3. Anmodningsvedtak fra stortingssesjonen 2006–2007
- 3.1 Barne- og likestillingsdepartementet
- 3.2 Helse- og omsorgsdepartementet
- 3.3 Justis- og politidepartementet
- 3.4 Kunnskapsdepartementet
"Stortinget ber Regjeringen utrede om et register over privatpersoners lånesaldi ("gjeldsregister") er et hensiktsmessig virkemiddel for å begrense gjeldsproblemer blant privatpersoner. Det skal særlig vurderes om et slikt register kan komme i konflikt med hensynet til personvernet. Regjeringen bes komme tilbake til Stortinget i egnet form med saken."
Barne- og likestillingsdepartementet uttaler i brev 24. august 2007:
"Anmodningsvedtaket er en oppfølging av Stortingets vedtak av 16. februar 2007, jf. Stortingets Innstilling S. nr. 120 (2006–2007) om tiltak for å bekjempe fattigdom og forebygge gjeldsproblemer. Barne- og likestillingsdepartementet har i 2007 igangsatt arbeid med å utrede om et gjeldsregister kan være et egnet virkemiddel for å begrense gjeldsproblemer. Formålet med et slikt register vil være å gi finansinstitusjonene et bedre grunnlag for kredittvurdering av sine kunder, og dermed unngå at kundene tar opp lån de ikke har evne til å bære. Det tas sikte på at endelig betenkning vil foreligge i 2008."
Barne- og likestillingsdepartementet uttaler i brev 18. august 2008:
"Barne- og likestillingsdepartementet vil i St.prp. 1 (2008–2009) omtale hvordan dette er fulgt opp."
I St.prp. nr. 1 (2008–2009) for Barne- og likestillingsdepartementet heter det følgende om oppfølgingen av anmodningsvedtak nr. 343:
"Våren 2006 bad Stortinget regjeringa greie ut om eit register over gjelda til myndige privatpersonar (gjeldsregister) er eit formålstenleg tiltak for å redusere gjeldsproblema til privatpersonar. Formålet med eit slikt register vil vere å gi finansinstitusjonane eit betre grunnlag for å gjennomføre kredittvurdering av kundane, og dermed unngå at desse tek opp lån som dei ikkje klarer å bere.
Ei utgreiing vart overlevert departementet i april 2008. Utgreiinga skisserer ulike fordelar og ulemper med eit gjeldsregister, og eit gjennomgåande tema er om eit slikt register kan kome i konflikt med personvernomsyn. BLD har sendt utgreiinga ut på høyring, og fristen for tilbakemelding til departementet var 15. august 2008. Departementet vil kome tilbake til Stortinget i eigna form om saka."
Komiteen venter med å utkvittere vedtaket til tilbakemeldingen til Stortinget foreligger.
"Stortinget ber Regjeringen vurdere lovfesting eller regelfesting knyttet til behovene til pårørende, barn av psykisk syke og rusmiddelavhengige innen rus- og psykiatritjenestene og komme tilbake til Stortinget på en egnet måte."
Helse- og omsorgsdepartementet uttaler i brev 24. august 2007:
"Helse- og omsorgsdepartementet har igangsatt et utredningsarbeid for å vurdere behov og mulig regelutforming på dette området. Det tas sikte på å sende høringsnotat på alminnelig høring i løpet av høsten 2007. Helse- og omsorgsdepartementet vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte."
Helse- og omsorgsdepartementet uttaler i brev 26. august 2008:
"Høringsnotat med forslag til lov- og forskriftsendringer som styrker barnas rettsstilling er sendt på høring 22. april 2008, med høringsfrist 22. august 2008. En odelstingsproposisjon vil eventuelt kunne fremmes våren 2009."
Komiteen avventer proposisjonen fra Helse- og omsorgsdepartementet før vedtaket utkvitteres.
"Stortinget ber Regjeringen, for å kunne gi tidligere ungdomskriminelle en ny sjanse, utrede en ordning med sletting av rulleblad i de tilfeller der unge kriminelle ikke har begått alvorlige lovbrudd, eller en lang rekke gjentatte lovbrudd og for eksempel ikke har begått ny kriminalitet i en periode på 5 år etter fylt 18 år. Spørsmålet kan for eksempel inngå i mandatet til utvalget som nedsettes med bakgrunn i forslagene i St. meld. nr. 20 (2005–2006)."
Justis- og politidepartementet uttaler i brev 14. september 2007:
"Justis- og politidepartementet vil redegjøre for oppfølgingen av saken i St.prp. nr. 1 (2007–2008)."
Justis- og politidepartementet uttaler i brev 22. august 2008:
"Justis- og politidepartementet vil redegjøre for oppfølgingen av saken i St.prp. nr. 1 (2008–2009)."
