Vedlegg 8
Det vises til komiteens brev av 12. februar d.å. der det orienteres om at komiteen har vedtatt å igangsette forberedelser i egen sak til Stortinget om terrorangrepet mot hotell Serena i Kabul 14. januar 2008.
Som ledd i sin behandling av ønsker komiteen å stille følgende spørsmål:
1. Komiteen ber om å få oversendt kopi av den informasjon som var lagt ut på Utenriksdepartementets hjemmesider vedrørende utenriksministerens besøk i forkant av reisen. Vi ber også om kopi av det som var lagt ut på hjemmesidene vedrørende reisefravær for politisk ledelse første halvår 2008 (jf. UDs redegjørelse s. 7).
2. Det fremgår av redegjørelsene at delegasjonen med utenriksministeren i spissen fikk en redegjørelse om sikkerhetssituasjonen etter ankomst hotellet, mens medfølgende presse fikk en egen informasjon om dette. Var det andre enn pressefolkene av dem som var med i reisefølget som ikke fikk del i samme informasjon som utenriksministeren og hans medarbeidere? Hva slags type informasjon var så sensitiv at det ikke var mulig å la pressefolkene få del i den? Hva er bakgrunnen for at ikke alle (inklusive) pressefolkene fikk vite om terrortrusselen som forelå?
3. Hvilken bistand ble pressefolkene som reiste sammen med delegasjonen tilbudt, mht. transportopplegg, innkvartering, personlig sikkerhetsutstyr, kommunikasjonsopplegg med delegasjonens presseansvarlig og evt. andre i delegasjonen osv.?
4. I UDs redegjørelse av 6. februar nevnes den norske ambassadøren til Afghanistan knapt med et ord. Hva er bakgrunnen for dette? Komiteen ber Utenriksdepartementet gjøre rede for hvilken instruks som gjaldt for ambassadøren i tilfelle alvorlige hendelser som terroraksjoner, samt hvorvidt denne ble fulgt.
5. Komiteen ber om å få oversendt kopi av all informasjon som er sendt fra forsvarspersonell som var tilstede i Afghanistan, under og etter angrepet, til Fellesoperativt hovedkvarter. Det bes om at dette inkluderer all informasjon fra militært og eventuelt sivilt sanitetspersonell som var tilstede ved evakueringen av sårede fra Hotell Serena og ved mottak av de sårede ved KAIA/feltsykehuset.
6. Komiteen ber om å få oversendt kopi av all korrespondanse mellom Fellesoperativt hovedkvarter og Forsvarsdepartementet, Justisdepartementet og Utenriksdepartementet i sakens anledning.
7. Komiteen ber om å få en utdyping av det forhold at det tok så lang tid før Carsten Thomassen ble lokalisert. Hva ble gjort for å klarlegge hvor han befant seg?
8. I Utenriksdepartementets redegjørelse sies det i punkt 1 følgende: "Retningslinjer og prosedyrer ut fra eksisterende planer og lovverk er i hovedsak fulgt." Komiteen ber om å få oversendt det som omtales som "eksisterende planer og lovverk".
9. På side 4 under hovedpunkt 3 i redegjørelsen vises til at gjennomgangen av hovedelementene i hendelsesforløpet er basert på UDs undersøkelser og samtaler med involverte i Kabul og Oslo. Hva er begrunnelsen for at de 7 pressemedarbeiderne som fulgte besøket ikke er benyttet som kilde for å beskrive de hendelser som utspant seg under terrorangrepet?
10. Hva slags kommunikasjonsutstyr benyttet delegasjonen seg av under besøket for å kunne holde kontakt seg i mellom og med ambassadens og forsvarets personell - ordinære mobiltelefoner eller eget sambandsutstyr? I tilfelle eget sambandsutstyr ikke ble benyttet, ble dette vurdert i forkant?
11. I avsnitt 3 i redegjørelsen under "Planleggingen" vises det til at Hotell Serena og ISAF-leiren var de sikreste overnattingssteder i Kabul. Hvorfor ble ikke ISAF-leiren med norske soldater valgt som overnattingssted?
Komiteen ber om at svarene ved behov koordineres med Forsvars-departementet og Justisdepartementet.
Det gjøres for ordens skyld oppmerksom på at det kan bli aktuelt å stille ytterligere spørsmål i sakens anledning; enten fra komiteen eller fra de enkelte fraksjoner.