Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg 9: Brev fra kontroll- og konstitusjonskomiteen til forsvarsministeren, datert 2. mars 2005

Kontroll- og konstitusjonskomiteen viser til den planlagte åpne kontrollhøringen fredag 4. mars 2005 kl 14.15, i forbindelse med komiteens behandling av Dokument nr. 1 (2004-2005) - Sak 1 under Forsvarsdepartementet - Regnskapet for 2003 - oppfølging av tidligere avholdt åpen kontrollhøring mandag 21. februar 2005.

Det er reist flere spørsmål vedrørende korrespondansen mellom Forsvarsministeren, Forsvarsstaben og Forsvarssjefen om konsekvensene for FMO av de nedtrekksmål som var satt under de rådende betingelser. I et brev datert 18. november 2003 fra Forsvarsstabens sjef generalløytnant Svein Ivar Hansen, framkommer det at det reises advarsler om dette, og at FST er forberedt på å presentere konsekvensene etter nærmere avtale med Forsvarsdepartementet. Forsvarsministeren har i ettertid forklart at dette ble besvart og at problemstillingene ble løst i dialog med Forsvarsstaben og Forsvarssjefen.

Komiteen ber om å få en konkret oversikt over hvordan denne dialogen pågikk, hvem som deltok og tidsrommet dette foregikk i? Foreligger det referat fra møter hvor dette ble tatt opp mellom de berørte parter? Kan det forelegges sporbar dokumentasjon for hvordan disse prosessene forløp?

Undertegnede forutsetter at det har vært korrespondanse mellom Forsvarsdepartementet, Forsvarsstaben og Forsvarssjefen, og eventuelt andre involverte om disse spørsmålene, og vil be om kopi av denne foran høringen fredag 4. mars. Forsvarsministeren har gjentatte ganger sagt at Stortinget er forelagt all relevant informasjon om økonomisituasjonen i Forsvaret. For å unngå diskusjon eller misforståelser om hva som defineres som relevant til hvilket formål, ville det vært en fordel om komiteen får tilgang på all brevveksling om temaet og møtereferater som omhandler budsjett/regnskap for Forsvaret i perioden 1. november 2003-10. februar 2004. Ved å få fullt innsyn i all diskusjon rundt Forsvarets økonomi, vil komiteen lettere kunne avgjøre hvorvidt Forsvarsministeren har informert Stortinget på en tilstrekkelig måte.

Komiteen ber om snarlig svar.