Vedlegg: Brev fra Justis- og politidepartementet v/statsråden til kontroll- og konstitusjonskomiteen, datert 5. januar 2006
Det vises til brev av 16. desember 2005, der Kontroll- og konstitusjonskomiteen ber om en redegjørelse for den ordinære saksbehandlingen i forbindelse med benådningssaker.
Ved behandlingen av benådningssaker er det et tosporet saksbehandlingssystem, avhengig av hvorvidt gjennomføring av straffen er påbegynt eller ikke på det tidspunktet søknaden eller klagen blir fremsatt.
Dersom gjennomføring av straffen ikke er påbegynt skal søknad om benådning fremsettes overfor politiet. Det er det politikammer som tidligere har behandlet straffesaken som har ansvaret for forberedelsen av benådningssøknaden. Nærmere regler om fremgangsmåten ved søknad om benådning er gitt i påtaleinstruksen § 31-1. Her følger det blant annet at politiet skal påse at benådningssøknaden er undertegnet av domfelte. Blir søknaden satt fram muntlig, skal den skrives ned, dateres og undertegnes av domfelte. Videre følger det at det om mulig bør foretas avhør av domfelte og at det under avhøret skal søkes klarlagt hva som påberopes som grunnlag for benådningssøknaden.
Domfelte skal spesielt oppfordres til å legge fram dokumentasjon for de opplysninger som gis i søknaden eller under avhøret, f.eks. om helse, økonomi (inntekts- og formuesforhold), sosiale stønader, trygdeytelser m.v.), samt arbeids- og familieforhold. Domfelte skal gjøres kjent med at slik dokumentasjon kan ha avgjørende betydning for benådningssøknadens utfall. Helseopplysninger bør dokumenteres i form av legeattester utstedt av offentlig lege som ikke er domfeltes behandlende lege. Ved behov kan politiet be om at domfelte fremstilles for undersøkelse av politilegen, med sikte på å avklare hvorvidt vedkommende er soningsdyktig eller ikke.
Når saken er ferdig forberedt av politiet oversendes den Stats- eller Riksadvokaten for uttalelse. I saker hvor politiet har tatt ut tiltale er Riksadvokaten rette instans, mens den i andre tilfeller skal oversendes statsadvokaten. Vedkommende påtalemyndighet oversender så saken til Justis- og politidepartementet med sin uttalelse. Det skal i alle tilfeller gis en uttalelse om søknaden anbefales eller ikke. Dersom påtalemyndigheten anbefaler søknaden medfører dette at straffen ikke skal fullbyrdes før søknaden er behandlet av Kongen i statsråd. En søknad om benådning medfører ellers ikke utsettelse med fullbyrdelsen av straffen, med mindre departementet eller Kongen særskilt bestemmer det.
Saker som gjelder overtredelse av militær straffelov blir forelagt Generaladvokaten til uttalelse. Det forekommer også at det anses hensiktsmessig å forelegge saken for andre myndigheter.
I de tilfeller hvor gjennomføring av straffen er påbegynt, fremsettes søknaden direkte overfor kriminalomsorgen. Forberedende saksbehandling vil da bli forestått av det fengsel hvor vedkommende soner, før den oversendes Justis- og politidepartementet via regionalt nivå. En positiv innstilling fra regionalt nivå har ingen rettslig virkning, men kriminalomsorgen eller Justis- og politidepartementet kan eventuelt innvilge straffavbrudd inntil søknaden eller klagen er behandlet.
I Justis- og politidepartementet blir søknader om benådning behandlet av Kriminalomsorgsavdelingen, juridisk seksjon, som utreder sakens faktiske og rettslige sider. Dersom saken ikke anses tilstrekkelig opplyst, returneres den til politiet eller kriminalomsorgen for ytterligere saksforberedelse, herunder innhenting av supplerende dokumentasjon.
Det er bare Kongen i statsråd som kan innvilgesøknad om benådning. Justis- og politidepartementet har ved kgl.res. av 5. juni1981 fått delegert myndighet til å avslåsøknader. Dersom en søknad forelås innvilget forelegges fagavdelingens innstilling for politisk ledelse. Dersom søknaden likevel ikke blir å innvilge, returneres den til fagavdelingen, som fatter vedtak om dette.
Vedtak i sak om benådning er unntatt fra forvaltningslovens regler om begrunnelsesplikt, jf. forskrift av 16. desember 1977 nr. 14 § 4, første ledd bokstav a. Begrunnelse blir normalt ikke gitt. Et avslag kan påklages etter forvaltningslovens regler. Fristen for å klage er tre uker regnet fra det tidspunkt man ble underrettet om vedtaket.
Klagen blir undergitt forberedende saksbehandling av politiet eller kriminalomsorgen, avhengig av hvorvidt straffen er påbegynt eller ikke på klagetidspunktet. Saken oversendes deretter Justis- og politidepartementet samme vei som søknaden. Klagebehandlingen i Justis- og politidepartementet innebærer at fagavdelingen utarbeider en innstilling som forelegges for politisk ledelse, før klagen blir endelig avgjort av Kongen i statsråd.
Departementet er nå i ferd med å sluttføre arbeidet med å gjennomgå avgjorte benådningssaker med sikte på å skaffe oversikt over hvilke saker som kan være berørt av Helsetilsynets tilsynssak og politiets etterforskning av den såkalte "legeattestsaken". Komiteen vil bli nærmere orientert når arbeidet er endelig sluttført.