Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Merknader frå komiteen

Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Gunvor Eldegard, Sigrun Eng, Steinar Gullvåg, Sigvald Oppebøen Hansen og Arne L. Haugen, frå Framstegspartiet, Hans Frode Kielland Asmyhr, Kåre Fostervold og Øyvind Korsberg, frå Høgre, Torbjørn Hansen og Elisabeth Røbekk Nørve, frå Sosialistisk Venstreparti, Inge Ryan, frå Kristeleg Folkeparti, Ingebrigt S. Sørfonn, frå Senterpartiet, leiaren Ola Borten Moe, og frå Venstre, Leif Helge Kongshaug, viser til at Regjeringa i St.prp. nr. 51 (2007-2008) ber Stortinget om samtykke til norsk innmelding i FNs turistorganisasjon, United Nations World Tourism Organization (UNWTO).

Fleirtalet i komiteen, alle unnateke medlemene frå Framstegspartiet, har merka seg at UNWTO er eit globalt forum for reiselivspolitiske spørsmål, og ei viktig kjelde til fagkunnskap innan reiseliv. Fleirtalet viser til at kunnskap om næringa og kompetanse er viktig for at norske bedrifter i større grad skal kunne utnytte dei moglegheitene som ligg i reiseliv og turisme.

Fleirtalet er kjent med at reiseliv er eitt av fem prioriterte satsingsområde i næringspolitikken, og innmeldinga i UNWTO er ei oppfølging av den nasjonale strategien for reiselivsnæringa som Regjeringa la fram i desember 2007.

Medlemskapen i UNWTO vil gje norske reiselivsaktørar tilgang til eit stort internasjonalt kompetansenettverk og oppdatert kunnskap, noko næringslivet sjølv har etterspurt. Dette kom mellom anna fram under arbeidet med reiselivsstrategien til Regjeringa, som var utarbeidd i nært samarbeid med næringa. Fleirtalet har merka seg at kompetanse er framheva som ein viktig føresetnad for å nå måla i strategien, og har tru på at eit medlemskap i UNWTO vil gje norske styresmakter og virkemiddelapparatet tilgang til nyttig kunnskap, støtte og rettleiing frå internasjonale ekspertar innan reiseliv.

Slik sett vil ein medlemskap gjere oss betre rusta til å nå måla i Regjeringa sin reiselivsstrategi, noko eit anna fleirtal, alle unnateke medlemene frå Framstegspartiet, Høgre og Venstre, ser på som svært positivt.

Fleirtalet i komiteen, alle unnateke medlemene frå Framstegspartiet, viser til at både medlemsavgift og administrative utgifter knytt til deltaking i UNWTO vil bli dekket over Nærings- og handelsdepartementet sitt budsjett.

Fleirtalet stør forslaget.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at FNs turistorganisasjons formål først og fremst er å fokusere på utviklingslands interesser innenfor reiseliv. Disse medlemmer registrerer at Regjeringen fremholder at et medlemskap vil passe godt sammen med strategien for norsk bistandspolitikk, som disse medlemmer mener på mange områder har vært en fiasko og dessuten må sees i en helhet. Disse medlemmer viser til at innmeldingen i UNWTO er en del av Regjeringens reiselivsstrategi, en strategi som ikke har vært behandlet av Stortinget og som Regjeringen heller ikke vil fremme for Stortinget. Disse medlemmer er forundret over at en liten del av reiselivsstrategien skal behandles av Stortinget og ikke helheten. Disse medlemmer mener det er viktig å behandle helheten, internasjonalt og nasjonalt når det gjelder reiseliv, slik at de ressurser som stilles til rådighet, blir anvendt på best mulig måte. På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen fremme en reiselivsmelding der et eventuelt medlemskap i UNWTO blir en del av meldingen."

Disse medlemmer mener det skal brukes mer ressurser på å fremme reiselivet i Norge og sørge for bedre rammevilkår for denne næringen som har betydelige vekstmuligheter. Disse medlemmer mener det er behov for en full gjennomgang av næringens rammevilkår med tanke på infrastruktur og forenkling for å utløse vekstpotensialet. På bakgrunn av dette har disse medlemmer fremmet forslag om at det skal utarbeides en egen stortingsmelding om reiseliv, jf. Dokument nr. 8:112 (2007–2008). Disse medlemmer viser for øvrig til brev fra statsråden av 28. mai 2008 (vedlagt).