Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

18. Media

Regjeringen mener at pressefrihet og godt fungerende medier er avgjørende forutsetninger for ytringsfrihet, rettssikkerhet og et levende demokrati. Dette gjelder også for det samiske samfunnet.

Samiske aviser har mottatt statlig driftstilskudd siden 1978. Siden 1991 er tilskuddet tildelt over en egen post på Kultur- og kirkedepartementets budsjett. I 2007 omfattet tilskuddsordningen tre aviser, de samiskspråklige avisene áššu og Min áigi og den hovedsakelig norskspråklige avisen Ságat. I tillegg mottok publikasjonen Nuorttanaste et øremerket tilskudd over samme budsjettpost.

Siden 2005 har dessuten Lokalavisa Nordsalten mottatt et mindre tilskudd til produksjon av avissider på lulesamisk.

Regjeringen mener at hovedvekten av tilskuddet fremdeles bør gå til avisproduksjon på samisk, og legger vekt på at det er mer kostnadskrevende å produsere aviser på samisk enn på norsk. Innretningen av tilskuddet bør reflektere disse merkostnadene.

Den norske filmpolitikken skal bidra til å bevare og videreutvikle den samiske kulturen. Statlig støtte til filmproduksjon er et viktig virkemiddel for å sikre at publikum får et godt tilbud av filmer på eget språk, forankret i egen kultur. Dette gjelder i like stor grad for samisk film som for norsk.

Allmennkringkasterne NRK, TV 2, Kanal 24 og P4 har programforpliktelser som pålegger dem å tilby programmer til den samiske befolkningen, enten på samisk eller med samisk innhold.

Samiskspråklige aviser spiller en viktig rolle i bevaring og utvikling av de samiske språkene, bl.a. som læremiddel i skolen. Samtidig er norskspråklige samiske aviser en viktig kilde til informasjon for samer som ikke behersker samisk skriftspråk. Regjeringen har økt tilskuddet til samiske aviser med 5 mill. kroner i 2008 til 18,9 mill. kroner. Regjeringen tar sikte på å øke bevilgningen ytterligere i statsbudsjettet for 2009. Budsjettøkningen og endringene i det samiske avismønsteret har gjort det nødvendig å gjennomgå den nærmere innretningen av pressestøtten til samiske aviser. Kultur- og kirkedepartementet vil endre forskriften for tilskudd til samiske aviser med virkning for tildeling av tilskudd for 2008.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, viser til at en av konklusjonene fra Barneombudets rapport "Retten til medvirkning for samiske barn og unge" er at det er stor mangel på ungdomslitteratur, TV-programmer og aviser tilpasset samisk ungdom, og samiske blader og tidsskrifter som barn og unge finner interessante. Flertallet er enig i at barneperspektivet bør komme tydeligere fram i behandlingen av mangfoldet i ytringskanaler for alle grupper i samfunnet.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre vil understreke viktigheten av et livskraftig samisk filmmiljø innenfor filmstøtteordningene. Et slikt miljø må bygge på variasjonen og mangfoldet i den samiske kulturen.

Komiteens medlem fra Venstre mener at tilskuddet til samiske aviser også i fortsettelsen skal forvaltes av Medietilsynet i henhold til forskrift fastsatt av Kultur- og kirkedepartementet, og at statens konsultasjonsplikt overfor samiske interesser tilsier at det også gjennomføres konsultasjoner direkte med den samiske pressen. Stortinget har gjentatte ganger påpekt at samiske dagsaviser "er helt avgjørende for informasjonsformidling, identitetsutvikling og demokratiet i det samiske samfunnet", jf. bl.a. Innst. S. nr. 92 (2005–2006) og Innst. S. nr. 202 (2006–2007). Det er viktig at også tilskuddet til produksjon av lule- og sørsamiske avissider økes. Dette må finansieres ved friske midler og ikke ved å redusere tilskuddet til de to samiske dagsavisene. En differensiert samisk presse er av stor betydning for utvikling av demokrati, ytringsfrihet, identitet, språk og kultur i de ulike samiske samfunn.

Dette medlem tok opp pressestøtten til samiske aviser med kultur- og kirkeministeren i Dokument nr. 15:1274 (2007–2008).