Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Innstilling fra utenrikskomiteen om årsrapport fra Stortingets delegasjon til NATO-parlamentarikerforsamlingen for 2003

Dette dokument

Innhold

Til Stortinget

Stortingets delegasjon til NATO-parlamentarikerforsamlingen (NATO PA) 2001-2005 består av følgende medlemmer: 

Sanner, Jan Tore (H), leder; Lilletun, Jon (KrF), nestleder; Bjørklund, Kjetil (SV); Jagland, Thorbjørn (A); Width, Per Ove (FrP); samt følgende varamedlemmer: Bredvold, Per Roar (FrP); Frøiland, Ranveig (A); Haga, Åslaug (Sp); Halvorsen, Gunnar (A); Helleland, Trond (H).

NATOs parlamentarikerforsamling er en internasjonal organisasjon for parlamentarikere fra NATOs 26 medlemsland. I tillegg deltar 13 assosierte land og observatører fra andre land, parlamentarikerforsamlinger og internasjonale organisasjoner. Forsamlingen ble opprettet i 1955 og har sekretariat i Brussel. Forsamlingen ledes av en president som velges for to år. Det har utviklet seg en praksis med rotasjon mellom en nordamerikaner, en europeisk konservativ og en europeisk sosialist.

Krigen i Irak, kampen mot terror og spredning av masseødeleggelsesvåpen, forsvarsreform, Afghanistan og sivile sikkerhetstrusler var blant de viktigste temaene i parlamentarikerforsamlingens arbeid i 2003. I løpet av året styrket Stortingets delegasjon sin kontakt og dialog om forsvarspolitiske spørsmål med kolleger på begge sider av Atlanteren, med medlemmer fra NATOs nye medlemsland samt med partnere og assosierte land i Øst-Europa.

Vårsesjonen i Praha 24.-28. mai 2003 fant sted kort tid etter at den ordinære krigen i Irak ble avsluttet den foregående måned. Store deler av sesjonen var preget av situasjonen i Irak og den kontroversielle bakgrunnen for krigen, noe som ble reflektert i resolusjonsforslagene.

Sverige ble ønsket velkommen som assosiert medlem av NATO PA.

Under høstsesjonen i Orlando, Florida, 7.-11. november 2003 ble Jan Tore Sanner valgt med akklamasjon som 3. nestleder i underkomiteen for Sentral- og Øst-Europa under politisk komité. Jon Lilletun ble valgt med akklamasjon som 2. nestleder i underkomiteen for demokratisk styresett under komiteen for sivile sikkerhetsdimensjoner. Lilletun fortsetter å delta i joint monitoring group for NATO-Ukraina.

Den norske delegasjonen redegjorde for forberedelsene til den faste komité i Oslo 26.-28. mars 2004 og Rose-Roth-seminaret i Longyearbyen 3.-6. august 2004. Delegasjonen fikk ros for sitt bidrag (fra UD) til opplæring av parlamentarikere i partnerlandene. NATO PAs faste komité vedtok endringer i regnskapsreglementene for å tilrettelegge for flere slike bidrag.

Ledelsen for NATO PA ble med små endringer gjenvalgt. En oversikt over resolusjoner vedtatt i 2003 inngår i rapporten.

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Haakon Blankenborg, lederen Thorbjørn Jagland, Jens Stoltenberg og Gunhild Øyangen, fra Høyre, Julie Christiansen, Inge Lønning, Oddvard Nilsen og Finn Martin Vallersnes, fra Fremskrittspartiet, Morten Høglund og Christopher Stensaker, fra Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen og Bjørn Jacobsen, fra Kristelig Folkeparti, Jon Lilletun og Lars Rise, og fra Senterpartiet, Åslaug Haga, viser til at krigen i Irak, kampen mot terror og spredning av masseødeleggelsesvåpen, forsvarsreform, Afghanistan og sivile sikkerhetstrusler var blant de viktigste temaene NATOs parlamentarikerforsamling debatterte i 2003. Komiteen ser det som positivt at NATO i 2003 vedtok å utvide med syv nye medlemsland. Komiteen mener denne utvidelsen er viktig for stabiliteten i Europa. Komiteen viser også til at Sverige ble tatt opp som assosiert medlem av NATOs parlamentarikerforsamling.

Komiteen understreker viktigheten av at NATO blir mer relevant, mer fleksibelt og bedre tilpasset det sikkerhetspolitiske bildet vi står overfor i dag. Dette kom også til uttrykk i resolusjoner vedtatt under høstsesjonen som i Gjenopprettelse av transatlantisk tillit etter krigen i Irak, Allierte operasjoner i Irak og Ikke- spredning i det 21. århundre.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 20 (2004-2005) - årsrapport fra Stortingets delegasjon til NATO-parlamentarikerforsamlingen for 2003 - vedlegges protokollen.

Oslo, i utenrikskomiteen, den 2. februar 2005

Thorbjørn Jagland

leder

Jon Lilletun

ordfører