Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Freddy de Ruiter, Gorm Kjernli, Gerd Janne Kristoffersen, Anna Ljunggren og Torfinn Opheim, fra Fremskrittspartiet, Anders Anundsen, Jon Jæger Gåsvatn og Åse M. Schmidt, fra Høyre, Gunnar Gundersen og lederen Ine Marie Eriksen Søreide, fra Sosialistisk Venstreparti, Åsa Elvik og Lena Jensen, fra Kristelig Folkeparti, Dagrun Eriksen, fra Senterpartiet, Inger S. Enger, og fra Venstre, Odd Einar Dørum, viser til proposisjonen.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, mener at redusering av bevilgningen på kap. 228 i St.prp. nr. 1 (2008–2009) på 36,7 mill. kroner er en ren konsekvensjustering som må gjennomføres i tråd med de gjeldende prinsipper for tilskudd til private skoler. Flertallet bemerker at det nevnte kuttet på 29 mill. kroner i budsjettet for 2009 ikke er et reelt kutt. 29 mill. kroner tilsvarer det de private skolene får for mye i tilskudd i 2008. Flertallet understreker at departementet ikke foreslår å trekke tilbake for mye utbetalt tilskudd. Departementet foreslår derimot at feilen ikke skal videreføres i 2009. Beregningene av tilskudd i 2009 er derfor gjort med riktige trekk fra tilskuddsgrunnlaget, i tråd med privatskoleloven som sier at gjennomsnittlige driftsutgifter i den offentlige skolen skal ligge til grunn for tilskuddsgrunnlaget.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til at St.prp. nr. 1 (2008–2009) under kap. 228 omtaler et avvik i utregningen av tilskuddsatser fra Utdanningsdirektoratet, som har medført at private videregående skoler over år har fått utbetalt til sammen 29 mill. kroner for mye i støtte. Departementet foreslår å trekke disse pengene tilbake i budsjettet for 2009, slik at kap. 228 kuttes med 29 mill. kroner.

Disse medlemmer mener det er urimelig at disse skolene, som allerede har en presset økonomi, blant annet fordi regjeringen Stoltenberg II fjernet kapitaltilskuddet til dekning av husleiekostnader, nå straffes for et avvik i utregningen som Utdanningsdirektoratet står for.

Samtidig foreslår departementet i den foreliggende proposisjonen å kutte kap. 228 med ytterligere 36,7 mill. kroner på inneværende års budsjett på grunn av lavere elevtall. I stedet for å ta ut hele mindrebehovet som følge av lavere elevtall, mener disse medlemmer at departementet bare bør redusere kap. 228 med 10,4 mill. kroner. Det tilsvarer differansen mellom mindrebehovet i 2008 samt omposteringen for "Unge talenter" ved Barratt Due musikkinstitutt, og det foreslåtte kuttet for 2009. Dermed kan man unngå at skolene som har fått for mye utbetalt i støtte på grunn av Utdanningsdirektoratets avvik i utregningen, blir skadelidende.

Disse medlemmer foreslår derfor at kap. 228 post 70 reduseres med 10,4 mill. kroner og ikke kr 39 374 000 som foreslått i proposisjonen.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Kap. 228 post 70 Private skoler med rett til statstilskudd, overslagsbevilgning, nedsettes med kr 10 400 000."