Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om samtykke til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av EUs sjuende rammeprogram for forskning, teknologisk utvikling og demonstrasjonsaktiviteter
Dette dokument
- Innst. S. nr. 162 (2006-2007)
- Kildedok: St.prp. nr. 48 (2006-2007)
- Dato: 29.03.2007
- Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen
- Sidetall: 2
Tilhører sak
Alt om
Innhold
Til Stortinget
Utenriksdepartementet slutter seg i proposisjonen til Kunnskapsdepartementets anbefaling av at Norge deltar i EØS-komiteens beslutning om å endre protokoll 31 i EØS-avtalen om EFTA/EØS-statenes deltakelse i EUs sjuende rammeprogram for forskning, teknologisk utvikling og demonstrasjonsaktiviteter (2007-2013). Samtykke fra Stortinget er nødvendig fordi deltakelse innebærer utgifter av en viss størrelse og over flere år. Det norske bidraget anslås til i alt 1 054 mill. euro av et samlet budsjett på 50 521 mill. euro. Dette tilsvarer ca. 1,28 mrd. kroner årlig i programperioden.
Kunnskapsdepartementet tar sikte på å få satt i gang evaluering i 2007 av det foregående sjette rammeprogrammet (2002-2006). Innvilgelsesprosenten for prosjektsøknader med norsk deltakelse har vært høy; 28 pst. mot 18 pst. i snitt for programmet som helhet.
Departementet mener norsk deltakelse i det sjuende rammeprogrammet for forskning, teknologisk utvikling og demonstrasjonsaktiviteter er i tråd med norske forskningspolitiske interesser. Dette er verdens største forskningsprogram i sitt slag. Deltakelse i programmet vil være et vesentlig bidrag til å nå den forskningspolitiske målsettingen om økt internasjonalisering av norsk forskning. Programmet samsvarer i stor grad med norske forskningspolitiske prioriteringer hva angår innhold og innretning. Det omfatter både grunnforskning og næringsrettet forskning, og de prioriterte tematiske områdene og teknologiene samsvarer i stor grad med norske prioriteringer.
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Freddy de Ruiter, Anniken Huitfeldt, Gerd Janne Kristoffersen, Anna Ljunggren og Torfinn Opheim, fra Fremskrittspartiet, Anders Anundsen, Jon Jæger Gåsvatn og Åse M. Schmidt, fra Høyre, Gunnar Gundersen og lederen Ine Marie Eriksen Søreide, fra Sosialistisk Venstreparti, Åsa Elvik og Lena Jensen, fra Kristelig Folkeparti, Dagrun Eriksen, fra Senterpartiet, Inger S. Enger og fra Venstre, Odd Einar Dørum, slutter seg til proposisjonen.
Komiteen har merket seg at det i større grad skal utvikles synergi og komplementaritet mellom rammeprogrammet og andre EU-programmer, herunder det nye programmet for konkurranseevne og innovasjon - CIP, som komiteen har store forventninger til.
Komiteen viser til at internasjonaliseringen av norsk forskning er en av hovedprioritetene innen forskningspolitikken, jf. Innst. S. nr. 232 (2004-2005) om St.meld. nr. 20 (2004-2005) Vilje til forskning.
Videre viser komiteen til at deltakelse i rammeprogrammet forutsetter langsiktig budsjettering over flere år.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser derfor til Stortingets tidligere forutsetning om at det norske bidraget ikke skal finansieres over Forskningsfondet, men på vanlig måte bevilges over Kunnskapsdepartementets budsjett (kap. 288).
Innstillingen har vært forelagt utenrikskomiteen, som i brev 28. mars 2007 uttaler: "Utenrikskomiteen har ingen merknader utover at hvert parti slutter seg til sine motsvarende fraksjoners merknader."
Komiteen viser til proposisjonen og råder Stortinget til å gjøre følgende
vedtak:
Stortinget samtykker i at Norge deltar i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av en beslutning om EUs sjuende rammeprogram for forskning, teknologisk utvikling og demonstrasjonsaktiviteter (2007-2013).
Oslo, i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, den 29. mars 2007
Ine Marie Eriksen Søreide leder |
Åse M. Schmidt ordfører |