Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Lise Christoffersen, Eva Kristin Hansen, Per Rune Henriksen og Sverre Myrli, fra Fremskrittspartiet, Kari Kjønaas Kjos, Endre Skjervø og Kenneth Svendsen, fra Høyre, Martin Engeset, fra Sosialistisk Venstreparti, lederen Karin Andersen, fra Kristelig Folkeparti, Åse Gunhild Woie Duesund, fra Senterpartiet, Dagfinn Sundsbø og fra Venstre, André N. Skjelstad, viser til Dokument nr. 8:20 (2005-2006) om endringer i regelverket for pleiepenger for å sikre like rettigheter for begge foreldre ved omsorg for for tidlig fødte og syke barn.
Komiteen viser til at foreldre er i en svært sårbar situasjon når de får et alvorlig sykt barn, og at det derfor er viktig å ha et regelverk som legger til rette for en forutsigbar og lik behandling av søknader om pleiepenger. Prematurforeningen, Barnelegeforeningen i Den Norske Lægeforening og Barneklinikken Rikshospitalet har gjort komiteen oppmerksom på at lovverket er vanskelig å tolke og praktisere på en enhetlig måte. Praktiseringen er ulik ved forskjellige sykehusavdelinger og trygdekontorer. Informasjon om praktiseringen indikerer at bestemmelsen til dels praktiseres noe strengere enn lovens intensjon skulle tilsi.
Komiteenviser til statsrådens svarbrev av 22. februar 2006 og 24. mars 2006 (følger vedlagt innstillingen) hvor det framgår at folketrygdloven § 9-11 gir rett til pleiepenger når barn har en livstruende eller annen svært alvorlig sykdom eller skade. Listen over sykdommer som retningslinjene anvender, er ikke uttømmende. Komiteen vil derfor understreke at det skal foretas individuell vurdering basert på medisinsk skjønn. Det framgår klart at ytelsen kan gis til begge foreldre etter § 9-11.
Dersom situasjonen for en nyfødt ikke er alvorlig nok til å omfattes av § 9-11, vil det vanligvis foreligge rett til pleiepenger etter § 9-10. Komiteen viser til bestemmelsen i ny § 9-11 a om mulighet for graderte pleiepenger i begge ordninger.
Komiteen har merket seg at Regjeringen nå vil be Rikstrygdeverket om å gå gjennom retningslinjene i samarbeid med aktuelle fagmiljøer, for å se om det er behov for å foreta endringer. Videre vil Regjeringen i tillegg vurdere behovet for lovendring med hensyn til vilkåret om sykehusinnleggelse. Komiteen viser også til at det allerede er etablert en interdepartemental gruppe, som vurderer strategier og tiltak for å kombinere yrkesdeltakelse med omsorg for pleie- og omsorgstrengende familiemedlemmer og at denne arbeidsgruppen også vil gå gjennom folketrygdlovens kapittel 9 og annen relevant lovgivning.
Komiteen ber Regjeringen snarest mulig melde tilbake til Stortinget vedrørende nevnte problemstillinger.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre synes det er positivt at Regjeringen nå vil be Rikstrygdeverket om å gå gjennom retningslinjene i samarbeid med aktuelle fagmiljøer, for å se om det er behov for å foreta endringer. Videre har disse medlemmer merket seg at Regjeringen i tillegg vil vurdere behovet for lovendring med hensyn til vilkåret om sykehusinnleggelse.
Disse medlemmer vil peke på at det er en stor belastning for en familie å få et for tidlig født og sykt barn som trenger ekstra behandling og oppfølging, ofte over lang tid, og understreke viktigheten av at foreldre får mulighet til å være sammen, støtte hverandre og dele ansvaret og omsorgen i en periode med store belastninger, usikkerhet og utrygghet rundt barnets situasjon.
Dagens ordning med pleiepenger tar etter disse medlemmers syn ikke hensyn til hele familien. Ordningen med pleiepenger tilfaller som oftest mor. Disse medlemmer mener det er viktig å få en god, fleksibel og rettferdig ordning slik at både mor og far kan ha mulighet til å ta et felles ansvar, og at det blir like rettigheter for far og mor.
Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:
"Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endringer i regelverket for pleiepenger som:
1. Sikrer at folketrygdlovens uttrykk "svært alvorlig sykdom eller skade" defineres likt ved sykehus over hele landet. Det bør også vurderes om dagens sykdomsdefinisjon er for streng.
2. Sikrer reell mulighet for tilståelse av pleiepenger til begge foreldre etter folketrygdloven § 9-11, også når barnet er innlagt i sykehus.
3. Sikrer reell mulighet til graderte pleiepenger for begge foreldre."