2. Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Berit Brørby, Svein Roald Hansen og Ivar Skulstad, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen og lederen Lodve Solholm, fra Høyre, Per-Kristian Foss, fra Sosialistisk Venstreparti, Øystein Djupedal, fra Kristelig Folkeparti, Ola T. Lånke, og fra Senterpartiet, Lars Peder Brekk, viser til at Innst. S. nr. 124 (2006-2007) ble besluttet sendt tilbake til komiteen for ny behandling. Kontroll- og konstitusjonskomiteen ba deretter om at Riksrevisjonen undersøkte saken og mottok 3. oktober 2007 en tilleggsrapport om Entra Eiendom AS.
Komiteen legger på nytt fram Innst. S. nr. 124 (2006-2007) og opprettholder merknader og forslag til vedtak. I det følgende gjøres det rede for komiteens tilleggsmerknader.
Komiteen viser til at tilleggsundersøkelsen avdekker at flere av eiendomstransaksjonene foretatt av Entra Eiendom var uoversiktlige, uten tilstrekkelig sporbarhet og dokumentasjon. Komiteen viser videre til at Riksrevisjonen ikke har dokumentert forhold som tilsier at Entra Eiendom har bidratt til at noen har oppnådd en urimelig eller ulovlig fordel på selskapets bekostning.
Komiteen mener det er kritikkverdig at Entra Eiendom ga informasjon som ikke var tilstrekkelig og opplysninger som var ukorrekte eller upresise i forbindelse med utarbeidelsen og behandlingen av Dokument nr. 3:2 (2006-2007). Komiteen understreker at Riksrevisjonen er helt avhengig av å få korrekt og tilstrekkelig informasjon for å kunne utføre sin oppgave.
Riksrevisjonen påpeker at Stortinget selv må vurdere om det er behov for å gjennomdrøfte Entras forretningsstrategi. Komiteen viser til at den ber om en redegjørelse om Entra Eiendom som egen sak i Innst. S. nr. 124 (2006-2007).
Komiteen stiller spørsmål om hvorfor ikke styret grep inn på et tidligere tidspunkt da Entra Eiendom AS kjøpte eiendommene i Youngs gate. I tillegg stiller komiteen spørsmål om hvorfor styret ikke tidligere grep inn og stilte spørsmål ved konkrete transaksjoner som ble gjort innenfor administrerende direktørs fullmaktsrammer.
Komiteen viser i den forbindelse til at Nærings- og handelsdepartementet i vedlagte brev av 25. september 2007 til Riksrevisjonen skriver at både selskapets administrasjon og styret har ordnet opp i de forholdene som er kritikkverdige; blant annet ved innføring av et nytt styringssystem. Komiteen sier seg tilfreds med dette og legger til grunn at det vil bidra til bedre styring i framtiden.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet har registrert oppslag i Dagens Næringsliv datert 10. og 22. oktober 2007 med avsløringer som setter Entra Eiendom AS i et særdeles dårlig lys idet det vises til et "mystisk millionpåslag", "tvilsom takst" på vernede bygninger i Youngs gate 7 og 9 i Oslo. Disse medlemmer reagerer på at transaksjonen med store differanser også involverte selskapet CMT Holding i skatteparadiset Cayman Island hvor pengestrømmen tilsynelatende ikke kan spores tilbake på tradisjonelle måter. Eier av CMT Holding er en tidligere straffedømt norsk statsborger med nære forbindelser med avgåtte adm. direktør i Entra Eiendom AS, og disse medlemmer ser viktigheten av at Økokrim følger opp disse forhold i forbindelse med den pågående etterforskning av Entra Eiendom AS.
Komiteen viser for øvrig til og opprettholder forslag til vedtak i Innst. S. nr. 124 (2006-2007).