Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortingets behandling av europameldingen

I St.meld. nr. 23 (2005-2006) Om gjennomføring av europapolitikken uttrykker Regjeringen ønske om at Stortinget i større grad involveres i arbeidet med EU-saker. Regjeringen vil bidra til at Stortinget gis et bredt informasjonsgrunnlag slik at innspill og vurderinger kan fremkomme på et tidlig tidspunkt. Regjeringen vil derfor legge spesiell vekt på å gi informasjon til Stortinget om forslag til rettsakter, EU-programmer, grønn- og hvitbøker osv. som er aktuelle for Norge, på et tidligst mulig tidspunkt.

I Innst. S. nr. 115 (2006-2007) om denne meldingen viser utenrikskomiteen bl.a. til at Norge, gjennom EØS-avtalen og Schengen-samarbeidet, må ta stilling til rettsakter som berører stadig flere samfunnsområder, og dette forsterker behovet for reformer av saksbehandlingen på norsk side. Komiteen vil i dette reformarbeidet legge særlig vekt på at norske muligheter for innflytelse utnyttes bedre, og at den demokratiske forankring av prosessen styrkes. Stortingets faste komiteer må trekkes sterkere inn i Stortingets behandling. Komiteen mener at Stortingets EØS-utvalgs nåværende rolle har medvirket til at de faste komiteene har kunnet nedprioritere EØS-arbeidet. Dette mener komiteen er uheldig og anbefaler derfor at Stortinget i større grad legger til rette for involvering av de faste komiteene i EU-spørsmål.

Komiteen legger vekt på behovet for at Regjeringen på et tidlig stadium konsulterer Stortinget. Som et ledd i dette viser komiteen til forslaget om halvårlige redegjørelser av utenriksministeren om EU/EØS-saker. Det er etter komiteens mening nødvendig at Stortinget regelmessig gjøres kjent med utviklingen i EU og saker Regjeringen antar vil få betydning for Norge.

Komiteen ønsker at de faste komiteene også skal kunne ta initiativ til å følge spesielle EU/EØS-relaterte saker og at det i større grad tilrettelegges for at EØS-regelverket også kan gjennomgås av de faste komiteene. Komiteen mener behandlingen av nye rettsakter vil styrkes av at de respektive faste komiteene forelegges de kommenterte listene samtidig med at EØS-utvalget får rettsaktene til behandling.

Komiteen understreker videre at mulighetene for folkelig deltagelse og innsyn bør styrkes gjennom økt åpenhet og informasjon om sakene. Komiteen ønsker derfor at referatene fra møtene i EØS-utvalget gjøres offentlig tilgjengelige umiddelbart, med unntak av de deler av referatet som må holdes hemmelige av hensyn til forhandlingsposisjoner og lignende. I denne forbindelse viser komiteen til brev 31. januar 2007 fra utenriksministeren til komiteens saksordfører. Her gir utenriksministeren uttrykk for at det vil kunne være hensiktsmessig å gjøre offentlig tilgjengelig hele eller deler av referatene fra møtene i utvalget på et tidlig stadium. Det vil i så fall kreve en vurdering av hvorvidt det er aktuelt å holde drøftelsene fra enkelte deler av møtene graderte, mens referatet fra de øvrige deler av møtene gjøres offentlig tilgjengelige umiddelbart. Det kan likevel ikke utelukkes at økt åpenhet vil kunne redusere de fortrolige redegjørelsene som er målsettingen med EØS-utvalget, bemerker utenriksministeren.

Innstillingen fikk tilslutning ved behandlingen i Stortinget 13. februar 2007. Samme dag vedtok Stortinget også, på grunnlag av Innst. S. nr. 114 (2006-2007), å be Regjeringen avholde halvårlige redegjørelser for Stortinget om viktige EU- og EØS-saker. Den første redegjørelsen om slike saker ble holdt av utenriksministeren i stortingsmøte 4. juni 2007, med en kort etterfølgende debatt i samme møte. Den neste redegjørelsen ble holdt 6. november 2007, med etterfølgende debatt i et senere stortingsmøte.