Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Innstilling fra næringskomiteen om samtykke til inngåelse av avtale av 5. juli 2006 mellom Danmark, Island og Norge om etablering av Nordisk Patent­institutt

Innhold

Til Stortinget

Avtalen mellom Danmark, Island og Norge om etablering av Nordisk Patentinstitutt (NPI) ble undertegnet 5. juli 2006. NPI skal formalisere et samarbeid på patentområdet mellom de nasjonale patentverkene og vil opprettes som en selvstendig internasjonal organisasjon. NPI vil fungere som avtalepart i kontraktsarbeidet og ta imot og fordele arbeidsoppgavene til de deltakende myndighetene. Opprettelsen berører ikke nasjonal patentsøknadsbehandling og overfører ikke myndighet til å meddele eller avslå patentsøknader.

I dag innehar Patentstyret spesialkompetanse innenfor en rekke tekniske fagområder av sentral betydning for norsk næringsliv. En norsk tilslutning til Den europeiske patentkonvensjonen EPC vil medføre et betydelig bortfall av arbeidsoppgaver og inntekter for Patentstyret, jf. St.prp. nr. 53 (2006-2007) Om norsk tilslutning til EPC. I en slik situasjon vil nasjonal kompetanse innenfor flere tekniske områder av betydning for norske patentsøkere måtte oppgis. Spesielt for små og mellomstore bedrifter, som ofte har for lite kunnskap om betydningen av industrielle rettigheter for inno­vasjon og økonomisk vekst, vil det være viktig å opprettholde nasjonal kompetanse innenfor de tekniske fagområder. Gjennom et utvidet nordisk samarbeid innenfor NPI vil Patentstyret kunne få tilførsel av nye kompetanse- og inntektsgivende arbeidsoppgaver, som kan bidra til at bredden og kvaliteten i det nasjonale kompetansemiljøet innenfor industrielle rettigheter opprettholdes og videreutvikles til beste for norsk næringsliv.

Siden avtalen til en viss grad vil binde opp antall saksbehandlere i Patentstyret og at det i prinsippet kan bli aktuelt med økonomiske bidrag til NPI, har avtalen en viss betydning for fremtidige budsjetter. Stortingets samtykke til inngåelse antas derfor nødvendig etter Grunnloven § 26 annet ledd.

Organisatorisk og bemanningsmessig vil NPI etter planen bli holdt på et minimum. Det er i utgangspunktet forventet at aktiviteten innenfor NPI vil være selvfinansierende. De kommersielle aktivitetene under NPI vil kunne tilføre de deltagende myndighetene inntekter som overstiger de ekstra kostnadene de forårsaker. Det er inngått en ikke rettslig bindende intensjonsavtale som fastsetter hvordan inntekter og kostnader fra NPI-aktiviteten vil fordeles. Eventuelt overskudd vil tilfalle de tre landenes patentverk med følgende fordeling: 55 pst. til Danmark, 42 pst. til Norge og 3 pst. til Island. Nærmere regler om fordeling av inntekter og kostnader vil nedfelles i forskrifter til NPI-avtalen som vil bli fastsatt av NPIs styre (bestående av de nasjonale patentverksjefene).

Patentstyret må etter avtalen kunne stille arbeidskraft til rådighet, og avtalen vil dermed kunne binde opp antall saksbehandlere i Patentstyret. Aktivitetsnivået i NPI vil imidlertid fastsettes av NPIs styre, og de nasjonale patentverkene kan således selv avgjøre hvor store ressurser som skal avsettes til dette arbeidet. Avtalen åpner dessuten for at økonomiske bidrag fra medlemsstatene kan bli nødvendig. Når NPIs årlige budsjett vedtas i NPIs styre, skal det sikres at eventuelle finansielle bidrag fra Norge kan dekkes innenfor Patentstyrets vedtatte budsjett for de enkelte år. Eventuelle bidrag vil særlig være knyttet til oppstartskostnader samt infrastruktur. Oppstartskostnadene er estimert til 1 mill. kroner.

Gjennom avtalen om etablering av NPI vil bredden og kvaliteten i det nasjonale kompetansemiljøet innenfor industrielle rettigheter kunne opprettholdes og videreutvikles til beste for norsk næringsliv. Etableringen berører ikke nasjonal patentsøknadsbehandling og overfører ikke myndighet til å meddele eller avslå patentsøknader.

Avtalen vil ikke påvirke norsk materiell patentrett. Det vil bare kreves en endring i det norske patentforskriftsregelverket for å reflektere patentsøkernes mulighet til å velge NPI som PCT-myndighet for nyhetsgransking og forberedende patenterbarhetsprøvning.

Nærings- og handelsdepartementet tilrår inngåelse av avtale mellom Danmark, Island og Norge om etablering av Nordisk Patentinstitutt. Utenriksdepartementet slutter seg til det.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunvor Eldegard, Sigrun Eng, Steinar Gullvåg, Sigvald Oppebøen Hansen og Arne L. Haugen, fra Fremskrittspartiet, Hans Frode Kielland Asmyhr, Kåre Fostervold og Øyvind Korsberg, fra Høyre, Torbjørn Hansen og Petter Løvik, fra Sosialistisk Venstreparti, Aud Herbjørg Kvalvik, fra Senterpartiet, lederen Lars Peder Brekk, og fra Venstre, Gunn Berit Gjerde, viser til at en norsk tilslutning til den europeiske patentkonvensjonen EPC vil medføre at en betydelig del av arbeidsoppgavene til Patentstyret vil bortfalle. Flertallet mener det er viktig at patentstyret som kompetansesenter videreføres og viser til at dette er av særlig viktighet for små og mellomstore bedrifter. Flertallet viser til at et nordisk samarbeid om etablering av et nordisk patent­institutt er en mulighet for å ivareta patentstyrets spesialkompetanse samt at denne etableringen kan bety muligheter for nye arbeidsoppgaver. Flertallet viser til at man gjennom etableringen av NPI utvikler et nordisk samarbeid med Danmark og Island, men vil fremheve at det hadde vært en fordel ved etableringen dersom man også hadde med de øvrige nordiske land. Flertallet viser også til at etableringen av Nordisk Patentinstitutt har blitt innvilget status som internasjonal nyhets- og forberedende patentgranskingsmyndighet innenfor patentsamarbeidskonvensjonen (PCT). Flertallet viser til at de kommersielle aktivitetene under NPI vil tilføre de deltagende myndigheter nye inntekter.

Flertallet slutter seg til det foreliggende forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre mener det må være en forutsetning at NPI gjøres selvfinansierende.

Medlemen i komiteen frå Kristeleg Folkeparti, Ingebrigt S. Sørfonn, syner til at denne medlemen går imot å ratifisera den europeiske patentkonvensjonen og å gjennomføra denne i norsk lovgjeving. På bakgrunn av at slik ratifisering og gjennomføring i norsk lov likevel vert vedteke, vil ikkje denne medlemen gå imot at Noreg inngår avtale med Danmark og Island om etablering av Nordisk Patentinstitutt.

Komiteens utkast til innstilling ble 29. mai 2007 oversendt utenrikskomiteen til uttalelse. Utenrikskomiteen uttaler følgende i brev av 30. mai 2007:

"Utenrikskomiteen har ikke merknader til ovennevnte utkast utover at hvert parti slutter seg til sine motsvarende fraksjoners merknader."

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker i inngåelse av avtale av 5. juli 2006 mellom Danmark, Island og Norge om etablering av Nordisk Patentinstitutt.

Oslo, i næringskomiteen, den 31. mai 2007

Lars Peder Brekk

leder

Øyvind Korsberg

ordfører