Sammendrag
Finanskrisen på Island har ført til en dramatisk endring i landets EU-debatt. En islandsk EU-søknad kan komme i løpet av få måneder.
Det er grunn til å anta at en eventuell islandsk medlemskapsforhandling vil bli raskt gjennomført. EUs utvidelseskommissær Olli Rehn har anslått at Island gjennom EØS-avtalen allerede har implementert EUs regelverk på 2/3 av de områdene som vil bli diskutert i eventuelle medlemskapsforhandlinger. Media rapporterer at inntreden i 2011 anses som realistisk.
Et islandsk EU-medlemskap kan få dramatiske konsekvenser for Norge. EØS-eksperter som professor Per Christiansen ved Universitetet i Tromsø og seniorforsker Ulf Sverdrup ved ARENA har påpekt at EØS neppe kan overleve i sin nåværende form hvis Island skulle gå inn i EU. Også fiskerisektoren kan påvirkes av et eventuelt islandsk EU-medlemskap, ved at dynamikken i kvoteforhandlinger endres og ved at konkurransesituasjonen for norske fiskeprodukter forverres. Viktige aktører som Fiskebåtredernes Forbund og Fiskarlaget har i den forbindelse bedt om en utredning av konsekvensene av at Island eventuelt søker EU-medlemskap.
I dokumentet fremmes følgende forslag:
"Stortinget ber Regjeringen utrede konsekvensene et eventuelt islandsk EU-medlemskap vil få for Norge og så raskt som mulig legge utredningen frem for Stortinget."
Utenrikskomiteen oversendte 14. januar 2009 forslaget til utenriksminister Jonas Gahr Støre for hans uttalelse. I sitt svarbrev av 5. februar 2009 skriver utenriksministeren:
"Regjeringen følger nøye situasjonen på Island og spørsmålet om en mulig islandsk EU-søknad. Jeg har allerede ved flere anledninger orientert Stortingets Europautvalg om situasjonen og vil fortsette å gjøre det i lys av utviklingen.
Dersom Island beslutter å søke om medlemskap i EU, vil regjeringen foreta en vurdering av mulige konsekvenser for Norge, med vekt på de spørsmål som det vil være nødvendig å ta stilling til. Vurderingen vil bli formidlet Stortingets organer på den mest egnede måte."