Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Ann-Kristin Engstad, Asmund Kristoffersen, Marianne Marthinsen, Tore Nordtun, Torny Pedersen og Terje Aasland, fra Fremskrittspartiet, Ingrid Skårmo, Tord Lien og Ketil Solvik-Olsen, fra Høyre, Peter Skovholt Gitmark og Ivar Kristiansen, fra Sosialistisk Venstreparti, Inga Marte Thorkildsen, fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette Holten Hjemdal, fra Senterpartiet, Erling Sande, og fra Venstre, lederen Gunnar Kvassheim, viser til de foreslåtte endringene i statsbudsjettet for 2008 under Miljøverndepartementet.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, er opptatt av fremdriften og viktigheten av en systematisk oppfølging av oppryddingstiltak for vann, grunn og sedimenter som er forurenset av farlige miljøgifter. Miljømyndighetene har høy fokus på og prioriterer arbeidet med å følge opp handlingsplanen for forurenset sjøbunn.

Flertallet viser til at prosessen med å forberede og gjennomføre oppryddingsprosjekt, særlig i sjøbunnen, imidlertid er et omfattende og tidkrevende arbeid. Ansvarsforholdene er uoversiktlige og saksområdet er faglig komplisert. Prinsippet om at forurenser skal betale, medvirker også til at prosessen før oppryddingsarbeidet kan starte blir lang. Før det er forsvarlig å fatte vedtak om hvilke tiltak som bør settes i verk, må det i tillegg gjennomføres grundige prosjektundersøkelser inkludert gode kostnadsberegninger. For at opprydding i sjøbunnen skal gi varige forbedringer, er det også helt avgjørende at viktige nye tilførsler av miljøgifter blir stanset før opprydding starter.

For mange av tiltaksplanene vil en først i 2010/2011 ha kommet langt nok til at større oppryddingstiltak kan settes i gang, og de største kostnadene vil først komme i perioden fra 2011 og utover. Tiltak i forurenset sjøbunn vil når prosessen kommer så langt, være svært dyre.

Flertallet har dette langsiktige perspektivet med seg med hensyn til det budsjettforslaget som nå behandles.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til at Regjeringen foreslår å redusere bevilgningene til oppryddingstiltak i forurensende sedimenter over kap. 1441 post 39 med 70 mill. kroner i statsbudsjettet for 2008. Disse medlemmer mener det er svært uheldig at ikke Regjeringen klarer å holde den budsjetterte fremdriften, og foreslår å redusere bevilgningene til dette viktige arbeidet. Dette innebærer at arbeidet med å fjerne farlige miljøgifter fra havner og fjorder blir forsinket.

Disse medlemmer har videre merket seg at Regjeringen i statsbudsjettet for 2009 foreslo å redusere bevilgningene til oppryddingstiltak med 10 mill. kroner i forhold til året før, og at regjeringspartiene under budsjettbehandlingen på Stortinget reduserte bevilgningene med ytterligere 8,5 mill. kroner. Disse medlemmer mener Regjeringen med dette sender signaler om å redusere innsatsen i forhold til opprydding av forurensning og miljøgifter. Disse medlemmer merker seg at dette har skjedd til tross for at Regjeringen har bebudet økt innsats for å rydde opp i denne forurensningen. Disse medlemmer går på denne bakgrunn imot forslaget om å redusere bevilgningene i statsbudsjettet for 2008 over kap.1441 post 39 med 70 mill. kroner.

Disse medlemmer understreker viktigheten av en systematisk oppfølging av oppryddingstiltak for vann, grunn og sedimenter som er forurenset av farlige miljøgifter. Disse medlemmer er bekymret for miljøtilstanden i mange av landets fjorder, havner og innsjøer med hensyn til høye konsentrasjoner av miljøgifter. Mye er historisk forurensning som representerer en betydelig belastning for naturmiljøet.

Disse medlemmer viser til at Mattilsynet advarer mot spising av fisk og skalldyr fra over 30 fjordområder langs kysten. Fjordene er forurenset med alt fra PCB til tungmetaller og dioksiner. Mange lokalsamfunn sliter med forurensede fjorder. At forurensningen får ligge, svekker også Norges omdømme som kyst- og fiskerinasjon.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til Høyres alternative statsbudsjett for 2009, der det er foreslått å bevilge 30 mill. kroner utover Regjeringens forslag til oppryddingstiltak i vann, grunn og sedimenter som er forurenset med farlige miljøgifter over kap. 1441 post 39. Det vil si en bevilgning på 132,780 mill. kroner, som er en økning på 20 mill. kroner i forhold til 2008.

Komiteens medlem fra Venstre vil vise til Venstres alternative statsbudsjett for 2009 hvor Venstre foreslo 20 mill. kroner utover Regjeringens forslag til oppryddingstiltak.