Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg 18

Det vises til brev fra Kontroll- og konstitusjonskomiteen av 22. april d.å. om ovennevnte sak.

I henhold til Utenriksdepartementets overordnede retningslinjer for beredskap og krisehåndtering, skal utenriksstasjonene gjennomføre årlige øvelser.

Ambassaden i Kabul gjennomførte kriseøvelse basert på sitt nye planverk i 2005. Deretter har krisehåndteringssystemet vært gjennomtestet i to situasjoner i 2006; i forbindelse med "karikaturstriden" og under opptøyene 29. mai 2006, hvor både nordmenn og ambassaden var truet av alvorlige, voldelige demonstrasjoner. Lokal krisestab ble satt og innsatsen evaluert i ettertid. En ny øvelse var opprinnelig planlagt mot slutten av 2007, men den ble utsatt til etter utenriksminister Støres besøk i januar i år. Full øvelse med bistand fra Utenriksdepartementet ble gjennomført i begynnelsen av april i år.

Nøkkelpersoner ved ambassaden anses å være godt trent når det gjelder krisehåndtering. Både den daværende og fungerende stasjonssjef i Kabul har deltatt på kriseøvelser i Oslo under det årlige stasjonssjefsmøtet. To av ambassadens medarbeidere, som var sentrale i krisehåndteringen under attentatet i Kabul, har deltatt i opplæring og kriseøvelser under departementets kurs for stasjonenes sikkerhetsleder. Dette skjedde i Norge i 2006 og i 2007.