Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

8.9 Kap. 640 Arbeidstilsynet (jf. kap. 3640)

Arbeidstilsynet skal ha en aktiv rolle i arbeidet med å bekjempe sosial dumping som følge av økt arbeidsinnvandring til Norge. Erfaringene fra tilsynet med at utenlandske arbeidstakere faktisk får de lønns- og arbeidsvilkår de har krav på, viser at tilsynsetatene har behov for bedre virkemidler i tilsynsarbeidet. Regjeringen vil i juni 2006 fremme en odelstingsproposisjon med forslag om at Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet skal få adgang til å gi pålegg, bruke tvangsmulkt og foreta stansing av virksomheter ifm. tilsyn etter allmenngjøringsloven og utlendingsloven.

Innen Arbeidstilsynets ansvarsområde er det fattet allmenngjøringsvedtak i bygg- og anleggsbransjen i noen store regioner, herunder Oslofjorden. I tillegg har Arbeidstilsynet tilsynsansvar etter utlendingsloven og arbeidsmiljøloven overfor svært mange virksomheter i hele landet.

Innføring av nye sanksjonsmuligheter vil medføre et økt ressursbehov ved at tilsynsetatene vil måtte gå grundigere inn i hver enkelt sak før det kan besluttes å bruke pålegg, tvangsmulkt og eventuelt stansing overfor virksomheter. Arbeidstilsynet vil på den bakgrunn ha behov for å styrke sitt tilsyn med flere inspektørårsverk samt øke etatens juridiske bemanning og kompetanse.

På denne bakgrunn foreslås det at bevilgningen økes med 3 mill. kroner.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.