Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Komiteens gjennomgang av Saker om fritagelse av straffeller nedsettelse av straff (benådning)

Stortinget har den 28. november 2005 mottatt følgende redegjørelse fra Justis- og politidepartementet om benådningssøknader innvilget i statsråd i perioden 1. januar-30. juni 2005:

"Stortingets gjennomgåelse av benådningssaker i tiden fra 1. januar 2005 til 30. juni 2005

Justisdepartementet viser til referatprotokollen for 1. halvår 2005 med benådningsforedrag m.v. og skal få gi en tallmessig oppstilling over benådningssaker for ovennevnte tidsrom.

Vedrørende straff ilagt for forbrytelse og forseelse mot den alminnelige straffelov og en rekke særlover, er det i 1. halvår 2005 i statsråd innvilget 19 søknader om benådning med slik avgjørelse:

A. Frihetsstraff:

Benådning uten prøvetid

2

Benådning til betinget straff med prøvetid på 2 år, jf. strl §§ 52-54

8

Benådning etter at soning er påbegynt

1

Benådning til betinget straff med prøvetid på 2 år + ubetinget bot

0

11

B. Bøter:

Hel eller delvis benådning eller betinget benådning

8

19

I henhold til kongelig resolusjon av 5. juni 1981 om delegasjon av Kongens myndighet etter Grunnlovens § 20 til å avslå søknader om benådning til Justisdepartementet, har departementet i samme tidsrom avslått 153 søknader om benådning slik:

A. Frihetsstraff:

B. Bøter:

90

63

153"

Komiteen viser til at benådningsretten etter § 20 i Grunnloven er lagt til Kongen i statsråd.

Som ledd i sin behandling, har komiteen i brev av 16. desember 2005 til justisminister Knut Storberget, bedt om en orientering om prosedyrene i forbindelse med benådningssaker. Justisministerens svarbrev av 5. januar 2006 følger som vedlegg til innstillingen. Det fremgår av svarbrevet at det ved behandlingen av benådningssaker er et tosporet saksbehandlingssystem, avhengig av hvorvidt gjennomføring av straffen er påbegynt eller ikke på det tidspunktet søknaden eller klagen blir fremsatt.

Dersom gjennomføring av straffen ikke er påbegynt, skal søknad om benådning fremsettes overfor politiet. Politiet bør om mulig foreta avhør av domfelte. Domfelte skal spesielt oppfordres til å legge fram dokumentasjon for de opplysninger som gis i søknad eller under avhør, for eksempel om helse, økonomi, sosiale stønader, trygdeytelser mv. samt arbeids- og familieforhold. Helseopplysninger bør dokumenteres i form av legeattest utstedt av offentlig lege som ikke er domfeltes behandlende lege. Ved behov kan politiet be om at domfelte fremstilles for undersøkelse av politilegen, med sikte på å avklare om vedkommende er soningsdyktig eller ikke. Når saken er ferdigbehandlet av politiet, blir den oversendt Stats- eller Riksadvokaten for uttalelse. Vedkommende påtalemyndighet oversender så saken til Justis- og politidepartementet med sin uttalelse. Dersom søknaden anbefales, medfører dette at straffen ikke skal fullbyrdes før søknaden er behandlet av Kongen i statsråd.

I tilfeller hvor gjennomføringen av straffen er påbegynt, fremsettes søknaden direkte overfor kriminalomsorgen. Forberedende saksbehandling blir forestått av det fengsel hvor vedkommende soner, før den oversendes Justis- og politidepartementet via regionalt nivå.

I Justis- og politidepartementet behandles søknader om benådning av Kriminalomsorgsavdelingen, som utreder sakens faktiske og rettslige sider. Dersom saken ikke anses tilstrekkelig opplyst, returneres den til politiet eller kriminalomsorgen for ytterligere saksforberedelse.

Det er bare Kongen i statsråd som kan innvilge søknad om benådning. Justis- og politidepartementet har fått delegert myndighet til å avslå søknader. Et avslag kan påklages etter forvaltningslovens regler.