Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

6. Justis- og politidepartementet

- Anskaffelser

Revisjonen har vist at det er tilfeller hvor konkurranseprinsippet i regelverket for offentlige anskaffelser ikke har vært fulgt. Det har i varierende grad vært ført anskaffelsesprotokoll eller lagt fram annen dokumentasjon som viser at konkurranseprinsippet er overholdt eller hjemler unntak fra regelverket.

Riksrevisjonen stilte spørsmål ved om ikke flere av leveransene burde vært ute på anbudskonkurranse.

Riksrevisjonen ba om departementets vurdering av følgende tre anskaffelser:

  • – rehabilitering av kjøkken ved Østfold sivilfor­svarsleir.

  • – nye garderober ved Sivilforsvarets skole Starum.

  • – konsulenttjenester i forbindelse med en øvelse.

Departementet uttaler:

Ifølge departementet er det klart at flere av innkjøpene i oversikten ligger over terskelverdien og burde derfor ha vært lagt ut på åpen anbudskonkurranse.

Departementet viser til de svakhetene Riksrevisjonen har avdekket på anskaffelsesområdet, og uttaler bl.a. at dette forholdet vil bli tatt opp med DSB som egen sak, og at departementet vil innarbeide oppfølgingen på dette området som en del av tildelingsbrevene. I dette ligger det at det for framtiden skal foreligge anskaffel­sesprotokoll eller annen dokumentasjon som viser at regelverket er fulgt.

- Merverdiavgift

Riksrevisjonen tok i brev til Justisdepartementet opp manglende merverdiavgiftsregistrering og innbetaling fra Sivilforsvarets skoler.

Justisdepartementet har bl.a. uttalt at det er på det rene at DSB har brukt lang tid på å få på plass rutiner for beregning og rapportering av merverdiavgiften. Departementet viser imidlertid til at direktoratet har møtt både organisatoriske og tekniske utfordringer på veien mot en løsning.

Ifølge departementet gjenstår det fortsatt enkelte problemstillinger i saken, og Justisdepartementet har bedt DSB ta initiativ til å utarbeide en konkret framdriftsplan i samarbeid med skattefogden i løpet av august 2004.

Riksrevisjonen bemerker:

Riksrevisjonen finner det uheldig at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har foretatt anskaffelser i strid med gjeldende regelverk.

Riksrevisjonen finner det kritikkverdig at direkto­ratet ikke har fulgt merverdiavgiftslovgivningen og fått på plass rutiner for beregning og rapportering av merverdiavgift etter så lang tid.

Riksrevisjonen har merket seg at Justisdepartementet vil følge opp de svakhetene som er påvist på anskaffelsesområdet.

Når det gjelder merverdiavgiften, har Riksrevisjonen merket seg at det fortsatt gjenstår enkelte problemstil­linger, og at det konkret skal utarbeides en framdrifts­plan i løpet av august 2004.

Justisdepartementet har svart:

"Justisdepartementet har mottatt en oversikt fra DSB over iverksatte og planlagte tiltak for å bedre rutinene i tilknytning til praktiseringen for hhv. offentlige anskaffelser og merverdiavgift. Det er bl.a. utarbeidet en fremdriftsplan for gjenstående problemstillinger knyttet til merverdiavgift. (…) Departementet vil i samarbeid med DSB gjennomgå øvrige tiltak og fremdrift for å rette opp de svakheter som er påvist, og om nødvendig utarbeide ytterligere tiltak for å sikre gode rutiner og at regelverket blir fulgt. Departementet vil følge fremdriften i dette arbeidet meget nøye."

Riksrevisjonen uttaler:

Riksrevisjonen finner det kritikkverdig at Direktora­tet for samfunnssikkerhet og beredskap ikke har fulgt gjeldende lover og regler når det gjelder anskaffelser og beregning og rapportering av merverdiavgift.

Riksrevisjonen har merket seg at direktoratet har iverksatt og planlagt tiltak for å bedre rutinene knyttet til anskaffelser og behandling av merverdiavgift. Videre har Riksrevisjonen merket seg at Justisdepartementet vil følge opp framdriften i dette arbeidet meget nøye, og om nødvendig utarbeide ytterligere tiltak. Riksrevisjonen forutsetter at det etableres rutiner som sikrer at regelverket for offentlige anskaffelser og merverdiavgift blir fulgt for framtiden.

Komiteen viser til Riksrevisjonens påpeking av brudd på regelverket for offentlige anskaffelser ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, og har merket seg at Justisdepartementet vil følge opp forholdet i direkte dialog med direktoratet.

Komiteen stiller seg kritisk til at det har tatt lang tid å få på plass rutiner for registrering og innbetaling av merverdiavgift ved Sivilforsvarets skoler og forutsetter at forholdet omgående bringes i orden.