2. Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Berit Brørby, Svein Roald Hansen og Ivar Skulstad, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen og lederen Lodve Solholm, fra Høyre, Per-Kristian Foss, fra Sosialistisk Venstreparti, Øystein Djupedal, fra Kristelig Folkeparti, Ola T. Lånke, og fra Senterpartiet, Rune J. Skjælaaen, viser til Dokument nr. 3:15 (2007-2008) Riksrevisjonens undersøkelse om statlig virkemiddelbruk for sikker og pålitelig overføring av kraft i distribusjonsnettet.
Komiteen har merket seg Riksrevisjonens uttalelser og viser til at det er en grunnleggende oppgave for energimyndighetene å sørge for en tilfredsstillende sikkerhet i leveringen av energi.
Komiteen viser videre til at Riksrevisjonens undersøkelse dokumenterer at om lag halvparten av de nettselskapene som har konsesjon for å bygge og drive distribusjonsnettet, har anlegg med feil eller mangler som ut fra en teknisk vurdering bør rettes opp. I seks av de ti nettselskapene har de inspiserte kraftledningene feil og mangler som krever teknisk utbedring. Dette er feil og mangler i anleggsdeler som er vitale for driftssikkerheten i selskapene.
Komiteen merker seg at det i rapporten stilles spørsmål ved om anleggene i distribusjonsnettet er i tilfredsstillende driftssikker stand i hele landet. Det er store interne variasjoner i den tekniske standarden innenfor noen av nettselskapene. Enkelte nettstasjoner i distribusjonsnettet har behov for total fornyelse. Det blir påvist at energimyndighetene ikke fører tilsyn med driftssikkerheten. Dette kan over tid medføre at levering av strøm i deler av distribusjonsnettet blir mindre pålitelig.
Komiteen mener at det er god grunn til å stille spørsmål ved om de økonomiske virkemidlene og energimyndighetenes tilsyn gir det nødvendige påtrykket for en tilstrekkelig økning i reinvesteringstakten i distribusjonsnettet.
Komiteen viser til at Riksrevisjonens undersøkelse også påviser dårlig samhandling mellom de to etatene Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE).
Komiteen merker seg Riksrevisjonens konklusjoner og ser alvorlig på denne situasjonen.
Komiteen viser for øvrig til Dokument nr. 8:133 (2007–2008) Representantforslag fra stortingsrepresentantene Elisabeth Aspaker, Elisabeth Røbekk Nørve, Øyvind Halleraker og Ivar Kristiansen om å be Regjeringen legge frem en stortingsmelding om nettpolitikk. Komiteen viser videre til behandlingen av Innst. S. nr. 63 (2008–2009) fra energi- og miljøkomiteen 2. desember 2008, der Stortinget enstemmig fattet følgende vedtak:
"Stortinget ber Regjeringen om at det i forbindelse med den varslede evalueringen av energiloven foretas en gjennomgang av nettpolitikken, herunder investeringsinsentiver, sammenhengen mellom nett og produksjon og tilknytning av elektrisitet fra ny fornybar energiproduksjon, og at eventuelle justeringer av gjeldende lov og regelverk gjennomføres."