Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om embetsutnemningar m.m. 1. juli 2005-30. juni 2006

Dette dokument

Innhold

Til Stortinget

Kontroll- og konstitusjonskomiteen skal i henhold til Stortingets forretningsorden § 12 nr. 10 bokstav a gjennomgå og gi innstilling til Stortinget om:

"statsrådets protokoller mv., jf. Grunnloven § 75 bokstav f, herunder regjeringens melding om embetsutnevnelser."

Fornyings- og administrasjonsdepartementet viser i meldingen spesielt til at:

"Ved lov 15. desember 2000 nr. 98 vart ymse føresegner i offentleglova endra. Endringane gjeld frå 1. januar 2001. Etter ikraftsetjinga gjev offentleglova § 6 nr. 4 nytt fjerde og femte punktum forvaltningsorganet høve til å unnta opplysningar om søkjarar frå innsyn, dersom søkjaren sjølv ber om det. I dei sakene der søkjarane ikkje ynskjer å få namna sine offentleggjorde, er det oppgjeve kor mange anonyme søkjarar dette gjeld."

I vedlegg 1 til meldingen fremgår departementsvise embetsutnevninger der det i tillegg til navn på søkere er tatt med alder, embetseksamen og annen høyere utdanning samt eksamensår. Konstitueringer i embeter og midlertidig opprettede stillinger fremgår av vedlegg 2. Vedlegg 3 inneholder en tabell som viser den departementsvise fordelingen av utnevninger på kvinner og menn, og vedlegg 4 gir en oversikt over fordeling av antall stillinger og søkere for perioden 1. juli 2001-30. juni 2006.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har ikke mottatt klagesaker ved behandlingen av meldingen om embetsutnevnelser for ovennevnte tidsrom.

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Berit Brørby, Svein Roald Hansen og Ivar Skulstad, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen og lederen Lodve Solholm, fra Høyre, Per-Kristian Foss, fra Sosialistisk Venstreparti, Inge Ryan, fra Kristelig Folkeparti, Dagfinn Høybråten og fra Senterparitet, Magnhild Meltveit Kleppa, viser til stortingsmeldingen om embetsutnevninger. Etter komiteens syn ligger den offentlige interesse i forhold til embetsutnevningene i hvorledes sammensetningen av offentlig ansatte utvikler seg. Stortingsmeldingen inneholder en del nyttig informasjon om utviklingen av antall kvinner og menn i embetsstillinger både totalt og i forhold til hvert enkelt departement. Dette er imidlertid informasjon som kan tilføres Stortinget og offentligheten på annen måte.

Komiteen anser på dette grunnlag at det ikke lenger er behov for å fremme en egen stortingsmelding om embetsutnevnelser. Komiteen legger til grunn at den statistiske informasjon som i dag ligger som vedlegg til stortingsmeldingen, kan tas inn som en del av Fornyings- og administrasjonsdepartementets budsjettproposisjon. I denne proposisjonen gis det allerede en del oversikter over utviklingen av antall ansatte i departementene, andel kvinner i statlige etater/virksomheter etc.

Når det gjelder oversikten over embetsutnevnelsene i perioden 1. juli 2005 til 30. juni 2006, har komiteen merket seg en økning i antall kvinnelige ansatte fra 27 pst. i 2004-2005 til 35 pst. i 2005-2006. For hele perioden 2001-2006 er kvinneandelen ansatte 29 pst. og søkere 30 pst.

Komiteen viser imidlertid til store forskjeller departementene imellom. For eksempel var bare 12 av de 278 som ble ansatt i Forsvaret kvinner. 309 menn og 146 kvinner ble ansatt i Justisdepartementet, mens tallene for Utenriksdepartementet var henholdsvis 337 og 117. Ved Statsministerens kontor ble det ansatt 2 kvinner i de til sammen 9 stillingene som ble besatt i perioden 2001-2006. Komiteen viser til at selv om det i perioden 2001 til 2005 bare har vært utnevnt 2 kvinner av 9 utnevnelser, må dette sees i lys av at det i hele perioden fra 2000 og fram til sommeren 2005 enten har vært 50 prosent av hvert kjønn eller et flertall av kvinner i embetsstillinger ved Statsministerens kontor. Oversikten i Tabell 4.1 i meldingen kan derfor gi et feilaktig inntrykk av fordelingen av kvinner og menn i embetsstillinger i departementene.

Komiteen forutsetter at Regjeringen følger utviklingen nøye og treffer tiltak for å sikre en bedre balanse mellom kjønnene.

Komiteen viser videre til vedlegg 2, oversikt over konstitusjoner og ber Regjeringen på egnet måte gi Stortinget en tilbakemelding på varigheten av de enkelte konstitueringer.

Komiteen henstiller til Presidentskapet om å ta initiativ til at Stortingets forretningsorden § 12 nr. 10 bokstav a endres i tråd med komiteens merknader.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til meldingen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

St.meld. nr. 10 (2006-2007) - embetsutnemningar m.m. 1. juli 2005-30. juni 2006 - vedlegges protokollen.

Oslo, i kontroll- og konstitusjonskomiteen, den 6. februar 2007

Lodve Solholm

leder

Berit Brørby

ordfører