Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Merknader frå komiteen

Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, leiaren Anne Marit Bjørnflaten, Thomas Breen, Ingrid Heggø og Hilde Magnusson Lydvo, frå Framstegspartiet, Jan Arild Ellingsen, Solveig Horne og Morten Ørsal Johansen, frå Høgre, Elisabeth Aspaker og André Oktay Dahl, og frå Sosialistisk Venstreparti, Akhtar Chaudhry, viser til den framlagte proposisjonen.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti, understreker at den vanskelige situasjonen knyttet til bemanning i politiet har utviklet seg over tid og at det de siste årene er tatt flere viktige grep for å bedre situasjonen. Viktigst er økningen i opptaket ved Politihøgskolen som i 2009 vil være på rekordhøye 552 studenter. Flertallet viser videre til at Regjeringen i forslag til statsbudsjett for 2009 øker politibudsjettet med til sammen 216 mill. kroner (789 mill. kroner nominelt). Dette gjør det mulig for politidistriktene og særorganene å øke antall årsverk med om lag 250.

Flertallet er svært fornøyd med at Regjeringen i angjeldende sak foreslår å øke bevilgningen til politiet med 46,6 mill. kroner totalt i inneværende års budsjett og at det i tillegg kan omdisponeres 5,5 mill. kroner. Det betyr at politidistriktene kan få en styrking av driftsbudsjettene på 52 mill. kroner i år. I 2008 har det vært en reell styrking på 365 mill. kroner. Den økte bevilgningen knytter seg i utgangspunktet til økte kostnader til produksjon av pass og utgifter til voldsalarmer. Disse midlene kan nå i stedet Politidirektoratet frigjøre til å styrke driftsbudsjettene i politidistriktene. Blant annet vil midlene kunne brukes til å ansette flere sivile for å styrke bemanningen. Midlene vil således kunne bedre bemanningen i politiet i en situasjon hvor mange polititjenestemenn nekter å arbeide overtid.

Flertallet viser til at dette kommer i tillegg til den styrkingen av politiet det er lagt opp til i statsbudsjettet for 2009 og viser for øvrig til komiteens merknader til St.prp. nr. 1 (2008–2009).

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet foreslår å øke driftsbudsjettet til politiet med 52 mill. kroner hvorav 18 mill. kroner skal gå til politiet i Oslo (kap. 441) og resten til politi- og lensmannsetaten for øvrig (kap. 440).

Disse medlemmer ønsker en vesentlig styrking av driftsbudsjettet for å gi etaten nødvendig handlingsrom. Videre mener disse medlemmer det må iverksettes strakstiltak for å bedre bemanningssituasjonen i politiet, og dette krever utvidede økonomiske rammer allerede i år.

Disse medlemmer ønsker videre å bevilge 52 mill. kroner til investeringer i politiet (kjøretøyer, utstyr etc.) med samme fordelingsnøkkel som for drift. Disse medlemmer ser at politietaten har et vesentlig behov for oppdatert materiell. Dette gjelder både kjøretøyer og sikkerhetsutstyr. Disse tingene er av stor betydning for å kunne utføre en effektiv tjeneste. Bevilgningene gjøres overførbare til 2009. Det vises for øvrig til bevilgningsforslag i Innst. S. nr. 104 (2008–2009).

Disse medlemmer viser også til Innst. S. nr. 104 (2008–2009) og forslag fremmet i finanskomiteen om å bevilge 4 mill. kroner ekstra til redningstjenesten, nærmere bestemt Hovedredningssentralen Sør-Norge. Bevilgningsforslaget er merket "kan overføres". Disse medlemmer mener det er svært viktig at redningstjenesten ikke blir rammet av for små bevilgninger og er av den oppfatning at det vil være uheldig dersom noe av driften må innstilles på grunn av økonomiske problemer. For øvrig viser disse medlemmer til brevet som er sendt fra Hovedredningssentralen Sør-Norge til Justisdepartementet, hvor det redegjøres for denne problemstillingen.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til at det i høst har kommet meldinger fra hele landet som tydelig viser at beredskapen er svekket, og at politiet stadig oftere mangler kapasitet til å følge opp lovbrudd og henvendelser fra publikum. Disse medlemmer viser til at det for øyeblikket er flere hundre ledige stillinger ute i politidistriktene, noe som ifølge flere politimestre er nødvendig for å få driftsbudsjettene til å gå rundt. Effekten av innføringen av nye arbeidstidsbestemmelser fra 1. juli 2007 medførte også at operative ressurser tilsvarende 120 stillinger forsvant over natten, uten at Regjeringen har satt inn tiltak for å avhjelpe situasjonen. Politibemanningen i helgene er i dag avhengig av at politifolk jobber overtid. Disse medlemmer mener det er svært bekymringsfullt at en av bærebjelkene for trygghet og sikkerhet i samfunnet synes å være et overtidsbasert system.

Disse medlemmer har merket seg at regjeringspartiene mener at den foreslåtte ekstrabevilgningen vil bedre driftssituasjonen ute i distriktene. Disse medlemmer stiller seg tvilende til at det vil skje, og mener det er villedende å fremstille en tilleggsbevilgning i høst for å kompensere for høyere kostnader til voldsalarmer og nye biometriske pass, som et bidrag til styrking av politioperativ tjeneste i 2009.

Disse medlemmer viser også til at mye tyder på at Regjeringens bevilgninger for 2009 reelt sett ikke medfører en økning i driftsbudsjettene, noe som gjør at publikums trygghet kan bli ytterligere redusert i 2009. Disse medlemmer mener det nå er behov for et større løft, der fokus på et stort antall nye sivile stillinger og målrettede seniortiltak er det eneste som kan bedre situasjonen på kort sikt. Disse medlemmer vil i denne sammenhengen vise til at Høyre i sitt alternative budsjett for 2009 foreslo å bevilge 220 mill. kroner mer til politiet enn Regjeringen.