I St.prp. nr. 1 (2008–2009) for Justis- og politidepartementet heter det følgende om oppfølgingen av anmodningsvedtak nr. 331:
"Justisdepartementet følger opp NOU 2003:21 Kriminalitetsbekjempelse og personvern, og sikter på å fremme odelstingsproposisjon med forslag til ny lov om politiets og påtalemyndighetens behandling av opplysninger (Politiregisterloven) våren 2009. Departementet har i denne forbindelse tett fulgt arbeidet med EUs rammebeslutning om personvern. Forhandlingene om denne rammebeslutningen ble avsluttet høsten 2007. "
Komiteen viser til redegjørelsen for oppfølgingen av anmodningsvedtak nr. 331 av 18. desember 2006, og anser at vedtaket er fulgt opp på en tilfredsstillende måte.
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser i tillegg til at medlemmene fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti i justiskomiteen har uttalt følgende:
"Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til og er tilfreds med at anmodningsvedtakets innhold vil bli drøftet i lovforslaget om ny politiregisterlov."
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti viser til komiteens merknader i innstillingen til St.meld. nr. 4 (2007–2008) der det ble forventet at forslag til ny politiregisterlov ble lagt fram for Stortinget i løpet av kort tid.
Disse medlemmer mener denne saken har tatt urimelig lang tid, og forventer at departementet redegjør nærmere for oppfølgingen i neste års melding.
"Stortinget ber Regjeringen oppnevne et bredt sammensatt utvalg for å utrede hvilke konsekvenser en eventuell grunnlovsfesting av lokalt selvstyre vil ha for annen lovgivning overfor kommunene."
Justis- og politidepartementet uttaler i brev 14. september 2007:
"En klarlegging av hvilke konsekvenser en eventuell grunnlovfesting av lokalt selvstyre vil ha for annen lovgivning overfor kommunene, synes å kreve en utredning av hvilken myndighet og hvilke oppgaver som lovgivningen i dag legger til kommunene, og må ses i lys av hvilken utforming en grunnlovbestemmelse om lokalt selvstyre kan få. Utformingen av en slik grunnlovbestemmelse kan dessuten få betydning når det gjelder fremtidig lovgivning om oppgaver for kommunene. Regjeringen vil på denne bakgrunn komme tilbake til oppfølgingen av Stortingets anmodningsvedtak av 31. mai 2007."
Justis- og politidepartementet uttaler i brev 22. august 2008:
"Justis- og politidepartementet arbeider for tiden med alternative forslag til en revisjon av Grunnloven på flere punkter. Det er ikke tatt stilling til hvilket omfang eller hva slags prosess som vil foreslås. Mulig grunnlovsfesting av det lokale selvstyret og hvilke konsekvenser det eventuelt vil få, inngår som en del av dette arbeidet. Regjeringen vil derfor komme tilbake til oppfølgningen av Stortingets anmodningsvedtak nr. 457 av 31. mai 2007."
Komiteen viser videre til at det den 30. september 2008 ble innlevert et forslag om grunnlovsfesting av lokaldemokratiet som representanter fra alle partier på Stortinget stilte seg bak, og at det ikke er innlevert noe forslag om grunnlovsfesting av lokalt selvstyre. På den bakgrunn mener komiteen at det ikke er behov for å gjennomføre den utredningen som ble vedtatt i tilknytning til behandlingen av Innst. S. nr. 138 (2007–2008).
Komiteen fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:
"Anmodningsvedtak nr. 457 av 31. mai 2007 oppheves."
"Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med en egen sak om tilskuddsordningene når gjennomgangen av utregningsmodellen for skolen er gjennomført (jf. Innst. O. nr. 88)."
Kunnskapsdepartementet uttaler i brev av 23. august 2007:
"Kunnskapsdepartementet vil redegjøre for oppfølging av vedtaket i St.prp. nr. 1 (2007–2008)."
Kunnskapsdepartementet uttaler i brev av 22. august 2008:
"Kunnskapsdepartementet vil redegjøre nærmere for oppfølgingen av vedtaket i St.prp. nr. 1 (2008–2009)."
I St.prp. nr. 1 (2008–2009) for Kunnskapsdepartementet heter det følgende om oppfølgingen av anmodningsvedtak nr. 545:
"Høgskolen i Molde har på oppdrag frå Utdanningsdirektoratet gjennomgått tilskottsmodellen til dei private skolane. Analysen viser at dagens modell ikkje i tilstrekkeleg grad fangar opp kostnadsstrukturen i offentlege skolar. Departementet ønskjer å vurdere løysingar for justering av modellen i samband med budsjettet for 2010, slik at den tek betre omsyn til kostnadsstrukturen i offentlege skolar. Privatskoleorganisasjonane vil bli tatt med i dette arbeidet."
Komiteen viser til at Stortinget eksplisitt ba om en egen sak om tilskuddsordningene. Komiteen viser videre til brev fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen av 8. desember 2008, der det opplyses at departementet tar sikte på å vurdere løsninger i forbindelse med budsjettet for 2010. Komiteen avventer derfor å utkvittere vedtaket.