal energiplanlegging og konkrete prosjekter. Kommunene oppfordres til å søke tilskudd og realisere konkrete prosjekter. Enova hadde en særlig høy aktivitet rettet mot kommuner i Midt-Norge i 2008.

Regjeringen har styrket Energifondet med 1,19 mrd kroner i forbindelse med tiltakspakken som ble fremlagt 26. januar. Dette innebærer at overføringene til Energifondet i 2009 vil være om lag 2 600 mill. kroner, over 80 prosent mer enn opprinnelig budsjettert for 2009. Alle Enovas satsingsområder vil kunne prioriteres opp, også vindkraftsatsingen. Enova legger opp til å gjennomføre to utlysningsrunder for vindkraft i 2009. Første runde planlegges gjennomført før sommeren.

Regjeringen har nå to gasskraftprosjekter med beliggenhet i Midt-Norge til behandling. Industrikraft Midt-Norge har søkt om forlengelse av sin energikonsesjon for et gasskraftverk på Skogn, mens Industrikraft Møre har påklaget NVEs avslag på energikonsesjon inn til OED. Det arbeides også med andre tiltak for å redusere sårbarheten i regionen. Bl.a. har OED satt i gang arbeid med å vurdere hvilket handlingsrom det er for å støtte ny produksjon og forbrukseffektivisering i Midt-Norge, ut fra hensynet til forsyningssikkerhet. Både den juridiske og økonomiske siden av dette er nå under utredning, samtidig som vi har startet en dialog med EU og ESA om saken.

Jeg er opptatt av å ha en god dialog med regionen. I 2008 ble det opprettet en egen gruppe som skal følge arbeidet med å bedre kraftsituasjonen i Midt-Norge. Gruppen har en bred deltagelse fra regionen.

Samlet sett gjøres det en omfattende innsats for å bedre kraftsituasjonen i Midt-Norge. Det er gjennomført og planlegges ytterligere tiltak for økt overføringskapasitet, det er lagt opp til en betydelig økning i satsingen på energiomlegging og fornybar produksjon og det arbeides videre med ytterligere tiltak som kan bidra til å styrke forsyningssikkerheten. Jeg viser også til brev til Stortinget av 4. mars 2008 vedrørende representantforslag nr 8:41(2007 - 2008) om tiltak for å hindre langvarig kraftkrise i Midt-Norge. Jeg legger opp til å foreta raske og løpende beslutninger og vil derfor ikke prioritere å utarbeide en handlingsplan i vår.