Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

4.11 Kap. 259 Kompetanseutviklingsprogrammet

For å finne rom for nødvendige tilleggsbevilgninger foreslås det å redusere bevilgningen på posten med 27,0 mill. kroner. Forslaget innebærer at det ikke blir igangsatt nye prosjekter i inneværende år. Gjenstående bevilgning på posten dekker nødvendig administrasjon og evaluering av programmet.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og Kystpartiet, viser til avtalen om Revidert nasjonalbudsjett mellom regjeringspartiene og Arbeiderpartiet, omtalt i denne innstilling kapittel 1.3, og går imot Regjeringens forslag om å redusere kap. 259 post 21 med 27 000 000 kroner.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til Kompetanseutviklingsprogrammet, som er en del av avtalen mellom partene i arbeidslivet. Programmet har bidratt til å utvikle utdanningsprosjekter med arbeidsplassen som læringsarena, og evalueringer av programmet tyder på at slik opplæring, som knyttes tett opp til arbeidssituasjonen til den enkelte, fungerer bedre enn mer tradisjonell kursvirksomhet.

Disse medlemmer mener det er viktig at staten følger opp sin del av avtalen, og går derfor imot Regjeringens forslag om å kutte 27 mill. kroner i Kompetanseutviklingsprogrammet. Regjeringen har redusert bevilgningen både i statsbudsjettet for 2003 og 2004, og en ytterligere reduksjon nå vil være et galt signal å sende inn i et stramt arbeidsmarked. Med en høy arbeidsledighet, er det viktigere enn noensinne å satse på etter- og videreutdanning og å initiere tiltak som kan øke arbeidstakernes kompetanse.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet støtter forslaget fra flertallet.

Komiteens medlem fra Senterpartiet viser til at bevilgningen til Kompetanseutviklingsprogrammet ble vedtatt redusert med om lag en tredjedel ved behandlingen av budsjettet for 2004 sammenlignet med foregående år. En ytterligere reduksjon, slik Regjeringen foreslår i proposisjonen, vil i realiteten stoppe alt utviklingsarbeid og øvrige aktiviteter i 2004.

Dette medlem går imot Regjeringens forslag om å redusere bevilgningen med 27 mill. kroner.

Komiteens medlem fra Kystpartiet viser til Regjeringens forslag om budsjettreduksjoner, omprioriteringer og angivelig nødvendig innstramninger. Dette medlem viser til at økonomien i dag tåler en større statlig innsats i samfunnet og ikke minst til ønske om at organisasjoner - offentlige og private - skal ha mest mulige forutsigbare rammevilkår og budsjett å forholde seg til.

Dette medlem støtter derfor ikke Regjeringens forslag til endringer i ovennevnte budsjettområde.